Μήνυμα των «53» κατά Τσίπρα για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο
16/06/2016 13:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήνυμα των «53» κατά Τσίπρα για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο

Ηχηρή παρέμβαση κατά της Συνταγματικής Αναθεώρησης και της άμεσης εκλογής ΠτΔ από το λαό και υπέρ της Απλής Αναλογικής επιχειρεί, με άτυπο σημείωμα προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η τάση των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη της τάσης, στις τάξεις της οποίας βρίσκονται κυβερνητικά και κομματικά στελέχη όπως ο Ευκ. Τσακαλώτος, ο Θ. Δρίτσας και Θ. Φωτίου, επισημαίνουν ότι κεντρικό κυβερνητικό καθήκον, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η παραγωγή έργου και υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση «απομακρύνει απ’ αυτό τον κεντρικό στόχο».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι δεν είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση καθώς τα όποια προβλήματα απορρέουν «από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις» και υποστηρίζουν ότι το μόνο ζήτημα που πρέπει να αναθεωρηθεί είναι αυτό της ποινικής ευθύνης των Υπουργών.

Ειδικότερα για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνουν ότι είναι κάθετα αντίθετοι με την άμεση εκλογή του από το λαό καθώς προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας.

Αναφορικά με το θέμα του εκλογικού νόμου θέση της τάσης των 53+ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιμένει στην απλή αναλογική και ξεκαθαρίζουν ότι είναι εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλά μειώνουν το μπόνους του πρώτου κόμματος ή «προδικάζουν συμμαχίες».

Αύριο Παρασκευή, θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να «κλειδώσει» η θέση του κόμματος για τον εκλογικό νόμο, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες οι 53+ θα ζητήσουν να ασχοληθούν τα όργανα του κόμματος και το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος, ειδικά με το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αφήνοντας μάλιστα με τη φράση «εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης», σαφέστατα υπονοούμενα για τη στάση των βουλευτών που πρόσκεινται στην τάση στις σχετικές διαδικασίες στη Βουλή.

Είχε προηγηθεί η διαφωνία της τάσης στη συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

eleftherostypos.gr