Με ασθενοφόρο ή νεκροφόρα;
11/12/2016 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με ασθενοφόρο ή νεκροφόρα;

Σε άλλες εποχές οι συζητήσεις για την ψήφιση του προϋπολογισμού είχαν αγωνία. Κάποιοι δεν απέκλειαν καταψήφιση από κυβερνητικούς βουλευτές και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ δεν υπάρχει καμιά έκπληξη. Οι 153 είναι μπετόν, μαζί ανέβηκαν, μαζί θα πέσουνε και μαζί… θα πάνε στα ειδικά δικαστήρια. Υποτονικές ομιλίες, οι γνωστές συγκρούσεις για τα μάτια του κόσμου και για το κομματικό ακροατήριο.

Επί της ουσίας, όμως, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Η κυβέρνηση περνά έναν προϋπολογισμό που προβλέπει επιπλέον φόρους πάνω από 2,5 δις ευρώ σε σχέση με το 2016 και ταυτόχρονα περικοπές στο ΕΚΑΣ των συνταξιούχων πάνω από 300 – 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσους πρόωρους μποναμάδες κι αν δώσει ο Τσίπρας θα είναι ψίχουλα σε σχέση με αυτά που θα πάρει από την πίσω πόρτα από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Φημολογείται πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνουν κι άλλες εξαγγελίες… κοινωνικού χαρακτήρα μπας και αναστραφεί το κλίμα, μπας κι επιστρέψουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τρώνε τον σανό της Αριστεράς με τα ταξιδάκια στην Κούβα. Όλες οι παροχές που θα δώσει ο πρωθυπουργός θα τις πάρει στο πολλαπλάσιο τους πρώτους μήνες του 2017, αν βεβαίως παραμείνει στην εξουσία. Αλλά και να μην παραμείνει και πάμε σε εκλογές, οι αιματηρές μειώσεις είναι δεδομένες γιατί η κυβέρνηση θα παραδώσει μια ναρκοθετημένη οικονομία, μια καυτή πατάτα που και ο Μητσοτάκης δεν θα έχει τι να την κάνει. Όταν δίνεις λεφτά από ταμεία που είναι άδεια, το μόνο που κάνεις είναι να υποθηκεύεις και το μέλλον της επόμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 15 μονάδες και βάλε. Μη αναστρέψιμη όπως αντιλαμβάνεται κανείς όσα φιλοδωρήματα κι αν δοθούν, όσα πυροτεχνήματα κι αν σκάσουν από την πλευρά του Τσίπρα. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη, ίσως για πρώτη φορά τόσο πολύ, καταγραφή της δυσαρμονίας της κοινωνίας με την κυβέρνησή της. Ακόμη κι αν κάποιος δεν πιστεύει στα γκάλοπ και δεν μπορεί να αποδεχθεί τα παιχνίδια που παίζουν πάντα οι δημοσκόποι, μια ματιά να ρίξει στην κοινωνία και να ακούσει τι λέει ο κόσμος είναι αρκετή. Ούτε τα μίντια, ούτε οι δημοσκοπήσεις μπορούν να αλλοιώσουν την εικόνα που έχει πλέον ο κόσμος για την κυβέρνηση, μόλις 15 μήνες μετά από τις εκλογές.

Πλέον τα δεδομένα είναι δύο. Είτε η κυβέρνηση θα φύγει με ασθενοφόρο είτε θα την πάρει η νεκροφόρα. Στην πρώτη περίπτωση θα κάνει πρόωρες εκλογές κάνοντας σημαία της την σύγκρουση με τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Ήδη κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαρρέουν ότι οι παροχές στους συνταξιούχους έγιναν για να σταλεί μήνυμα στους έξω πως θα πρέπει να περιμένουν σύγκρουση μέχρις εσχάτων.

Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα πάνε στις κάλπες με μια ρητορική αντιμνημονιακού χαρακτήρα καταγγέλλοντας τον Μητσοτάκη ότι μόλις νικήσει θα υπογράψει τέταρτο μνημόνιο. Το ενδεχόμενο αυτό διασώζει μέρος από το πολιτικό κεφάλαιο των Τσίπρα και Καμμένου και τους δίνει την ευκαιρία να πάρουν κάποια στιγμή τη ρεβάνς περιμένοντας πότε θα κλείσει η «δεξιά παρένθεση». Το ασθενοφόρο θα έρθει να πάρει τους βαριά χτυπημένους από τους πολίτες αλλά δεν θα έχουν πεθάνει.

Στη δεύτερη περίπτωση η νεκροφόρα είναι παρκαρισμένη και περιμένει πότε η κυβέρνηση θα πέσει από μόνη της, αλλά όχι τώρα, μερικούς μήνες αργότερα. Δηλαδή, ψηφίζει προϋπολογισμό, κλείνει την αξιολόγηση με την Αχτσιόγλου να καταπίνει όλα τα μέτρα που θα της ζητηθούν και ταυτόχρονα κλείνει μια συμφωνία για μέτρα μετά από το 2018 που μπορεί να συμφωνηθούν με τους δανειστές να είναι λιγότερα. Να μην είναι ακριβώς 4,5 δις ευρώ αλλά να βρουν μια μέση λύση ώστε να μη δημιουργηθεί αναταραχή εν μέσω εκλογών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην περίπτωση αυτή η βαριά άρρωστη, με ανίατη ασθένεια, κυβέρνηση θα ελπίζει μήπως βρεθεί κάποιο μαγικό σκεύασμα το οποίο θα την γλιτώσει από το θάνατο.

Αυτά ούτε ο φίλος του Τσίπρα ο… Γιούρι Γκέλερ δεν τα κάνει. Απλά η κυβέρνηση θα πάρει παράταση ζωής, ίσως μέχρι του χρόνου το φθινόπωρο και τότε η νεκροφόρα θα πάρει μπροστά διότι αν σήμερα το ποσοστό είναι 15% αργότερα θα γίνει 5% και η αριστερά θα γυρίσει στα παλιά της ποσοστά.