Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
01/02/2019 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Η πλειοψηφία της γκαζόζας είναι κατάντια για τη χώρα

Επισημαίνοντας ότι "ένα πνεύμα ολοκληρωτισμού πάει να δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή της χώρας", ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτέθηκε από την Πάτρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και κατηγόρησε ότι έχει βάλει στο στόχαστρό της τους τρεις βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας. Τον κοινοβουλευτισμό, τη Δικαιοσύνη και την ενημέρωση.

Την ίδια στιγμή, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν ανοιχτό το σενάριο να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του προέδορυ της Βουλής Νίκου Βούτση. "Είναι εύλογα τα δημοσιογραφικά σενάρια για πρόταση μομφής στον πρόεδρο της Βουλής, καθώς ο κ. Βούτσης οικειοθελώς σήμερα υποβίβασε τον εαυτό του σε ρόλο ικέτη του κ. Παπαχριστόπουλου, μήπως και διασώσει την κυβέρνηση Τσίπρα. Ως γνωστόν, ωστόσο, οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται, ακόμη και έναντι μια κυβέρνησης που το τέλος της έχει πια προαναγγελθεί", σχολιάζουν.

"Η λειτουργία του Κοινοβουλίου έχει υποβαθμιστεί. Ερωτήσεις δεν απαντώνται. Προτάσεις δεν συζητούνται. Υπουργοί σνομπάρουν τους βουλευτές και δεν εμφανίζονται. Και σε αυτά τα φαινόμενα λειτουργικής υποβάθμισης, προστέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και αυτά ενός πρωτοφανούς πολιτικού ευτελισμού. Με βουλευτές που πατάνε σε δύο βάρκες και αλλάζουν κόμματα και απόψεις για μια καρέκλα. Η πλειοψηφία της γκαζόζας δεν είναι απλά ένα ανέκδοτο, ένα έξυπνο χάσταγκ στο twitter. Είναι μια κατάντια για μια χώρα με μακρά κοινοβουλευτική παράδοση", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στην εκδήλωση "Δημοσιογραφία και Δημοκρατία". Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στις πρωτοφανείς, όπως τις χαρακτήρισε, μεθοδεύσεις, για να διατηρήσει ο κ. Καμμένος τα προνόμια του επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας, στέλνοντας μήνυμα στον πρωθυπουργό, αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

"Τι είναι αυτό που έχει κάνει τον πρωθυπουργό να σκέφτεται μέχρι και την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής για να εξαγοράσει τη σιωπή του πρώην συνεταίρου του; Θέλω από εδώ να στείλω ένα μήνυμα στον κ. Τσίπρα. Ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την χώρα. Όπως εξαιρετικά επικίνδυνη για τη λειτουργία των θεσμών, αλλά και βαθύτατα προσβλητική για τη χώρα είναι όλη αυτή η δυσώδης και παρακμιακή κατάσταση. Ελπίζω ειλικρινά ότι ο πρόεδρος της Βουλής, θα συναισθανθεί τη σημασία του ρόλου του και δεν θα συναινέσει σε αυτές τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις. Αλλιώς θα έχει γίνει και αυτός ένα πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα-Καμμένου. Δε μπορεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα να εξαρτάται από τον κάθε κύριο Παπαχριστόπουλο…Όπως και δε μπορεί σε αυτά τα παιχνίδια να πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος της Βουλής. Είναι ντροπή για τη χώρα και δεν της αξίζει τέτοια κατάντια", ανέφερε.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αλώσει τη Δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε αιχμηρός εναντίον του κυβερνητικού οικοσυστήματος, όταν έφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα της Δικαιοσύνης.

"Η κυβέρνηση πετυχαίνει καθημερινά όλο και πιο θλιβερές επιδόσεις στις παρεμβάσεις της με στόχο ευκαιριακά πολιτικά οφέλη. Τούτο δε χωρίς καθόλου να ενδιαφέρεται για τη μεγάλη ζημιά που προκαλεί στο Κράτος Δικαίου και στη διάκριση των εξουσιών", σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε την κυβέρνηση για "κυνική επιχείρηση ελέγχου του πεδίου των τηλεοπτικών αδειών με περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών", ενώ μίλησε και για "κατήφορο της δημόσιας τηλεόρασης και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων". Παράλληλα, τόνισε ότι "η οσμή της νέας διαπλοκής είναι ακόμη πιο αποκρουστική", στέλνοντας μήνυμα πως αυτές οι πρακτικές θα τελειώσουν.

"Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα μέσα τους για να ασκήσουν πίεση στην επόμενη κυβέρνηση ώστε να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα να το ξεχάσουν. Η θεμιτή κριτική είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη. Ο έλεγχος της εξουσίας από τον τύπο είναι συστατικό κάθε υγιούς δημοκρατίας. Εκβιασμοί και συναλλαγές δεν θα βρουν ανταπόκριση. Και επειδή κάποιοι έχουν καλοσυνηθίσει με τη σημερινή κυβέρνηση, τους συνιστώ να αλλάξουν πρακτικές", επεσήμανε.

Πηγή: capital.gr