Liberation: "Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύντομα στην αντιπολίτευση;"
16/03/2016 13:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Liberation: "Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύντομα στην αντιπολίτευση;"

"Θα περάσει το καλοκαίρι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα;" Με αυτό το ερώτημα ο Jean Quatremer ξεκινά το άρθρο του στη Liberation, σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Ιούλιο. "Με μια πλειοψηφία τριών εδρών, ο κυβερνητικός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ (144 έδρες) και των ΑΝΕΛ (9 έδρες) δύσκολα θα επιβιώσει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες", γράφει. "Πολλοί στην Αθήνα, όπου βρέθηκα πριν από 10 ημέρες για μια εκδήλωση, στοιχηματίζουν ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Ιούλιο... Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη αναδιοργάνωση, δεν επιθυμούν εκλογές, γιατί η εκλογική τους νίκη -η οποία μοιάζει σίγουρη αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν απότομη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της δυσκολίας του να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ευρωζώνη- θα ερχόταν πολύ πρόωρα", υποστηρίζει.

"Αν και το κόμμα του Τσίπρα πέτυχε να διατηρήσει τη θέση του τον Σεπτέμβριο του 2015, παρά το γεγονός ότι πρόδωσε τη λαϊκή ψήφο στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου, αυτό δεν ισχύει πλέον. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έκανε τίποτα επί 8 μήνες, απασχολημένος αποκλειστικά με το να αντιτίθεται στους Ευρωπαίους εταίρους του, τώρα δεν έχει άλλη επιλογή: είναι αναγκασμένος να υλοποιήσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και το συνταξιοδοτικό, το οποίο σηματοδοτεί αύξηση των φόρων" συνεχίζει. "Η οικονομία δεν αναπτύσσεται και το πρόβλημα των μεταναστών, με τους οποίους οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν, κοστίζει στον προϋπολογισμό και στον τουρισμό, που είναι η πρώτη πηγή εσόδων της Ελλάδας" αναφέρει Έλληνας διπλωμάτης στη Liberation.

Επιπλέον, γράφει το άρθρο, οι Έλληνες διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποσχέσεις του, δεν βιάζεται να μεταρρυθμίσει το κράτος. "Αυτό βέβαια δεν προκαλεί εντύπωση, γιατί ένα μεγάλο μέρος της 'πελατείας' του αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 20-25% στις δημοσκοπήσεις και έχει χάσει 10-15 μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο", αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, αναφέρει: "Οι Συντηρητικοί, παρότι ευθύνονται και εκείνοι για την κρίση, όσο και το ΠΑΣΟΚ, υπέφεραν λιγότερο από τις πρόσφατες πολιτικές ανακατατάξεις. Ιστορικά, αυτό δεν είναι παράδοξο: ενώ η μη κομμουνιστική αριστερά υπέστη πολλές αλλαγές από την εποχή που η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της, η συντηρητική δεξιά παρέμεινε μια σταθερή πολιτική δύναμη. Έτσι, η ΝΔ κέρδισε 28% στις τελευταίες εκλογές και σήμερα έχει 25-30% στις δημοσκοπήσεις.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, επικεφαλής της ΝΔ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτή η οικογένεια, όπως και εκείνη του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή μοιράστηκαν την ηγεσία του κόμματος τα τελευταία χρόνια. Αλλά η περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διαφορετική: ο ίδιος είναι μεταρρυθμιστής και εξελέγη πρόεδρος παρότι δεν τον στήριξε ο κομματικός μηχανισμός και οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ. Είναι σαφές ότι δεν ελέγχει ακόμη το κόμμα και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι δεν επιθυμεί να γίνουν τώρα πρόωρες εκλογές".

Και καταλήγει: "Βλέπουμε ότι το ελληνικό πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο και αβέβαιο, κάτι που συνέβη σε όλες τις χώρες που τους επιβλήθηκε λιτότητα, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Οι πολίτες, οι οποίοι δικαιολογημένα εκτιμούν ότι εξαπατήθηκαν από τα κόμματα που τους οδήγησαν στην πτώχευση, αναζητούν νέα πολιτικά δεδομένα. Από αυτή την αναζήτηση μπορεί να προκύψει το καλύτερο ή και το χειρότερο. Και όπως λέει και ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, αυτή η αναμονή βλάπτει τις ξένες επενδύσεις και κατά συνέπεια την οικονομική ανόρθωση της χώρας".

liberation.fr