Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες
10/05/2017 17:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες

Την ανάγκη ανάδειξης του συνόλου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα, σε διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, στην πρεσβεία της Ολλανδίας.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο, όπου θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άκουσε τις προτάσεις των διευθυντικών στελεχών, που προέρχονταν, μεταξύ άλλων, από τον κλάδο των ασφαλειών, της ενέργειας, των τροφίμων. Συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις για την τόνωση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας.

Διατύπωσε την άποψή του ότι η προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

-Πρώτον, πολιτική σταθερότητα.

-Δεύτερον, μείωση της φορολογίας, εφαρμογή αυστηρών κανόνων και ορισμό συγκεκριμένου πλαισίου, ικανού να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις.

-Τρίτον, στοχευμένες κλαδικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. «Θα εφαρμόσουμε», δήλωσε, «ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα αξιοποιήσουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο επιχειρήσεων και τον φόρο επί των μερισμάτων».

Επανέλαβε, επίσης, τη θέση ότι ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, με δεδομένη τη μείωση του αφορολόγητου, θα έπρεπε να διαμορφωθεί στο 9% - και όχι στο 20% - για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ.

Τάχθηκε, ταυτόχρονα, ανοιχτά υπέρ της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την απόλυτη αντίθεσή του σε φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης επιχειρηματιών από την πολιτική εξουσία. «Κάτι τέτοιο», είπε, «θα έδινε το εντελώς λάθος μήνυμα για τη χώρα σε όλους τους πιθανούς επενδυτές στο εξωτερικό. Εμείς δεν θέλουμε να ανταλλάσσουμε χάρες με τους επιχειρηματίες. Εμείς θέλουμε να έχουμε μια αμοιβαία επικερδή συνεργασία».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στην ανάγκη τόνωσης των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Υπάρχουν», επισήμανε, «ενέργειες και δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που η εφαρμογή τους είναι επωφελής και για την επιχείρηση και για την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, η επιμόρφωση αγροτών από μια μεγάλη επιχείρηση που συνεργάζεται μαζί τους».