Μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις
10/03/2017 08:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από τις Βρυξέλλες σαφέστατο μήνυμα προς την Άγκυρα, καθώς ενημέρωσε τους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών.

«Σε όλους εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο από την Άγκυρα και φυσικά τους ενημέρωσα για τις πάγιες ελληνικές θέσεις» δήλωσε αμέσως μετά προσθέτοντας πως «για πρώτη φορά, είδαμε άσκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας».

Επισήμανε επίσης ότι «υποχρέωση της πατρίδας μας είναι η νηφάλια, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή στάση» για να προειδοποιήσει: «Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να παρασυρθεί από την κλιμάκωση, που – όπως φαίνεται – επιδιώκει η τουρκική πλευρά.

Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσει οποιαδήποτε πρόκληση αναπάντητη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 9 Μαρτίου, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κυρία Federica Mogherini, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani, με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg.

Τέλος, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ε.Λ.Κ., ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Mariano Rajoy.

Μετά το τέλος των συναντήσεων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχω αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσω εταίρους και συμμάχους για τις ανησυχίες που μας προκαλεί η πολιτική και οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, είχα σήμερα την ευκαιρία να συζητήσω εδώ στις Βρυξέλλες, τις αναδυόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και στα Βαλκάνια, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κυρία Mogherini, τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Tajani, τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Στρατηγό Κωσταράκο και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Stoltenberg.

Σε όλους εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο από την Άγκυρα και φυσικά τους ενημέρωσα για τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Για πρώτη φορά, είδαμε άσκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Τόνισα ότι υποχρέωση της πατρίδας μας είναι η νηφάλια, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή στάση.

Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να παρασυρθεί από την κλιμάκωση, που – όπως φαίνεται – επιδιώκει η τουρκική πλευρά.

Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσει οποιαδήποτε πρόκληση αναπάντητη.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».

eleftherostypos.gr