Με νέες Navtex σε Ελλάδα & Κύπρο η Άγκυρα απαντά στην ΕΕ
24/02/2018 19:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με νέες Navtex σε Ελλάδα & Κύπρο η Άγκυρα απαντά στην ΕΕ

Παρά τη χθεσινή σκληρή απάντηση της Ευρώπης για τις τουρκικές προκλήσεις, η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να σταματήσει τη στρατηγική της και εξέδωσε Navtex για την περιοχή της Κρήτης.

Ο αποκλεισμός της θαλάσσιας περιοχής ανατολικά του νησιού γίνεται για επιστημονικές έρευνες, όπως υποστηρίζουν. Οι Τούρκοι θα χρησιμοποιούν ένα πλοίο με γερμανική σημαία, και έχουν δεσμεύσει την περιοχή τον μήνα Μάρτιο.

Αναλυτικότερα, με την πρώτη Νavtex 0283/18 η Τουρκία δέσμευσε θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη.

Με τη δεύτερη Navtex 0288/18 οι Τούρκοι δεσμεύουν περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.

Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία προκαλεί επικαλούμενη έρευνες με κρατικής ιδιοκτησίας της Γερμανίας ερευνητικό πλοίο -του Πανεπιστημίου του Αμβούργου- στη συγκεκριμένη περίπτωση, με Νavtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου σε αυτή την περίπτωση.

Το εν λόγω ερευνητικό είχε διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο 2010-2011 με βάση τη Λεμεσό και εγκρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Capital.gr, με πληροφορίες από mignatiou.com,skai.gr