Μήνυμα Κοτζιά στην Τουρκία: Οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να έχει φιλειρηνική πολιτική
12/03/2018 21:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήνυμα Κοτζιά στην Τουρκία: Οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να έχει φιλειρηνική πολιτική

Μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για τους Έλληνες που έφυγαν από τη Μικρά Ασία πέφτοντας στη θάλασσα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «υποψήφιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτος που θέλει να έχει Τελωνειακή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει: Πρώτον, να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική πολιτική -και δη εξωτερική πολιτική. Δεύτερον, να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και να το δέχεται δημιουργικά. Τρίτον, να εφαρμόζει και το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης. Είναι ζήτημα της ίδιας της Τουρκίας αν θα σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης και τους κανόνες της φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι».

Ο κ. Κοτζιάς έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της τριμερούς υπουργικής συνάντησης Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας, στο Βουκουρέστι.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Ζώνη του Σένγκεν, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει η ΕΕ να αναζητήσει τον τρόπο εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ στάθηκε στο ότι η Ένωση θα πρέπει να εντάξει εντός της και τα κράτη των Βαλκανίων.

«Θα νιώθουμε στην Ευρώπη πολύ καλύτερα μαζί τους και στη Ζώνη του Σένγκεν. Να ευχαριστήσω τη βουλγαρική Προεδρία και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη ρουμάνικη», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

eleftherostypos.gr