Μητσοτάκης προς Σκόπια: Δεν μπορούμε να μοιραστούμε τίποτα που αφορά τον Μέγα Αλέξανδρο
14/03/2018 11:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης προς Σκόπια: Δεν μπορούμε να μοιραστούμε τίποτα που αφορά τον Μέγα Αλέξανδρο

Μηνύματα στην Τουρκία και τα Σκόπια έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις παρεμβάσεις του κατά τη συμμετοχή του σε συζήτηση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσινγκτον.

ρωτώμενος για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο και ότι υποτίμησε την ενστικτώδη αντίδραση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Μίλησε, μάλιστα, για την επιστροφή της «πολιτικής ταυτότητας» (identity politics), τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν την σεβάστηκε, προσβάλλοντας πολλούς ανθρώπους. Τον κατηγόρησε, επίσης, για προσπάθεια διχασμού της αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για την ανάγκη μιας λύσης-πακέτο που θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος και την αλλαγή σε θέματα ταυτότητας. «Δεν υπάρχει τίποτα να μοιραστούμε ως προς την πολιτική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», ανέφερε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ, σε απάντηση και πρόσφατων δηλώσεων του ΥΠΕΞ της γείτονος Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Για την Τουρκία και τους Έλληνες στρατιωτικούς

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε να υπάρξει άμεση απελεύθερωση από την Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται για 14 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα περιστατικό σαν και αυτό να γίνει μεγάλο. Το συγκεκριμένο συμβάν έχει τη δυναμική να προξενήσει μεγάλη ζημιά. Τις διμερείς σχέσεις ορίζουν το διεθνές δίκαιο και οι άγραφοι κανόνες» είπε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης.

Για την διείσδυση της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια

ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε για τη διείσδυση της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια, με ειδική αναφορά στο παράδειγμα Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη. «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα για τον κ. Σαββίδη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι υπήρχε μια «βολική συμφωνία» μεταξύ της κυβέρνησης και του ομογενούς επιχειρηματία. «Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να τον εξυπηρετήσει μέσω της διαγραφής των προστίμων της ΣΕΚΑΠ και σε αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης αγόρασε ΜΜΕ φιλικά προς την κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την κατηγορία των «νέων ολιγαρχών», λέγοντας είναι χειρότεροι από τους παλιούς ολιγάρχες που υπήρξαν στην Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι δεν εκβιάζεται, ούτε εκφοβίζεται, αναφερόμενος στα όσα είπε πει γι’ αυτόν ο κ. Σαββίδης για το ότι δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός.

«Χρειάστηκε μια εισβολή κάποιου με ένα όπλο σε έναν αγωνιστικό χώρο για να το προσέξει ο κόσμος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, επιμένοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μετεξελιχθεί σε μια «μετασοβιετική δημοκρατία». «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνουμε ένα αποτυχημένο κράτος σε ό,τι αφορά τους θεσμούς», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος μάλιστα στο παράδειγμα του βιβλίου «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες», με βάση το οποίο ο πυρήνας της δημοκρατίας σε μια χώρα διαβρώνεται από την «τοξικότητα» στη δημόσια πολιτική συζήτηση. «Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για το μέλλον, θέλω να ενώσω τους Έλληνες», ξεκαθάρισε κατ’ αντιδιαστολή ο πρόεδρος της ΝΔ.

eleftherostypos.gr