Κυριάκος: Δεν θα δεχθώ άλλες μειώσεις μισθών - συντάξεων
06/06/2016 16:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυριάκος: Δεν θα δεχθώ άλλες μειώσεις μισθών - συντάξεων

«Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο τραγικό αδιέξοδο» προέβλεψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ενώ τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού αλλά υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.

«Δεν θα έλθει η ανάπτυξη διότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν την χώρα σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας. Με αυτή την ιδεοληπτική κυβέρνηση και με αυτούς τους υπουργούς δεν θα έλθει η ανάπτυξη» εκτίμηση ο αρχηγός της ΝΔ. Υποστήριξε ότι η φορολογία οδηγεί ανθρώπους στην παραοικονομία, επενδύσεις δεν έρχονται, κλείνουν επιχειρήσεις, έχουμε αποεπένδυση. Από τον Σεπτέμβριο αυτά θα είναι εμφανή και η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο τραγικό αδιέξοδο. Αυτά έγιναν με επιλογή της κυβέρνησης για να ικανοποιήσει την εκλογική της πελατεία, υπάρχει ταξικό πρόσημο στις επιλογές της, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ δεν θα γίνει ταξικό κόμμα, εγώ προτάσσω έναν πολιτικό λόγο ενότητας, αποκρούω τον ταξικό διαχωρισμό, η ΝΔ δεν εκφράζει τους έχοντες και τους κατέχοντες. Η ΝΔ βρίσκει ερείσματα στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας. Η αύξηση των έμμεσων φόρων επιβαρύνει εκείνους που δεν έχουν, ενώ η αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί πολλούς σε απόγνωση και στην φοροδιαφυγή» ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης επειδή τα έσοδα δεν θα βγαίνουν.

«Η χώρα και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν καμία άλλη μείωση μισθού, γι αυτό δεν μπαίνει θέμα 13ου και 14ου μισθού» τόνισε αναφερόμενος στα εργασιακά, αλλά τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Σημείωσε όμως ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην κοπεί το συνολικό εισόδημα. Αυτή την ώρα οι μισθοί είναι αρκετά έως πολύ χαμηλοί και δεν βρίσκεται εκεί το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Για τον εκλογικό νόμο είπε: «είμαι κατά της απλής αναλογικής. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, η χώρα πρέπει να έχει την δυνατότητα για ισχυρές κυβερνήσεις. Είμαι υπέρ του μπόνους. Ο κ. Τσίπρας ανοίγει το θέμα του εκλογικού νόμου για να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες. Επειδή βλέπει ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Τα ίδια έκανε στο παρελθόν ο Κουτσόγιωργας».

Στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε κατά της άμεσης εκλογής από τον λαό αν και σημείωσε ότι θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερες ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Τάχθηκε επίσης κατά του απόλυτου ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή.

Για τις offshore: Ρύθμιση, παράλογη, αντισυνταγματική και αντιευρωπαϊκή

«Ακούω την κριτική και αναλαμβάνω την ευθύνη, αλλά δεν θα ήθελα μία επιλογή τακτικής να επισκιάσει την ουσία του ζητήματος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την στάση της ΝΔ στο θέμα των offshore.

Πρόσθεσε ότι αφού η κυβέρνηση πιάστηκε με την offshore στην πλάτη, μετά υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης νομοθέτησε ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται να μία ρύθμιση, παράλογη, αντισυνταγματική και αντιευρωπαϊκή. Προέβλεψε ότι αυτή η διάταξη δεν θα αντέξει γιατί αντιβαίνει ευθέως στο συνταγματικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Η στάση μας ήταν πιο έντιμη από των άλλων κομμάτων, τα οποία άσκησαν κριτική και στην συνέχεια την ψήφισαν.

Οι προτάσεις για την φορολογία

Μέσα στους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουμε μία συνολική πρόταση για την αναμόρφωση της φορολογίας. Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι στον πυρήνα της δικής μας πρότασης.

Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μειωθεί

«Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να καταργηθεί, μπορεί όμως σταδιακά να μειωθεί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «εγώ δεν θα πω τα ψέματα που έλεγε ο κ. Τσίπρας που έλεγε ότι θα τον καταργήσει και τελικά τον κράτησε για τις επόμενες δεκαετίες».

Για τους λαϊκιστές στη ΝΔ είπε ότι «Δεν θα επιτρέψω φωνές λαϊκισμού. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, που ενσωματώνει απόψεις. Ένα πράγμα όμως δεν θα ανεχθώ, τον λαϊκισμό και τον κρατισμό».

Για τα ανοίγματα της ΝΔ που «ο κ. Σαμαράς είναι τέως πρωθυπουργός, είναι στέλεχος της ΝΔ και έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του. Εγώ δεν βάζω φίμωτρο».

Όσο για την πρόταση διεύρυνσης με συγκεκριμένα πρόσωπα είπε ότι δεν μπαίνει σε ονοματολογία, «δεν με ενδιαφέρει η συζήτηση περί μεταγραφών, με ενδιαφέρει να προσελκύσω νέα πρόσωπα. Δεν συζητάμε για μετεγγραφές εν ενεργεία βουλευτών από άλλα κόμματα».

eleftherostypos.gr