Κυριάκος: Η Ελλάδα ήταν έτοιμη το 2014 να επιστρέψει στην ανάπτυξη - Χάσαμε δύο χρόνια με τον Τσίπρα
17/05/2016 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυριάκος: Η Ελλάδα ήταν έτοιμη το 2014 να επιστρέψει στην ανάπτυξη - Χάσαμε δύο χρόνια με τον Τσίπρα

«Θα καταψηφίσουμε τα μέτρα για τους φόρους, θα στηρίξουμε όμως τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ζωντανή συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 24.

Σε ερώτημα για την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα για το μεταναστευτικό δήλωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας για οκτώ μήνες δεν έκανε τίποτα για το ζήτημα της μετανάστευσης, έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πιο εύκολη οδός για να περάσει κανείς στην Ευρώπη είναι μέσω των ελληνικών νησιών, όταν αντιλήφθηκε το πρόβλημα ήταν πολύ αργά. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη και να δούμε αν η συμφωνία με την Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Είμαι αισιόδοξος, αλλά εντούτοις, η κατάσταση στην Τουρκία είναι προβληματική. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Σε άλλο ερώτημα για το τι διαφορετικά θα μπορούσε να κάνει το κόμμα του τη στιγμή που έχει ήδη αποτύχει στο παρελθόν, ανέφερε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι η πολιτική μας απέτυχε, η Ελλάδα ήταν έτοιμη το 2014 να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Χάσαμε δύο χρόνια με τον κ. Τσίπρα, δεν είχαμε ανάπτυξη το 2015, δεν βλέπουμε ανάπτυξη το 2016. Και πραγματικά με τον κ. Τσίπρα δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, διότι όλα τα μέτρα που προτείνει είναι μέτρα φορολογικά, δεν υπάρχουν πραγματικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχω εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και στο ότι μπορεί να επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Εκεί είναι η μεγάλη διαφορά μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας

Με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε το πρωί στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τον κύκλο επαφών που θα έχει στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στο επίκεντρο της συνάντησής, που κράτησε μία ώρα και έγινε σε άριστο κλίμα, βρέθηκαν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και οι τρόποι ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, με τον πρόεδρο της ΝΔ να επισημαίνει στον κ. Μακρόν την ανάγκη αλλαγής του μίγματος της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μείωση της σκληρής φοροεισπρακτικής πολιτικής με παράλληλη τόνωση της επιχειρηματικότητας, μείωση των δαπανών και προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισήμαιναν πως μπορεί να υπάρξει κοινό σημείο επαφής μεταξύ ενός κεντροαριστερού και ενός κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή, όπως είναι οι κ. Μακρόν και Μητσοτάκης, αντίστοιχα, ενώ υπενθύμιζαν πως το όνομα του σημερινού υπουργού Οικονομίας συζητείται ως υποψηφίου για τη Γαλλική Προεδρία το 2017.

Σε λίγη ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Νικολά Σαρκοζί, ενώ αμέσως μετά στις 16:00 τοπική ώρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις επαφές με τον κ. Γκουρία θα συζητηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Στο ραντεβού θα είναι παρόντες και οι Κ. Χατζηδάκης, που είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος, και ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ καθηγητής Γ. Πρεβελάκης.

Πηγή: eleftherostypos.gr