Μας άφησε χρόνους... η ριζοσπαστική αριστερά
01/06/2016 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μας άφησε χρόνους... η ριζοσπαστική αριστερά

Εδώ και ένα χρόνο «σέρνεται» το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αποφασίστηκε, από την Πολιτική Γραμματεία παρουσία του Τσίπρα, τελικά να γίνει στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία του συνεδρίου αυτού εκκρεμούσε από πέρσι το καλοκαίρι μετά την υπογραφή του μνημονίου και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει το περσινό φθινόπωρο, ωστόσο ο Τσίπρας δούλεψε και τους συντρόφους του προχωρώντας σε εκλογές και έκτοτε μετά την εκλογική νίκη και το κλείσιμο της αξιολόγησης που κράτησε σχεδόν 8 μήνες ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Γιατί το επόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημοποιήσει και ιδεολογικά τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τόσο τη μνημονιακή πολιτική όσο και τον εναγκαλισμό του με τη σοσιαλδημοκρατία και το πολιτικό κέντρο. Κοινώς μας άφησε χρόνους η ριζοσπαστική αριστερά στην εκδοχή που τη γνωρίσαμε επί Αλέξη Τσίπρα την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών. Και για να γίνουν όλα αυτά θα έπρεπε να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η περίοδος της όποιας αβεβαιότητας αλλά και οι πειραματισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης.

Τώρα ο Τσίπρας είναι το αγαπημένο παιδί της Μέρκελ, ο Ολάντ του έχει ανοίξει τις πόρτες του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και οι σύντροφοι του Τσίπρα έχουν γλυκαθεί από το μέλι, το κύρος και την καρέκλα της εξουσίας. Άρα είναι πιο εύκολες οι αποτυπώσεις σε προγραμματικά και ιδεολογικά κείμενα της μετάλλαξής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ ο Τσίπρας θα έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις ως προς τη διεύρυνση με πρόσωπα του σοσιαλδημοκρατικού αλλά και του κεντρώου χώρου στην κυβέρνηση. Και αν ο επικείμενος ανασχηματισμός αποτυπώσει την κεντροαριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όλο το χρόνο μπροστά του για να χωνευτεί εσωκομματικά.

Κοινώς ο Τσίπρας αφήνει κάτι να ωριμάζει στη ζωή, αφού πρώτα το επιδιώκει υπογείως και χωρίς να το λέει δημόσια και ειλικρινά και στη συνέχεια απλά φτιάχνει κομματικές διαδικασίες για να το επικυρώσει. Πλέον ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που κυβερνάει τη χώρα. Φέρνει τους πάντες προ τετελεσμένων γεγονότων...