Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση
06/07/2017 13:39
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Διψήφιο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δείχνει νέα δημοσκόπηση που έρχεται στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τις τάσεις της MRB, μια έρευνα που έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο, σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου. Η δημοσκόπηση έγινε από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Η δημοσκόπηση της MRB δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 11,9%. Λαμβάνει ποσοστό 29,7% έναντι 17,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν με το ίδιο ποσοστό (7,4%) η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ με 6,9%, η Ένωση Κεντρώων με 2,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,3%, Το Ποτάμι με 2,0% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,0%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,3% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 17,8%. «Δεν Αποφάσισα-Δεν Απαντώ» απαντά το 7,3% των ερωτηθέντων, «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» επιλέγει το 10,5% και 2,3% «ψηφίζουν» «Άλλο Κόμμα».

Δείτε τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου

dimoskopisi7 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο, παρατηρείται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αυξήσει το ποσοστό της κατά 0,6%, αφού είχε 29,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «κερδίσει» 1,6% και από το 16,2% έχει φτάσει στο 17,8%.

Δείτε την πρόθεση ψήφου τον περασμένο Δεκέμβριο

dimoskopisi6 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Δείτε την εκτίμηση ψήφου

dimoskopisi5 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

dimoskopisi4 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 58,4% έναντι 14,8% του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η απάντηση «Κανένα Κόμμα» συγκεντρώνει το 20,6% των απαντήσεων!

Δείτε την παράσταση νίκης

dimoskopisi Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Οι συσπειρώσεις

dimoskopisi3 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

dimoskopisi2 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Οι πολίτες σε ποσοστό 74,7% δηλώνουν ότι υπάρχει μικρή ή καθόλου πιθανότητα να μην πάνε να ψηφίσουν. Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το 58,3% δηλώνει πως θέλει να γίνουν άμεσα ή τους επόμενους 12 μήνες, σε αντίθεση με το 32% που θέλει να γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Ωστόσο, το 45,2% εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 και το 44% πιστεύει πως είτε θα γίνουν άμεσα είτε το καλοκαίρι του 2018.

dimoskopisi1 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Στο ερώτημα «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;», ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 20,6% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 31,6%. Όμως «κανένας από τους δυο» απαντά το 42% των ερωτηθέντων.

dimoskopisi10-1 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

dimoskopisi9 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, μάλλον δεν θα… ήθελαν να ξέρουν. Γιατί οι αρνητικές γνώμες, είναι πολύ περισσότερες από τις θετικές. Αν πάντως, με βάση τις ευνοϊκές γνώμες, θα έπρεπε κανείς να τους βάλει σε μια κατάταξη, αυτή θα ήταν: Κυριάκος Μητσοτάκης (28,9%), Αλέξης Τσίπρας (20,7%), Φώφη Γεννηματά (14,5%), Βασίλης Λεβέντης (11,1%), Σταύρος Θεοδωράκης (11,1%), Δημήτρης Κουτσούμπας (10,8%), Πάνος Καμμένος (8,7%), Νίκος Μιχαλολιάκος (7,8%), Ζωή Κωνσταντοπούλου (8,6%) και Παναγιώτης Λαφαζάνης (4,8%).

dimoskopisi8 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Οι πολίτες αποκαλύπτουν ξανά και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα κόμματα. Και στην ερώτηση ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, το 31,9% απαντά η ΝΔ, το 16,7% ο ΣΥΡΙΖΑ και το 38,3% «κανένα».

dimoskopisi11 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

dimoskopisi12 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων για την πορεία της οικονομίας. Το 52,6% θεωρεί, όσον αφορά στη δουλειά τους, ότι τον επόμενο χρόνο θα τη διατηρήσουν αλλά με μικρότερες απολαβές.

Το 76,1% δεν πιστεύει ότι οι θυσίες των πολιτών θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ανακάμψει ενώ το 76,6% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Πάντως, το 64,2% απαντά «Όχι, μάλλον όχι» στο ερώτημα αν θα έφευγε από την Ελλάδα αν είχε την ευκαιρία.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: η ανεργία (68,4%), το φορολογικό σύστημα (41,6%) και η υγεία-περίθαλψη (35,9%), ενώ η λέξη «οργή» εκφράζει το 62,3% και το 56% η λέξη «ντροπή».

dimoskopisi13 Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο κίνδυνος ενός νέου μνημονίου έχει εκλείψει, το 76,7% απαντά Μάλλον Όχι-Σίγουρα Όχι, ενώ το 68,1% απαντά Σίγουρα Όχι-Μάλλον Όχι στο ερώτημα αν πιστεύει ότι η χώρα θα καταφέρει να τηρήσει στις υποχρεώσεις που προβλέπονται στη συμφωνία αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πηγή: real.gr,eleftherostypos.gr