Μαύρα μαντάτα από τη Γερμανία
25/09/2017 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαύρα μαντάτα από τη Γερμανία

Κατ’ αρχάς, όλα τα εγχώρια πολιτικά νούμερα που πανηγυρίζουν γιατί το ακροδεξιό κόμμα AfD σάρωσε στις γερμανικές εκλογές, καλύτερα να σιωπήσουν. Αν νομίζουν ότι με το να στηρίζουν την… γερμανική Χρυσή Αυγή, τους νοσταλγούς των Ναζί που αιματοκύλησαν τον κόσμο, και φυσικά και την Ελλάδα μας, θα διαλύσουν την Ευρώπη, είναι γελασμένοι.

Κάποιοι που το παίζουν αντιευρωπαϊστές ή αντισυστημικοί αλλά έχει λιγδώσει το αντεράκι τους από τα ευρώπουλα, θέλουν να διαλύσουν την ΕΕ. Με γεια τους με χαρά τους. Όχι, όμως, να χαίρονται που ένα συνονθύλευμα νεοναζί πήρε τόσο μεγάλο ποσοστό. Όσο κι αν καλύπτεται από χαρακτηρισμούς όπως «ξενοφοβικό, εθνικιστικό, ακροδεξιό» κ.λπ. η ουσία είναι μία. Πρόκειται για ανθρώπους που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ονειρεύονται το μουστάκι του Χίτλερ, πιστεύοντας ότι είναι η σωτηρία στα προβλήματά τους.

Άλλωστε, επειδή σίγουρα υπάρχουν και Γερμανοί που τους ψήφισαν λόγω του μεταναστευτικού, και δικαίως φοβούνται για το μέλλον, να θυμίσουμε το εξής: Και με την περίπτωση της Χρυσής Αυγής μιλούσαμε για… παραπλανημένους πολίτες, αλλά αποδείχθηκε ότι τελικά απλά ήταν πολίτες που γνώριζαν τι στήριζαν. Όποιος πάει στην κάλπη και δεν ξέρει τι ψηφίζει καλύτερα να κάθεται σπίτι του. Αυτά ως προς το AfD που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ως χώρα διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, τα υπόλοιπα αποτελέσματα και οι διεργασίες που θα γίνουν, επιβεβαιώνουν όλους εκείνους που έλεγαν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα για την Ελλάδα. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που από τώρα «Σόιμπλε και Μέρκελ λένε και κλαίνε».

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε στις προβλέψεις της για εκλογικό αποτέλεσμα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Όπου πόνταραν αυτοί οι απίθανοι τύποι βγήκε το αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι και στη Γερμανία πίστευαν στην ισχυροποίηση του άχρωμου σοσιαλδημοκράτη Σουλτς, αλλά έπεσαν έξω. Μάλιστα είναι τόσο άσχετοι στις πολιτικές αναλύσεις τους ώστε ακόμη και την ημέρα των εκλογών ο Τζανακόπουλος έλεγε ότι το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει το ελληνικό ζήτημα.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί στη Γερμανία έχουν αλλάξει, και δυστυχώς αλλάζουν προς το χειρότερο για τη χώρα μας. Με ανοικτή την τρίτη αξιολόγηση και κυρίως με ανοικτή την υπόθεση του χρέους όλα πάνε κατά διαόλου. Ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Βερολίνο είναι σίγουρο ότι θα καθυστερήσει, μπορεί να χρειαστούν και τρεις μήνες για προγραμματική συμφωνία, οπότε παγώνουν όλα για την Ελλάδα. Κάτι που πιθανότατα να φανεί στις σημερινές συζητήσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ με τον Τσίπρα.

Το ζήτημα είναι με ποιους θα κάνει η Μέρκελ κυβέρνηση. Οι σοσιαλδημοκράτες λένε ότι δεν μπαίνουν ξανά σε συνεργασία και θα μείνουν στην αντιπολίτευση, όμως, αυτό μπορεί να αλλάξει και να έχουμε ξανά έναν μεγάλο συνασπισμό. Ίσως να είναι και το καλύτερο σενάριο αφού οι σοσιαλδημοκράτες κρατούν ένα σχετικό αντίβαρο κι έχουν προστατέψει κάπως την Ελλάδα.

Υπάρχουν και άλλα σενάρια με το βασικό να λέει ότι οι Φιλελεύθεροι θα μπουν στην κυβέρνηση κι ενδεχομένως να απαιτήσουν να πάρουν το υπουργείο Οικονομικών από τον Σόιμπλε. Θα είναι καταστροφή.

Οι Φιλελεύθεροι, έστω και για ψηφοθηρικούς λόγους, ζητούν την αποβολή της Ελλάδας από την ΕΕ ενώ δεν συζητούν καν για κούρεμα του χρέους. Ακόμη και ο Σόιμπλε είναι… άγιος μπροστά τους. Επομένως, ακόμη και η καλή θεία Μέρκελ θα πιεστεί να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στον Τσίπρα που μέχρι σήμερα τον έχει αγκαλιάσει σαν… τον καλό ανιψιό.

Όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στο Βερολίνο, σε σχέση με την ελληνική οικονομία είναι δυσοίωνα και θα πρέπει η Αθήνα να δει τι μπορεί να διασώσει. Όμως, είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας δέχεται ένα ακόμη πλήγμα αφού δεν θα βρίσκει πλέον τόσο ευήκοα ώτα στη Γερμανία.

Χειρότερο είναι το σενάριο για το προσφυγικό. Με την άνοδο των σκληρών στη Γερμανία, είναι σίγουρο ότι η Μέρκελ θα πιεστεί ακόμη περισσότερο να κλείσει τα σύνορα. Ήδη η συμφωνία για την επανένωση οικογενειών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία δεν προχωρά ενώ όλο και λιγότεροι μετανάστες γίνονται δεκτοί με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός αυτών που εγκλωβίζονται στη χώρα μας.

Μας περιμένουν, επομένως, δύσκολες ημέρες σε όλα τα μέτωπα. Και με μια ανίκανη κυβέρνηση όπως αυτή του Τσίπρα οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Ίσως δε να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γερμανία.