Κοτζιάς: Οι Τούρκοι ήξεραν για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης
27/10/2018 12:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι ήξεραν για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

"Οι Τούρκοι δεν αιφνιδιάστηκαν για τα 12 μίλια, για τις αποφάσεις της Ελλάδας για την επέκταση στην αιγιαλίτιδα", ανέφερε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς", συμπληρώνοντας πως "το ξέρουν από καιρό πως θα την επεκτείνουμε".

Μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Sigma, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Μαυροειδή ήταν προγραμματισμένη από καιρό, προσθέτοντας: "Μπορεί οι Τούρκοι να έκαναν κάποιες ερωτήσεις να είχαν κάποιες απορίες για την αιγιαλίτιδα".

Την ίδια στιγμή απαντώντας στο αν το Πράττω θα αυτονομηθεί από την κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς τόνισε: "Παραμένω βουλευτής της πλειοψηφίας".

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε αναφερόμενος στην συνάντηση στον ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017 με τον κ. Τσαβούσογλου και τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, όπου η Τουρκία επεχείρησε να ανοίξει συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, κάτι το οποίο απετράπη.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση επειδή έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και των συμμαχιών, όπου είναι το θεμελιακό ζήτημα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.

Δίνοντας την δική του εκτίμηση για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Ν. Κοτζιάς επεσήμανε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν την θωράκιση των κρατών τους.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας αποσαφήνισε πως πρέπει πρώτα η Αθήνα να οριοθετηθεί με την Αίγυπτο.

Πηγή: capital.grμε πληροφορίες από sigmalive.com