Μητσοτάκης: Ξέρετε πως θα χάσετε στις επόμενες εκλογές, γι
21/07/2016 23:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Ξέρετε πως θα χάσετε στις επόμενες εκλογές, γι' αυτό μαγειρεύετε τον εκλογικό νόμο

«Η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο για να πετύχουμε τον σκοπό μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Κάθε πολιτική πρωτοβουλία κρίνεται κι από τα κίνητρα. Οδεύετε πως μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και θέλετε να μαγειρέψετε τον εκλογικό νόμο. Γινόμαστε μάρτυρες ενός κυνικού τακτικισμού. Φέρνουν εκλογικό νόμο που αναγνωρίζει παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Σας το λέμε ότι δεν θα περάσει...».

«Αρκετή ζημιά έχετε κάνει στην οικονομία, δεν θα σας επιτρέψουμε να διαβρώσετε την πολιτική ζωή», δήλωσε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Όσες φορές εφαρμόστηκε η απλή αναλογική, η εμπειρία ήταν τραγική...

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «τρεις αλήθειες» για το θέμα του μπόνους υποστηρίζοντας πρώτον ότι η κατανομή των εδρών δεν είναι σχεδόν ποτέ 50 σε αριθμό αλλά λιγότερες, δεύτερον ότι όσες φορές εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα (έδωσε παράδειγμα την εποχή του Μεσοπολέμου) έδωσε ακυβερνησία στην χώρα και τρίτον ότι με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα ο σχηματισμός κυβέρνησης θα ήταν αδύνατος, δίνοντας ως παράδειγμα τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μονή λύση διακυβέρνησης θα ήταν ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ «με αξιωματική αντιπολίτευση τη Χρύση Αυγή».

«Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Πότε η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσουν κομματικά οφέλη» σημείωσε και ανέφερε έναν προς έναν τους αρχηγούς του κόμματος – από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Αντώνη Σαμαρά – οι οποίοι δεν έκρυψαν ποτέ ότι ήθελαν την κυβερνησιμότητα και επέλεξαν ενισχυμένη αναλογική...

Είναι προφανές: απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια. Εμείς δεν προσαρμόσαμε τις απόψεις μας στις πολιτικές συγκυρίες. Η ΝΔ παραμένει ένα κόμμα αρχών και αξιών».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι η πρόταση της κυβέρνησης εξαντλείται στο μπόνους και στην ψήφο στους δεκαεπτάρηδες και αφήνει απέξω μεγάλα θέματα όπως το σπάσιμο των Περιφερειών. «Γιατί δεν συμφωνείτε κ. Τσίπρα στο αυτονότητο;» ρώτησε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Γιατί δεν συμφωνείτε με την πρόταση που έχουμε καταθέσει για την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού; Γιατί δεν το κάνετε σήμερα; Θα σας πω γιατί δεν το κάνετε: γιατί δεν σας βολεύει, γιατί είσαστε η επιτομή του κομματικού καιροσκοπισμού και του πολιτικού αμοραλισμού».

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης υποστήριξε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης εντάσσονται σε ένα σχέδιο «αποπροσανατολισμού», καθώς όπως είπε -αναφερόμενος στα λόγια του πρωθυπουργού- ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στο αξίωμα «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση».

«Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν στο σχέδιο για ακυβερνησία, στην επόμενη Βουλή», είπε ο κ. Μητσοτάκης

Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους».

«200 ψήφους δεν θα βρείτε, και δεν θα βρίσκατε ούτε αν ψήφιζε η Χρυσή Αυγή την οποία χαϊδεύατε...», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Να μη θυμίσω τι είπε ο πρόεδρος της Βουλής ότι "στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι"...», προκαλώντας την αντίδραση του Νίκου Βούτση, ο οποίος είπε πως θα του απαντήσει.

Σε κάποιο σημείο μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρακολουθήσατε την ομιλία του Βασίλη Λεβέντη και όχι του Πάνου Καμμένου. Ετοιμάζετε καμία τράμπα; Δεν ξέρω...», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεχόμενος το χειροκρότημα των "γαλάζιων" βουλευτών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε κείμενο του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη για τους εκλογικούς νόμους και πως χρησιμοποιούνται από τους κυβερνητικούς σχηματισμούς, ο οποίος είχε υποστηρίξει το 2014 μια φράση του Μένιου Κουτσόγιωργα που έλεγε «Θα χάσουμε εμείς, αλλά δεν θα κερδίσουν οι άλλοι», προσθέτοντας υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών του «Τι Φίλης, Τι Κουρουμπλής, Τι Κουτσόγιωργας;»

«Η χώρα δεν χρειάζεται απλή αναλογική, αλλά απλή λογική» κατέληξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε «χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι ακυβερνησία, προγραμματικές συμφωνίες και όχι καιροσκοπικά παζάρια, αυτά χρειάζεται η Ελλάδα, αυτά επιθυμούν οι Έλληνες και η Νέα Δημοκρατία εγγυάται ότι η Ελλάδα σύντομα θα ξαναβρεί τον δρόμο της».

imerisia.gr