ΚΥΣΕΑ: Ενδοκυβερνητικός πόλεμος με «σφαγή» αντιστράτηγων στην ΕΛ.ΑΣ. Επι-κρίσεις και παρασκήνιο
17/02/2016 12:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΚΥΣΕΑ: Ενδοκυβερνητικός πόλεμος με «σφαγή» αντιστράτηγων στην ΕΛ.ΑΣ. Επι-κρίσεις και παρασκήνιο

Εν μέσω έντονου παρασκηνίου και καταγγελιών για αναξιοκρατικές επιλογές ξεκίνησαν οι κρίσεις ανώτατων αξιωματικών στα Σώματα Ασφαλείας.

Στην ΕΛ.ΑΣ. το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων επεφύλασσε «σφαγή» αντιστρατήγων, στην Πυροσβεστική αλλαγή σελίδας στην αρχηγία και στο Λιμενικό επιλογές που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνεδρίασε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε εύκολο έργο ως προς την επιλογή αρχηγού στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς στο πρόσωπο του μέχρι χθες υπαρχηγού κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα το ΚΥΣΕΑ είχε βρει το μετριοπαθή στρατηγό -χωρίς έντονα κομματικά χαρακτηριστικά- που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του Σώματος. Ο προκάτοχός του κ. Δημήτρης Τσακνάκης τερμάτισε τη θητεία του παίρνοντας το βαθμό του στρατηγού και τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Τα προβλήματα άρχισαν στην επιλογή του υπαρχηγού, θέση για την οποία ξέσπασε «πόλεμος». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να αναβαθμίσουν τον αντιστράτηγο Μανώλη Κατριαδάκη, ο οποίος το διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε άριστες σχέσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ η πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προτιμούσε να προαχθεί ο μέχρι χθες αντιστράτηγος Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Σοφιός.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι στη «μάχη» αυτή καμία από τις δύο πλευρές δεν αναδείχθηκε νικήτρια, καθώς και οι δύο αντιστράτηγοι αποστρατεύτηκαν. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σχολίαζαν ότι η επιλογή αυτή ενδεχομένως να προκρίθηκε σε μια προσπάθεια να τηρηθούν ίσες αποστάσεις, χωρίς να υπάρχουν υπόνοιες ότι ευνοήθηκε μία από τις δύο πλευρές.

Αποστρατείες

Το δρόμο της αποστρατείας πήρε και ο αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο οποίος είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών στην προσωπική φρουρά του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο κ. Μιχαιρίνας ήταν από τους λίγους στρατηγούς που ήξερε καλά να χειρίζεται τα επιχειρησιακά θέματα, διότι είχε υπηρετήσει σε μάχιμες υπηρεσίες.

e-typos.com