Μ. Καλογήρου: Μπορεί και σήμερα να είναι υπερκαλυμμένα τα μεροκάματα Κουφοντίνα
11/02/2019 18:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μ. Καλογήρου: Μπορεί και σήμερα να είναι υπερκαλυμμένα τα μεροκάματα Κουφοντίνα

"Υπερκαλυμμένος" από μεροκάματα στις αγροτικές φυλακές ο Δ. Κουφοντίνας, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου αφήνοντας στην ουσία να εννοηθεί πως έχει ήδη "μεταπηδήσει" από τα 25 στα 19 χρόνια έκτισης ποινής.

Η τοποθέτηση του κ. Καλογήρου ήρθε σε ερώτηση του τομεάρχη Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη, εάν η διάταξη που αφορά την ελάφρυνση ποινής σε κρατούμενο που εργάζεται στο αρτοποιείο/ζαχαροπλαστείο αγροτικών φυλακών είναι "φωτογραφική" και αφορά τον ισοβίτη Δ Κουφοντίνα. Η ερώτηση Βορίδη έγινε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής στο πλαίσιο επεξεργασίας σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Καλογήρου διαβεβαίωσε πως η εν λόγω διάταξη δεν αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο "γιατί του δίνονται ήδη τρεις μέρες". Όπως είπε, η διάταξη αυτή μπήκε για λόγους ισότητας καθώς υπάρχουν αγροτικές φυλακές που ο κρατούμενος που κάνει εκεί μεροκάματα προσμετρά τρεις μέρες ποινής αντί για μία μέρα ποινής και άλλες που δεν ισχύει αυτό. "Εάν κάποιος είναι στα 25 χρόνια ποινής και έχει κάνει και μεροκάματα τότε, από το 25 μπορεί να πάει στο 19. Σημαίνει πως τα μεροκάματά του έχουν υπερκαλυφθεί, για τον συγκεκριμένο μπορεί και σήμερα να είναι υπερκαλυμμένα (τα μεροκάματα για να κατέβει από τα 25 στα 19 χρόνια έκτισης ποινής)".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να δείξουν πνεύμα συνεννόησης για τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα. Και ανέφερε ως επιχείρημα τις άδειες που πήραν κρατούμενοι της 17 Νοέμβρη από παλαιότερες κυβερνήσεις.

"Ο Χ.Ξ. πήρε 7 άδειες από το 2013 μέχρι που παραβίασε τους όρους και συνελήφθη το 2015 δεν είδα καμία φωτογραφία του να πηγαίνει στο χωριό και να κάνει βόλτες" είπε ο κ. Καλογήρου "φωτογραφίζοντας" τον Χριστόδουλο Ξηρό. Και ανέφερε κι άλλα παραδείγματα όπως του Τ.Π. και του Κ.Κ. "Ας αποφασίσουμε τι κράτος δικαίου θέλουμε" τόνισε.

Δεν καταργείται η φυλάκιση στο αυτόφωρο

Επίσης ο Μάκης Βορίδης επισήμανε στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος το παραδέχτηκε, πως δεν καταργείται η σύλληψη στο αυτόφωτο για αδικήματα του Τύπου. Όπως είπε ο υπουργός "γίνεται προσαγωγή με την αυτόφωρη διαδικασία και εντός 12 ωρών ειδοποιείται ο εισαγγελέας που μπορεί να δώσει εντολή ακόμα και απ’ το τηλέφωνο. Η διάταξη που φέρνουμε θα μας δείξει στην πράξη την λειτουργία της. Διασταυρώνονται πυρά, έχουμε fake news, δεν ξέρουμε από πού έρχονται, ποιόν ταλαιπωρούν, έχουμε δημοσιεύματα που προσβάλλουν προσωπικότητες, υπάρχουν σοβαρά συκοφαντικά αδικήματα. Νομίζω η ρύθμιση που φέρνουμε είναι η δέουσα για να αποφευχθεί η αυτόφωρη διαδικασία, θωρακίζοντας παράλληλα την προστασία της έννομης τάξης".

Πηγή:capital.gr