Κουμουτσάκος: Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
22/02/2018 23:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κουμουτσάκος: Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο βουλευτής Β' Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει και σε επίπεδο σημειολογίας και σε επίπεδο ουσίας. Μια κίνηση σημειολογίας για τον κ. Κουμουτσάκο, "θα μπορούσε να είναι κάτι, που διαβάζω ότι σκέπτεται η Κυπριακή Δημοκρατία, για παράδειγμα η αναβολή του Συμβουλίου στην Βάρνα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας". Πάντως, πέρα από μια δήλωση, η Ε.Ε. πρέπει να αναζητήσει τρόπους μιας ουσιαστικής αντίδρασης, δεδομένου ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση μια πολύ σοβαρή της πολιτική - η πολιτική της ενεργειακής της ασφάλειας από ένα τρίτο κράτος". Υπάρχουν, είπε, τρόποι να ενισχυθεί ο συμβολισμός "με κάτι πιο ουσιαστικό".

Σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά πόσον έχουν διαμορφωθεί τετελεσμένα στην θάλασσα από τις ενέργειες της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι δεν θεωρεί πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή. Έχει δημιουργήσει ένα εμπόδιο, είπε, και πρόσθεσε ότι τα εμπόδια παρακάμπτονται, υπερπηδούνται και παύουν να είναι εμπόδια - αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή. "Αν θεωρούμε ότι δημιουργήθηκε τετελεσμένο, νομίζω ότι αυτοπυροβολούμεθα. Το στοιχείο του χρόνου πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος να το συνεκτιμούν στις στρατηγικές τους".

Τετελεσμένο είναι, τόνισε στην απάντηση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουμουτσάκος "ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει και δίνει κυριαρχικά δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της. Αυτό είναι το τετελεσμένο".

Ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, η πορεία των ερευνών στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, οι απαράδεκτες πρακτικές παρεμπόδισης που ασκεί η Τουρκία, καθώς και οι αντιδράσεις, που μελετά η Λευκωσία και ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εν όψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε ότι "η απαράδεκτη - παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, πρέπει να αντιμετωπισθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα". Πρόκειται για "πειρατική ενέργεια, μια μορφή εισβολής εκ μέρους της Τουρκίας" και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι όμηρος της βούλησης της δύναμης, που κατέχει παράνομα τμήμα εδάφους της.

Επεσήμανε ότι η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, "θα πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο. Θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ματαίωσής της" πρόσθεσε.

Αύριο, ο κ. Κουμουτσάκος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ-capital.gr