Μ. Ιγνατίου: Η ελληνική κυβέρνηση καλύπτεται από το "Γκόρνα Ματσεντόνια"
17/03/2018 11:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μ. Ιγνατίου: Η ελληνική κυβέρνηση καλύπτεται από το "Γκόρνα Ματσεντόνια"

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ήδη τις προτάσεις της στα Σκόπια και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είναι έτοιμος να τις συζητήσει κατά τις συναντήσεις που θα έχει με την σκοπιανή ηγεσία, στις 22 Μαρτίου, σύμφωνα με τη σελίδα hellasjournal.comτου Μιχάλη Ιγνατίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας υπουργός επέλεξε να αποστείλει το πακέτο των προτάσεών του και όχι να το παραδώσει με την άφιξή του στα Σκόπια, στοχεύοντας στην επίσπευση των διαδικασιών, ούτως ώστε -εάν το επιθυμεί πραγματικά ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ,ΖόρανΖάεφ- να επιτευχθεί η λύση στο πρόβλημα πολύ πριν από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται η σελίδα, οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις δύο σχολές σκέψης στα Σκόπια, και αυτή η διχογνωμία αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Ζάεφ δηλώνει στις ιδιαίτερες συνομιλίες του με όσους συναντά ότι η λύση είναι μονόδρομος και πρέπει να καταλήξουν θετικά οι συζητήσεις με την Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν.

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, κωλυσιεργεί σε απίστευτο βαθμό και δεν θεωρεί εποικοδομητικές τις προτάσεις της Ελλάδας. Αντίθετα, ομιλεί με άσχημο τρόπο και τις χαρακτηρίζει προκλητικές και ανεδαφικές. Είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε κάθετη διαφωνία με τον επικεφαλής της σκοπιανής κυβέρνησης και τάσσεται αναφανδόν υπέρ των αλυτρωτικών θέσεων του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε τον αρνητισμό του και προς την Αθήνα, σε αντίθεση με τον κ. Ζάεφ, ο οποίος διαβεβαιώνει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν άλλαξε τίποτα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός. Διαμήνυσε ότι στοχεύει πάντα σε λύση, έστω και αν απαιτούνται πικρές υποχωρήσεις.

Οι πηγές δήλωσαν στην ιστοσελίδα ότι ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο πακέτο των προτάσεών του και πέντε προτεινόμενες ονομασίες και φαίνεται να προκρίνει το Νόβα Ματσεντόνια και το Γκόρνα Μπατσεντόνια στη σλαβική γλώσσα. Οι πηγές υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως από την ονομασία Γκόρνα Ματσεντόνια.Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες και δεν τοποθετήθηκε στο ερώτημα εάν όντως έχει σταλεί στα Σκόπια το πακέτο των ελληνικών προτάσεων.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι στο ελληνικό πακέτο η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος είναι όρος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Πρόσθεσαν ότι ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει μία "ελαφριά συμφωνία" (light agreement) και ζητά να περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο και η άρνηση του αλυτρωτισμού. Θεωρεί τις αλλαγές των ονομασιών του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου "καλές εξελίξεις" αλλά τονίζει ότι δεν αρκετές.

Αναφορικά με την αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος, ο κ. Ζάεφ πρόβαλε ως δικαιολογία ότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Έγινε αναφορά και στο γεγονός, όπως ειπώθηκε, ότι παρατηρούνται διαρροές ακόμα και στο κόμμα του.

Την ίδια στιγμή οι καβγάδες για την αποδοχή της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του κράτους των Σκοπίων επηρεάζουν και τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, καθώς οι αλβανόφωνοι ξαφνικά θέτουν γενικότερο θέμα, τονίζοντας ότι δεν νιώθουν "Μακεδόνες".

Η αμερικανική πλευρά, διά του υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, υπογράμμισε και στις δύο πλευρές την ετοιμότητά της να βοηθήσει, εάν και εφόσον απαιτηθεί. Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέτρεψε τους Σκοπιανούς να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις και να στοχεύσουν στη λύση του προβλήματος, που θα τους ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή:hellasjournal.com-capital.gr