Κουμουτσάκος: Με καθυστέρηση πέντε ετών η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της χώρας
23/04/2019 13:09
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κουμουτσάκος: Με καθυστέρηση πέντε ετών η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της χώρας

«Το κείμενο που είδα στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) είναι βάση διαλόγου» ανέφερε για το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα καταθέσει συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις της στη Βουλή. Καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Ημέρα», μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε περαιτέρω ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας χρειάζεται στην Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε ένα επιτελικό όργανο και χρειάζεται και έναν πολύ ικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας για να βοηθάει, να εισηγείται, να εκφέρει μια γνωμοδοτική άποψη» συμπλήρωσε.

Επισήμανε, ωστόσο, πως «η καθυστέρηση πέντε ετών για να υπάρξει μια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι χρόνος που χάθηκε και τώρα βλέπουμε μια σκοπιμότητα, να δεσμευθεί η επόμενη κυβέρνηση σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική». Επί της αρχής, προσέθεσε, η ΝΔ είναι αντίθετη πολιτικά σε αυτή την κίνηση της κυβέρνησης. Ο τομεάρχης της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κομβικό κράτος της Ανατολικής Μεσογείου για τον δυτικό κόσμο, αυτή τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε τάση αποδυτικοποίησης. «Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Μέχρι τώρα βρισκόμασταν σε κατάσταση υποδομής της νέας σχέσης. Τώρα είναι το κομβικό σημείο της υλοποίησης αυτής της στρατηγικής συνεργασίας. Εμείς, πιστεύουμε ότι για να περάσουμε στο νέο αυτό στάδιο της υλοποίησης, χρειαζόμαστε εσωτερικά ένα κράτος που μπορεί να υποστηρίξει αυτό τον ρόλο. Αυτό το κράτος εσωτερικά δεν υπάρχει σήμερα, και θα υπάρξει μόνο αν υπάρξει εναλλαγή κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Γ. Κατρούγκαλος: Σε διαβούλευση το ν/σ για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Σε δημόσια διαβούλευση πρόκειται να αναρτηθεί σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, που προβλέπει τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και την επανασυγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Είναι στρατηγικό όργανο και συμβουλευτικό του πρωθυπουργού. Ο σκοπός του είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, δεν είναι συγκεκριμένη η λήψη πολιτικών αποφάσεων που γίνεται στο ΚΥΣΕΑ» αποσαφήνισε για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επόμενη Ημέρα».

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η αναβάθμιση του κύρους της χώρας μας είναι δεδομένη, όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και σημείωσε πως ενισχύεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας. Υπογράμμισε μάλιστα πως η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, οι σημαντικές περιφερειακές συνεργασίες της Ελλάδας και η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της δεν αποτελούν αποτέλεσμα συγκυριών, αλλά συστηματικού σχεδιασμού και στρατηγικής. Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα στην 'Αγκυρα, ότι πρέπει να μάθει να ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο όπως ισχύει, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού 'Αμυνας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Εστιάζοντας στις στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «είναι στο καλύτερο σημείο τους διότι έχουμε σύμπτωση συμφερόντων, που συνίσταται στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί μια ιδιαίτερα ασταθής περιοχή, αλλά ταυτόχρονα δεν λειτουργούμε ως κράτος-πελάτης, ακριβώς επειδή υπάρχει ευθυγράμμιση των συμφερόντων, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός εκατέρωθεν και αναγνώριση του ξεχωριστού ρόλου που παίζει η πατρίδα μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ