Μ. Βορίδης: Πάτε να διαλύσετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση εις βάρος των πολιτών
06/07/2018 15:21
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μ. Βορίδης: Πάτε να διαλύσετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση εις βάρος των πολιτών

Κριτική εφ’ όλης της ύλης στο νομοσχέδιο Σκουρλέτη για την απλή αναλογική στους Δήμους, άσκησε ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πως με τις διατάξεις η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε βάρος των πολιτών, ενώ φέρνει την "συναλλαγή" στα δημοτικά συμβούλια για μικροκομματικά συμφέροντα.

Η κριτική ήταν εντονότατη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκηση. "Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα στην αυτοδιοίκηση, θέλετε να την διαλύσετε εις βάρος των πολιτικών για μικροκομματικά συμφέροντα", τόνισε ο κ. Βορίδης.

"Και βλέπω ονομάζετε το Νόμο Κλεισθένης 1. Δηλαδή θα έχουμε και Κλεισθένη 2; Ανησυχούμε μήπως προφτάσετε και το Κλεισθένης 3. Η αλλαγή που φέρνετε στόχο έχει να πλήξει ευθέως τους αυτοδιοίκητους μηχανισμούς. Αποδυναμώνω τον Δήμαρχο, και βάζω δημοψηφίσματα. Δηλαδή για μια χωροθέτηση πράσινου θα κάνουμε δημοψήφισμα; Και όταν θα πούνε όχι οι δημότες, τι θα κάνουμε; Θα υπάρχει η οποιαδήποτε δυνατότητα; Βάζετε ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της Διοίκησης και αυτή η δημοψηφισματική Δημοκρατία εγείρει ζητήματα Συνταγματικότητας. Από πού προβλέπεται να παραχωρείται σε αμεσοδηματοκρατικούς μηχανισμούς η μεταφορά αρμοδιοτήτων; Σκεφτείτε και την εξαίρεση για τα έργα ύψους 120.000 ευρώ".

Κριτική υψηλών τόνων ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και για την μείωση της θητείας από τα πέντε σε τέσσερα χρόνια, ενώ "πονηρή" χαρακτήρισε ο κ. Βορίδης την ανακοίνωση εκλογών την δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου. "Το κάνετε για να αφήσετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές", τόνισε.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενώ επί τριάμισι χρόνια τώρα μιλάει για ενίσχυση πόρων και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, "δεν φέρνετε καμία ρύθμιση για αυτά, μόνο ανακοινώνετε πως θα φτιάξετε μια Επιτροπή να τα εξετάσει".

Όπως σημείωσε ο Μάκης Βορίδης, "βάζετε διάταξη που επιτρέπεται η μετακίνηση δημοτικού συμβούλου από συνδυασμό σε συνδυασμό! Παλιά απαγορεύονταν ενώ εσείς τώρα το επιτρέπετε! Συναλλαγή δηλαδή. Και βάζετε με την άδεια του συνδυασμού. Δηλαδή συναλλαγή και στο επίπεδο του Δημοτικού Συμβούλου και στο επίπεδο του συνδυασμού".

Ο ίδιος επισήμανε πως με άλλη διάταξη του νόμου Σκουρλέτη, ενώ το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ψηφίζονταν επί της αρχής, τώρα η έγκριση δίνεται ανά έργο. "Η χαρά του τοπικού εργολάβου στο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή. Άλλη άδεια για να βάψει, άλλη άδεια για να χτίσει, άλλη για το μερεμέτι. Κατά τα άλλα θωρακίζουμε την διαδικασία", είπε ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης χαρακτήριζε "τραβηγμένο" το συμπέρασμα. "Εγώ σας τα λέω για να δείτε τι γίνεται επί του πεδίου, γιατί στην θεωρία..", απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ.

Πηγή:capital.gr