Μητσοτάκης: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι
17/09/2017 19:56
Του Προμηθέα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι

Με τις φράσεις «θα πείσουμε και τους πιο καχύποπτους ότι υπάρχει άλλος δρόμος» και ότι «δεν είμαστε όλοι το ίδιο», ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε από τη Θεσσαλονίκη το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο δρόμο προς τις κάλπες, όποτε αυτές στηθούν.

Χωρίς να κάνει καμία πρόβλεψη για το χρόνο των εκλογών, παρόλο που τόνισε ότι «όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για την κανονικότητα στη χώρα, γιατί δυστυχώς δικαιωθήκαμε σε αυτά τα οποία λέγαμε για τη σημερινή κυβέρνηση», ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε δείγματα γραφής της - μετά τη ΔΕΘ - αντιπολιτευτικής του τακτικής.

«Ο φετινός Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το πρωθυπουργικό του προφίλ, με μια ξεκάθαρη και πλατιά κυβερνητική ατζέντα», σχολίασε χαρακτηριστικά γαλάζιο στέλεχος για την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στην 82η ΔΕΘ. «Άφησε να διαφανεί ότι θα κινηθεί με περισσότερη εξωστρέφεια προς την κοινωνία και ότι θα συνομιλεί τακτικά με τους πολίτες και τη νέα γενιά, αξιοποιώντας παράλληλα τους πιο ικανούς, μέσα και από την ανανέωση σε πρόσωπα που θέλει να πετύχει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εμπλουτίζει το σχέδιό του για έξοδο από την κρίση πάντα με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, δίνοντας έμφαση στο όραμά του για «επενδυτική έκρηξη», με μείωση της φορολογίας, διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα όμως, μαζί με την «τολμηρή ατζέντα αλλαγών» όπως την χαρακτήρισε που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε τις προθέσεις του να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την στήριξη των πιο αδύναμων οικογενειών. Ένας δρόμος που περνά μέσα από τη μείωση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα και όχι με τακτοποίηση κολλητών και ημετέρων στο δημόσιο, όπως κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να αναδείξει τα σημεία στα οποία υπερτερεί έναντι του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Χωρίς καμία προσπάθεια να λαϊκίσει και να «τάξει λαγούς με πετραχήλια» επιδίωξε να καταστήσει ξεκάθαρες τις διαφορές του και να εμπνεύσει ξανά την αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα, απέναντι σε μια «κουρασμένη και απογοητευμένη κοινωνία» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει το χάσμα στη νοοτροπία που τον χωρίζει από τον σημερινό πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν μίλησε ούτε για αύξηση του αφορολόγητου, ούτε για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Όπως έκανε δηλαδή ο Α. Τσίπρας στο παρελθόν από τη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα στο τέλος να εξαπατήσει τους πολίτες, φορτώνοντάς τους με τη μείωση του αφορολόγητου που ο ίδιος ψήφισε στα 5.600 ευρώ, με περικοπές στις συντάξεις και με καθιέρωση της γενιάς των 360 ευρώ και της… φουρνιάς της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

«Ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός σε αυτά τα οποία είπα στην ομιλία μου στη ΔΕΘ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υποσχέθηκε σκίσιμο των μνημονίων όπως έκαναν άλλοι και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ με υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου, με μέτρα για το 2019 και το 2020 και με δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022. Υποσχέθηκε όμως ότι θα διεκδικήσει και δεσμεύτηκε για αυτό, ότι θα καταφέρει να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς θα προτείνει στους εταίρους συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με μείωση φορολογίας και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα φέρει επενδύσεις.

«Εγώ δεν φοράω μία το κουστούμι του επενδυτή και μία το αμπέχονο του διαδηλωτή», σημείωσε δεικτικά για τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι «δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις σκηνικές μεταλλάξεις του σημερινού πρωθυπουργού», ο οποίος τη μια στιγμή φορά φιλοεπενδυτικό μανδύα και την άλλη σπεύδει να παράσχει εγγυήσεις αριστεροσύνης στις συνιστώσες του κόμματός του.

Όπως φάνηκε ξεκάθαρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει την παρελθοντολογία στον πολιτικό του λόγο και θα εστιάσει στο δίλημμα «μπροστά ή πίσω». «Η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο» φρόντισε να διευκρινίσει και να προσθέσει ότι δεν διατηρεί αμφιβολίες ότι θα εμπιστευθούν το κόμμα του ακόμη και πολίτες που θα το ψηφίσουν για πρώτη φορά, υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα», άρα απευθύνεται σε όλους όσοι την πιστεύουν.

Το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πλατιά κοινωνική βάση αναμένεται να είναι ευρύ και να ενταθεί το προσεχές διάστημα, τοποθετώντας ως προϋπόθεση την αλληλεγγύη για μια συνεκτική κοινωνία. «Αλληλεγγύη δεν είναι τα επιδόματα που κάποια στιγμή θα τελειώσουν» έσπευσε να υπογραμμίσει ως μία ακόμα διαφορετική αντίληψή του απέναντι σε αυτή του Α. Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως η κοινωνική πολιτική περνά μέσα από τις δουλειές. Ωστόσο θύμισε πως ακόμη και «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν δημιούργημα της ΝΔ».