Μ. Βορίδης: Όταν έρθει η ψήφος κατοίκων εξωτερικού θα ψηφίσουμε την κατάτμηση
10/07/2018 16:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μ. Βορίδης: Όταν έρθει η ψήφος κατοίκων εξωτερικού θα ψηφίσουμε την κατάτμηση

"Επιστρέφει" η ΝΔ την πρόταση της κυβέρνησης για κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, γνωστοποιώντας, δια του εισηγητή της Μάκη Βορίδη, πως, όταν έρθει η νομοθετική ρύθμιση για ψήφο κατοίκων εξωτερικού, τότε θα υπερψηφίσει και την κατάτμηση.

Κατά την τοποθέτησή του στην β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου Σκουρλέτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με το οποίο καθιερώνεται η απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Βορίδης "επέστρεψε" το "μπαλάκι" στον υπουργό λέγοντας : "μας κατηγορείτε ότι υπεκφεύγουμε στο θέμα της κατάτμησης της Β Αθηνών και το συνδέουμε με την ψήφο κατοίκων εξωτερικού. Αφού, όπως λέτε είναι ασύνδετα, γιατί καταθέσατε δύο τροπολογίες; Η απάντηση είναι πως αυτά συνδέονται γιατί είναι παρεμβάσεις στο εκλογικό σύστημα. Εσείς υπεκφεύγετε. Λέτε πως σε πέντε μήνες θα φέρετε την ρύθμιση. Κι εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε πως σε πέντε μήνες θα υπερψηφίσουμε μαζί και την κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Θα την ψηφίσουμε όλοι μαζί. Πού είναι το πρόβλημα; Γιατί στενοχωριέστε ως προς αυτό; Ποια είναι η ανάγκη να ψηφίσουμε σήμερα την κατάτμηση και σε πέντε μήνες την ψήφο κατοίκων εξωτερικού; Στην πραγματικότητα θέλετε να ρίξετε στάχτη στα μάτια".

Για να ισχύσει η κατάτμηση στις επόμενες εθνικές εκλογές θα πρέπει να έχει 200 θετικές ψήφους στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται πως υπέρ της κατάτμησης της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής έχουν ταχθεί ΔΗΣΥ και Ποτάμι. Ενώ υπέρ της απλής αναλογικής έχουν ταχθεί εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ από τους ΑΝΕΛ θετικά θα ψηφίσει όπως είπε ο βουλευτής Θ. Παπαχριστόπουλος.

Πηγή: capital.gr