Μαξίμου για Πρέσπες: Πολιτικά παράδοξο να μην περάσουν με τουλάχιστον 151 βουλευτές
16/01/2019 11:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαξίμου για Πρέσπες: Πολιτικά παράδοξο να μην περάσουν με τουλάχιστον 151 βουλευτές

Στο Ποτάμι έχει μεταφερθεί η πίεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη και τα μηνύματα που εκπέμπει η Σεβαστουπόλεως τις τελευταίες δύο ημέρες πως σκοπεύει να αναθεωρήσει τη θετική στάση της απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και είτε να μην την υπερψηφίσει είτε ακόμη και να απόσχει της ψηφοφορίας.

Στις ψήφους ( πέραν του Σπ. Δανέλλη) των Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη προσέβλεπε η Κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή με άνετη πλειοψηφία που να ξεπερνά ακόμα και τις 151 ψήφους, ωστόσο ο "μύλος" στο εσωτερικό του Ποταμιού και οι διαρροές ότι στο κόμμα φτάνουν τηλεφωνήματα από στελέχη και τη βάση των ψηφοφόρων του που ζητούν να μην δώσει τη θετική του ψήφο στη Συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ, έχουν σημάνει "συναγερμό" στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Και τούτο, γιατί χωρίς τις ψήφους των τριών του Ποταμιού, η κυβέρνηση οριακά θα καταφέρει να συμπληρώσει τον αριθμό "151" για την ψηφοφορία, με βάση τουλάχιστον τους βουλευτές που είναι γνωστοποιημένες οι προθέσεις τους.

Συγκεκριμένα, υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να ψηφίσουν 149- 150 βουλευτές:

Οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ + Κατερίνα Παπακώστα+ Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Δανέλλης καθώς και πιθανότατα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ( πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ).

Ο πρόεδρος της Βουλής πάντως χθες το βράδυ, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επαναβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση αναζητεί την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι γιατί τόσοι απαιτούνται βάσει Συντάγματος αλλά προκειμένου η Συμφωνία να είναι ισχυρή πολιτικά.

Μαξίμου: Πολιτικά παράδοξο να μη βρεθούν τουλάχιστον 151

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Ποταμιού και ενώ προβληματίζονται για το πού θα κάτσει η μπίλια των αποφάσεων Θεοδωράκη, εκτιμούν ότι παρά τις πιέσεις που δέχεται από βουλευτές στα δεξιά του ( Ψαριανό- Αμυρά), θα είναι εξαιρετικά προβληματικό πολιτικά για τη φυσιογνωμία του κόμματος να αλλάξει στάση την αρχική του στάση και να καταψηφίσει τη Συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η εκτίμηση που διατύπωσαν κυβερνητικές πηγές στο Capital.gr ότι : "Θα ήταν πολιτικά παράδοξο με τους παρόντες κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς αν η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν περάσει με τουλάχιστον 151 βουλευτές".

Είναι πρόδηλο, ότι στην Κυβέρνηση προσβλέποντας σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε πλειοψηφία που να ξεπερνά τον αριθμό 151, μάλλον επενδύουν σε "εκπλήξεις" και σε βουλευτές που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους.

Σε ό,τι αφορά δε την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, αυτή αναμένεται να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας με την ψηφοφορία ωστόσο να πραγματοποιείται, στα μέσα της επόμενης, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού "ψήφος εμπιστοσύνης και αμέσως μετά Συμφωνία Πρεσπών", όπως τον είχε περιγράψει το Capital.gr σε σχετικό δημοσίευμά του.

Πηγή: capital.gr