Μητσοτάκης: Με τα παιδαριώδη τερτίπια της, η κυβέρνηση διώχνει επενδύσεις, διώχνει δουλειές
30/06/2016 19:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Με τα παιδαριώδη τερτίπια της, η κυβέρνηση διώχνει επενδύσεις, διώχνει δουλειές

«Η συμφωνία με την Cosco είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου, στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη κύρωση της σχετικής συμφωνίας. Και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη τόνισε: «Όμως, με τα παιδαριώδη τερτίπια σας, την ακυρώσατε πολιτικά. Διασύρετε τη χώρα. Υπονομεύετε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στην πατρίδα μας. Έτσι, με τον απίθανο ερασιτεχνισμό σας διώχνετε επενδύσεις, διώχνετε δουλειές. Στερείτε από τους ανέργους, Έλληνες και Ελληνίδες, κάθε προοπτική, κάθε ελπίδα να βρουν κάποτε δουλειά».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι πρόσφατα είχε παρομοιάσει την Κυβέρνηση με Ιανό και τόνισε ότι ήδη δικαιώνεται.«Ο κ. Τσίπρας και συνολικά η Κυβέρνηση», πρόσθεσε, «είναι η επιτομή της υποκρισίας, της αναξιοπιστίας και της αναποτελεσματικότητας. Σε μια εποχή που η προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας, εσείς κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να διώξετε και τους λίγους επενδυτές, που επιμένουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και ταυτόχρονα θέτετε σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα, οι οποίες οικοδομήθηκαν με πολλή προσπάθεια, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και όλα αυτά, για να κάνετε το χατίρι σε μια δράκα συνδικαλιστών. Αυτή η συμπεριφορά δεν εκθέτει μόνο εσάς, εκθέτει συνολικά τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε, στη συνέχεια, τι έλεγε ο αρμόδιος Υπουργός για την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π. και πρόσθεσε: «Τα πιστεύετε ακόμη αυτά; Αν τα πιστεύετε, τι ακριβώς κάνετε σήμερα σε αυτή την αίθουσα; Δέχομαι κάποιος να διαφωνεί με την ακολουθούμενη πολιτική, να το δηλώνει ανοικτά και να κάνει αυτό που οι κανόνες της πολιτικής ηθικής ορίζουν. Να πηγαίνει σπίτι του υπερασπιζόμενος τα πολιτικά πιστεύω του και τις αρχές του. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι δήθεν ιδεολόγους, που από τη μία πουλάνε αριστεροσύνη και ήθος, και από την άλλη κάνουν τα πάντα για μερικές ακόμη στιγμές εξουσίας στους υπουργικούς θώκους. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν ανέχεται μια σύμβαση που έχει υπογραφεί με παρόντα τον πρωθυπουργό να τροποποιείται μονομερώς από την ελληνική πλευρά. Δεν μπορείτε να τορπιλίζετε με το χειρότερο δυνατό τρόπο μια συμφωνία που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας, προωθεί τα συμφέροντά της και συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε μια εποχή που η εγχώρια επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται από τις συνεχόμενες αποτυχίες σας».

«Η οικονομία έχει ανάγκη από σταθερότητα και ηρεμία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Δεν έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση που, όταν λέει άσπρο, εννοεί μαύρο και νομοθετεί γκρίζο. Έχει ανάγκη από πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων και όχι από πράξεις που δυναμιτίζουν το επενδυτικό κλίμα και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην απομάκρυνση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων με κίνδυνο την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας… Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας εξαντλούνται. Όλοι, ακόμη και αυτοί που εξαπατήθηκαν από τις λαϊκίστικες υποσχέσεις σας, αντιλαμβάνονται τη ζημιά που προκαλέσατε.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Όταν λέγαμε ότι, όχι μόνο δεν θέλετε, αλλά και ότι δεν μπορείτε να κάνετε μεταρρυθμίσεις, εννοούσαμε αυτό ακριβώς που γίνεται σήμερα. Μια Κυβέρνηση αλαλούμ, που κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύει γιατί η χώρα δεν χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά χρειάζεται εκλογές για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που γεννά κάθε κυβερνητική σας πράξη. Σήμερα, είναι περισσότερο παρά πότε απαραίτητη μια Κυβέρνηση που θα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη μετά λαϊκισμό εποχή! Μια Κυβέρνηση, που με σοβαρότητα, εργατικότητα και υπευθυνότητα, θα βάλει τα θεμέλια για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας… Πλησιάζει, όμως, η ώρα που ο ελληνικός λαός θα σας εγκαταλείψει για πάντα στο χθες και θα σας θυμάται σαν ένα κακό εφιάλτη».

Αναλυτικά η ομιλία:

Με την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ο.Λ.Π. στην Cosco που συζητάμε σήμερα, ξεπεράσατε τον εαυτό σας.

Νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα μαζί σας. Υπουργούς, που υπογράφουν με πόνο ψυχής και ψηφίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις με δάκρυα στα μάτια. Που πρώτα υπογράφουν και μετά καταγγέλλουν τον εαυτό τους, όπως ο κ. Σπίρτζης για το Ελληνικό.

Που μιλούν για μεταρρυθμίσεις και την ίδια στιγμή κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να υπονομεύσουν τις αλλαγές που οι ίδιοι εισηγούνται.

Που κλείνουν τις Σκουριές με τυμπανοκρουσίες και τις ανοίγουν, στη συνέχεια, στα μουλωχτά.

Που εγκαινιάζουν σε πανηγυρικό κλίμα, με δόξα και τιμές, τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΠ, τον οποίο λοιδορούσαν όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε την κατασκευή του.

Η τελευταία μεγάλη παράσταση της Κυβέρνησής σας είναι η επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ο.Λ.Π. στην Cosco, που έρχεται και πάλι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο επίσημος λόγος για αυτή τη διαδικασία ήταν για να έχει ο πρωθυπουργός κυρωμένη τη σύμβαση στις αποσκευές του ενόψει του ταξιδιού του στο Πεκίνο.

Ο πραγματικός λόγος ήταν για να υπαναχωρήσετε από όσα είχατε ήδη συμφωνήσει. Για να ικανοποιήσετε τη στενή εκλογική σας πελατεία.

Ίσως δεν έπρεπε να αιφνιδιαστούμε. Εξάλλου, ο κ. Δρίτσας είχε υποσχεθεί, για να κάμψει τις αντιστάσεις κατά της ιδιωτικοποίησης, αλλαγές επί της συμφωνίας.

Και έρχεται χθες και αλλάζει σημεία της συμφωνίας, που έχετε ήδη υπογράψει.

Μια ημέρα πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα η Κυβέρνησή σας, κύριε Υπουργέ, ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας και αναξιοπιστίας.

Η συμφωνία με την Cosco είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία για την ελληνική οικονομία.

Όμως, με τα παιδαριώδη τερτίπια σας, την ακυρώσατε πολιτικά.

Διασύρετε τη χώρα.

Υπονομεύετε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στην πατρίδα μας.

Έτσι, με τον απίθανο ερασιτεχνισμό σας, διώχνετε επενδύσεις, διώχνετε δουλειές.

Στερείτε από τους ανέργους Έλληνες και Ελληνίδες κάθε προοπτική, κάθε ελπίδα να βρουν κάποτε δουλειά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ασφάλεια δικαίου βρίσκεται στον πυρήνα των προϋποθέσεων για να καταστεί η χώρα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Η ασφάλεια δικαίου όμως προϋποθέτει πάνω από όλα οι κυβερνήσεις να τιμούν την υπογραφή τους.

Δεν είναι δυνατόν άλλα να συμφωνείτε με την εταιρία και άλλα να φέρνετε για κύρωση στη Βουλή

Ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας δεν έχει υπάρξει Κυβέρνηση οποιουδήποτε Κόμματος να αθετεί την υπογραφή της σε μια σημαντική συμφωνία, η οποία έχει ουσιαστικά διακρατικό χαρακτήρα.

Στην προηγούμενη μου ομιλία είχα παρομοιάσει την Κυβέρνησή σας με τον Ιανό και τις δυο όψεις του.

Μια πλευρά του προσώπου της ορκίζεται πίστη στη μνημονιακή μετάλλαξη και ψηφίζει χωρίς καμία επιφύλαξη ό,τι της υποδεικνύουν οι πιστωτές μας.

Και η άλλη πλευρά υπονομεύει συστηματικά όλες τις μεταρρυθμίσεις, που συγκρούονται με το αριστερό γονιδιακό της αποτύπωμα.

Ούτε εγώ φανταζόμουν πόσο γρήγορα θα δικαιωνόταν αυτή η εκτίμησή μου.

Ο κ. Τσίπρας και συνολικά η Κυβέρνηση είναι η επιτομή της υποκρισίας, της αναξιοπιστίας και της αναποτελεσματικότητας.

Σε μια εποχή που η προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας, εσείς κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να διώξετε και τους λίγους επενδυτές που επιμένουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Και ταυτόχρονα θέτετε σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα, οι οποίες οικοδομήθηκαν με πολλή προσπάθεια από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και όλα αυτά για να κάνετε το χατίρι σε μια δράκα συνδικαλιστών. Αυτή η συμπεριφορά δεν εκθέτει μόνο εσάς, εκθέτει συνολικά τη χώρα.

Μετά και τη χθεσινή επιστολή κόλαφο της Cosco ο κ. Τσίπρας είναι προσωπικά υπεύθυνος για τις πράξεις του Υπουργού του.

Εάν ο κ. Δρίτσας έχει κινηθεί αυτοβούλως, οφείλει να τον «παραιτήσει» τώρα.

Αλλά η εικόνα που υπάρχει μέσα στη χώρα και πέρα από τη χώρα είναι ότι ο κ. Τσίπρας καλύπτει απολύτως τον κ. Δρίτσα.

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τους Υπουργούς και τα στελέχη του.

Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον κ. Φίλη, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον κ. Σπίρτζη, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον κ. Κυρίτση. Όλοι αυτοί είναι το πραγματικό πρόσωπο του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Δρίτσας, χθες παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει αλλαγές επί του κυρωτικού νόμου, οι οποίες είπε ότι θα αποκατασταθούν με νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Προσπάθησε να μας πείσει ότι οι αλλαγές είναι ήσσονος σημασίας, όταν είναι σαφές ότι αλλάζουν σημαντικά το περιεχόμενο της σύμβασης.

Αλήθεια κ. Δρίτσα, που σας βλέπω σκεπτικό στα φιλόξενα υπουργικά έδρανα, εξακολουθείτε να πιστεύετε αυτά που λέγατε το 2014;

Λέγατε ότι: «Η επιλογή της Κυβέρνησης να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Ο.Λ.Π. είναι ενδεικτική της επιλογής της να προχωρήσει χωρίς την κοινωνία.

Ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π. σημαίνει αποξένωση των κατοίκων από το λιμάνι. Ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π. σημαίνει απώλεια θέσεων απασχόλησης και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας σε μια πόλη που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία. Το λιμάνι ανήκει στους πολίτες, το λιμάνι είναι περιουσία του ελληνικού λαού».

Τα πιστεύετε ακόμη αυτά;

Αν τα πιστεύετε, τι ακριβώς κάνετε σήμερα σε αυτήν την αίθουσα;

Δέχομαι κάποιος να διαφωνεί με την ακολουθούμενη πολιτική, να το δηλώνει ανοικτά και να κάνει αυτό που οι κανόνες της πολιτικής ηθικής ορίζουν. Να πηγαίνει σπίτι του, υπερασπιζόμενος τα πολιτικά πιστεύω του και τις αρχές του.

Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι δήθεν ιδεολόγους που, από τη μία πουλάνε αριστεροσύνη και ήθος, και από την άλλη κάνουν τα πάντα για μερικές ακόμη στιγμές εξουσίας στους υπουργικούς θώκους.

Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν ανέχεται μια σύμβαση που έχει υπογραφεί με παρόντα τον πρωθυπουργό να τροποποιείται μονομερώς από την ελληνική πλευρά.

Δεν μπορείτε να τορπιλίζετε, με το χειρότερο δυνατό τρόπο, μια συμφωνία που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας, προωθεί τα συμφέροντα της και συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε μια εποχή που η εγχώρια επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται από τις συνεχόμενες αποτυχίες σας.

Είναι δυνατόν τη μέρα που ο Γερμανός Αντικαγκελάριος κ. Γκάμπριελ, επισκέπτεται τη χώρα για να μιλήσει για επενδύσεις, η Κυβέρνησή σας, σε μια διαδικασία τυπικής κύρωσης μιας ήδη υπογραφείσας συμφωνίας, να αλλάζει τους όρους της;

Ασχέτως της όποιας υπαναχώρησής σας, υπό την πίεση της αμείλικτης πραγματικότητας, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Και η υπόθεση αύτη απέδειξε τα πραγματικά χαρακτηριστικά της Κυβέρνησής σας: Την αχαλίνωτη υποκρισία και τη μνημειώδη ανικανότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα, και μετά τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εξελίξεις, η χώρα έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση, που να κρατά σταθερό το πηδάλιο του σκάφους στα φουρτουνιασμένα νερά.

Η οικονομία έχει ανάγκη από σταθερότητα και ηρεμία. Δεν έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση που όταν λέει άσπρο, εννοεί μαύρο και νομοθετεί γκρίζο.

Έχει ανάγκη από πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων και όχι από πράξεις που δυναμιτίζουν το επενδυτικό κλίμα και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην απομάκρυνση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων με κίνδυνο την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Λοιπόν, για να τελειώνουμε, κύριοι της Κυβέρνησης.

Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας εξαντλούνται. Όλοι, ακόμη και αυτοί που εξαπατήθηκαν από τις λαϊκίστικες υποσχέσεις σας, αντιλαμβάνονται τη ζημιά που προκαλέσατε.

Την αντιλαμβάνονται γιατί πλέον τη βιώνουν.

Τη βιώνει κάθε Έλληνας, που βλέπει το μισθό ή τη σύνταξή του να μειώνεται.

Που χάνει την εργασία του γιατί κλείνει ή πτωχεύει η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν, εξαιτίας των πειραματισμών, των ψεμάτων ή των αυταπατών σας.

Για αυτούς δεν έχει σημασία αν είπατε ψέματα ή αν πέσατε θύματα αυταπάτης.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και δεν επιδέχεται καμίας ωραιοποίησης από τους μηχανισμούς προπαγάνδας σας, όπως είναι η κομματική σας εφημερίδα. Για την οποία μάθαμε ότι έχει και offshore στο μετοχολόγιό της!

Όταν λέγαμε ότι, όχι μόνο δεν θέλετε, αλλά και ότι δεν μπορείτε να κάνετε μεταρρυθμίσεις, εννοούσαμε αυτό ακριβώς που γίνεται σήμερα.

Μια Κυβέρνηση αλαλούμ, που κάθε μέρα που περνάει, αποδεικνύει γιατί η χώρα δεν χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά χρειάζεται εκλογές για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα, που γεννά κάθε κυβερνητική σας πράξη.

Σήμερα, είναι περισσότερο παρά πότε απαραίτητη μια Κυβέρνηση, που θα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη μετά λαϊκισμό εποχή!

Μια Κυβέρνηση που, με σοβαρότητα, εργατικότητα και υπευθυνότητα, θα βάλει τα θεμέλια για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι Ισπανοί, όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι, είδαν τα τραγικά αποτελέσματα της ανεύθυνης πολιτικής του λαϊκισμού στην Ελλάδα και αποφάσισαν να γλυτώσουν από τους αντίστοιχους λαϊκιστές τους.

Γιατί στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στο καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη.

Δυστυχώς, όμως, η αποτυχία σας δεν χρησιμεύει μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγή για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της πάνω στο σώμα της πατρίδας μας.

Πλησιάζει, όμως, η ώρα που ο ελληνικός λαός θα σας εγκαταλείψει για πάντα στο χθες και θα σας θυμάται σαν ένα κακό εφιάλτη.