Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται από έναν κατά συρροή αμετανόητο δολοφόνο
18/05/2019 15:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται από έναν κατά συρροή αμετανόητο δολοφόνο

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, να αναιρεθεί το βούλευμα που απέρριψε την άδεια στον αρχιεκτελεστή της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μέσω δήλωσής του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετήθηκε για την υπόθεση Κουφοντίνα.

"Το κράτος δικαίου, η δημοκρατία δεν απειλούνται και δεν εκβιάζονται, πόσο μάλλον από έναν κατά συρροή αμετανόητο δολοφόνο και 30 τραμπούκους που τον υποστηρίζουν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στην δικαιοσύνη ότι θα σταθούν τελικά στο ύψος των περιστάσεων", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Κανένα σοβαρό δημοκρατικό Κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους", τόνισε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την απόφαση της εισαγγελέως.

"Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας για αμετανόητους τρομοκράτες", συμπληρώνει η Πειραιώς στην παρέμβασή της.

Ντ. Μπακογιάννη: Επί κυβερνήσεως Τσίπρα η Δημοκρατία εκβιάζεται

Σφοδρή ήταν και η κριτική που άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη στην κυβέρνηση. χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την κίνηση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να ασκήσει εχθές το βράδυ, μετά από πολλές ημέρες διεργασιών, αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7η άδεια στον πολυισοβίτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

"Αφού η κ. Δημητρίου είχε δώσει την αναίρεση σε αντιεισαγγελέα, που απεφάνθη ότι ορθώς δεν δόθηκε άδεια, πήρε το θέμα, κράτησε ανοιχτά έως τις 12 τα δικαστήρια Βόλου για να κάνει η ίδια την αναίρεση της ομόφωνης απόφασης", δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ.

"Το συμπέρασμα είναι ότι επί κυβερνήσεως Τσίπρα η Δημοκρατία και εκβιάζεται και τρομοκρατείται", υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη και συμπλήρωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αυτό γίνεται από όσους "καίνε, απειλούν, δημιουργούν κάθε ημέρα θέματα σε εκδηλώσεις και απειλούν ευθέως ότι θα κάψουν τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αν δεν περάσει το δικό τους".

Την Τρίτη αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για τον Κουφοντίνα

Με εισηγήτρια την ίδια την Ξένη Δημητρίου συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ορίστηκε η ίδια ως εισηγήτρια ώστε να υποστηρίξει την αναίρεση ενώπιον των αρεοπαγιτών, την οποία άλλωστε άσκησε η ίδια. Μάλιστα για να καταλήξει στην άσκησή της είχε προηγηθεί ένα μίνι θρίλερ στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας , καθώς αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που είχε χρεωθεί την υπόθεση της τυχόν αναίρεσης του βουλεύματος, με το οποίο οι δικαστές του Βόλου είπαν "όχι" στην άδειά του, αρνήθηκε να ασκήσει αναίρεση!

Η διχογνωμία σε ανώτατο εισαγγελικό επίπεδο έγινε γνωστή από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός είχε χρεωθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την υπόθεση από τις 15 του μηνός, και χθες το πρωί την επισκέφτηκε στο γραφείο της για να την ενημερώσει πως η γνώμη του ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραμένει "επικίνδυνος και αμετανόητος" και για το λόγο αυτό δεν συντρέχουν οι "ουσιαστικές προϋποθέσεις" για να του χορηγηθεί νέα άδεια. Έτσι, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν κατηγορηματικός πως εκτός των νομικών θεμάτων, το "βούλευμα έχει "εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων".

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε η ίδια την αναίρεση του βουλεύματος, επικαλούμενη στο έγγραφο της, τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011 αλλά και την πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Παράλληλα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Υπ. Δικαιοσύνης: Στήριξη στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για Κουφοντίνα

Στήριξη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία "έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα να ασκεί αναιρέσεις κατά όλων των βουλευμάτων και δικαστικών αποφάσεων", προσφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή την άσκηση αναίρεσης κατά του ομόφωνου βουλεύματος με το οποίο οι δικαστές του Βόλου αρνήθηκαν την άδεια στον Δημ. Κουφοντίνα:

"…Κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη", αναφέρει χωρίς να κατονομάζει τη ΝΔ.

Αναφέρει επίσης: "Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης κατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων.

Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου.

Μετά την άσκηση της αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Το πολιτικό σύστημα, τα δημοκρατικά κόμματα και οι πολίτες οφείλουν να σεβαστούν τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της έννομης τάξης και τελικά την ίδια την δικαιοκρατία".

Πηγή: capital.gr