Μητσοτάκης: Δεν θα αποσταθεροποιήσω τη χώρα μου για να σταθεροποιήσω την πΓΔΜ
03/07/2018 12:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Δεν θα αποσταθεροποιήσω τη χώρα μου για να σταθεροποιήσω την πΓΔΜ

Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, για να σταθεροποιήσει την πΓΔΜ στέλνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. "Πάντα υποστηρίζαμε ότι θέλαμε μία λύση. Αλλά λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών. Το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας Τσίπρα είναι ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη "μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας. Αυτό δεν είναι αποδεκτό για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού", τονίζει, σε συνέντευξή του στο "Politico".

Παραμένοντας πιστός στην εκπεφρασμένη "γαλάζια" θέση περί μίας "κακής συμφωνίας", ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει ότι η οδός Πειραιώς δε μπορεί να δεχθεί "μακεδονική" γλώσσα και εθνότητα. "Δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσω τη χώρα μου για να σταθεροποιήσω τον βόρειο γείτονα μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε "μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα. Διότι αν δεχτείς ως όνομα το "Βόρεια Μακεδονία”, αλλά ταυτόχρονα αποδεχθείς ότι υπάρχει "μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα, τι μήνυμα στέλνεις στους πολίτες στην Ελλάδα που είναι Μακεδόνες; Τι θα συμβεί με τις εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο "μακεδονικός” στις εμπορικές τους ονομασίες; Είναι μεγάλο ζήτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τους εξαγωγείς και η παρούσα συμφωνία δεν το επιλύει", σημειώνει.

Εστιάζοντας στα της οικονομίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνει ότι η χώρα μας εισέρχεται σε ένα κεκαλυμμένο 4ο μνημόνιο. "Δε θα έχουμε τους ίδιους βαθμούς ελευθερίας που είχαν η Πορτογαλία και η Κύπρος. Και απόδειξη είναι ότι οι αγορές και οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν εμπιστεύονται ακόμη τη χώρα μας και πιστεύω ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα. Αν αυτή η συμφωνία ήταν πράγματι καλή, γιατί οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει θετικά; Κοιτάξτε τα spreads, δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις", αναφέρει. "Οποιαδήποτε συμφωνία για το χρέος είναι καλύτερη από το να μην υπήρχε συμφωνία. Η Ελλάδα βγαίνει όντως από το πρόγραμμα. Αλλά για να είμαστε ακριβείς δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε μπει σε αυτό το πρόγραμμα", προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατάει και σε αυτή τη νέα δημόσια τοποθέτησή του ψηλά το "κλειδί" της αξιοπιστίας. "Αυτό το οποίο πρώτα θέλω να κάνω είναι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας. Να πείσω τους πιστωτές και τις αγορές ότι είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Όχι επειδή αυτές μας επιβλήθηκαν, αλλά επειδή πιστεύουμε σε αυτές. Κι αφού το επιτύχουμε αυτό, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για να ξανακάνουμε μία συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά αυτό δεν θα είναι η πρώτη προτεραιότητα μου", τονίζει και βάλλει ευθέως κατά της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. "Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχαν στην Ελλάδα, όπως και να το δει κανείς. Μας κόστισαν μία περιουσία. Στέλνουμε λοιπόν ένα μήνυμα το οποίο απευθύνεται και στους πολίτες που εξαπατήθηκαν από τους λαϊκιστές", επισημαίνει.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να εξευρεθεί λύση για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή:capital.gr