Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
16/03/2019 19:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοτζιάς: Η εξωτερική πολιτική οφείλει να είναι τολμηρή και πατριωτική, χωρίς τυχοδιωκτισμούς

Με μία ομιλία εφ' όλης της ύλης και αφού έλαβε τιμητική βράβευση από τον κοσμήτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά "για την πολυσχιδή δράση και το ήθος του που συνιστά πηγή έμπνευσης" ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ολοκλήρωσε τις εργασίες στο διήμερο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα "Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα". Συνέδριο το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με αφορμή τα 20 χρόνια ίδρυσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και προς τιμήν πρώην ΥΠΕΞ και ομότιμου καθηγητή.

"Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ειλικρινής, τολμηρή και άφοβη, χωρίς τυχοδιωκτισμούς και υποχωρητικότητες", "έξυπνη και πατριωτική. Πατριωτικά έξυπνη και δημιουργική" τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική, "οφείλει να είναι ενεργητική, πολυδιάστατη και ρεαλιστική συνδυασμένη με τη διεκδίκηση εφαρμογής του διεθνές δικαίου, να αποβλέπει στη λύση και υπέρβαση των προβλημάτων σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα και να διασφαλίζει ένα καλύτερο περιβάλλον για την ελληνική κοινωνία"

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της δικής του τετραετίας είπε ότι "το μπόι μας το μετράμε σε σχέση με τα προβλήματα. Και αυτά απαιτούν να ψηλώνουμε κάθε μέρα. Δεν μας ενδιαφέρει το εγώ, αλλά οι ιδέες μας, η πατρίδα".

"Ήταν δύσκολα πριν τέσσερα και χρόνια. Σήμερα κάποιοι θεωρούν ως αυτονόητη την αναβαθμισμένη θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Ως κάτι που ήταν πάντα εδώ. Δεν είναι, όμως, έτσι. Βρήκα μια χώρα βαθιά στο βούρκο. Ανυπόληπτη. Κανείς δεν την άκουγε" επισήμανε.

Τόνισε δε "το καθήκον να ακολουθούμε μια πολιτική ασφάλειας. Διότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ποιότητα και δυνατότητες" όπως είπε υπογραμμίζοντας ότι "η διπλωματία του όλα ή τίποτα" "είναι ανορθόλογη και χωρίς προοπτική".

Ανέδειξε ως "μεγάλη κατάκτηση, με πολύ σκληρή εργασία τη δημιουργία 16 νέων θεσμικών συστημάτων, περιφερειακών και διεθνών οργανώσεων'. Τις οκτώ τριμερείς και τετραμερείς σε Ανατολική Μεσόγειο και τη γύρω περιοχή. "Πολιτικά" είπε "«κτίσαμε» την Ανατολική Μεσόγειο με σχετική αυτονομία ως προς τη Δυτική Μεσόγειο αλλά και έναντι της Μέσης Ανατολής. Με μεγαλύτερη μορφοποίηση εκείνη της Euromed, μια συμμαχία των επτά νότιων κρατών μελών της ΕΕ".

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Κοτζιάς είπε ότι "η τέχνη στη διπλωματία δεν είναι να σε παρασύρει ο άλλος στο γήπεδό του, στους δικούς του κανόνες και συμπεριφορές, αλλά πώς θα αναπτύξει κανείς τη δική του διπλωματική φυσιογνωμία και προσωπικότητα, τους δικούς του κανόνες και όρους, σε εναρμόνιση με εκείνους της ΕΕ, και να προσπαθήσει να βάλει την Τουρκία σε ένα παιχνίδι που εκείνος το γνωρίζει καλύτερα. Κατά συνέπεια, ούτε υποχώρηση, αλλά και ούτε προσχώρηση στη συμπεριφορά του άλλου" επισημαίνοντας ότι "αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια αυτοτελή και αυτόνομη ρεαλιστική εξωτερική πολιτική" ώστε "να επηρεάζουμε την άλλη πλευρά στη διαμόρφωση της πολιτικής της. Να τη φέρνουμε στο γήπεδο που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα."

Ως προς το Κυπριακό ανέδειξε το γεγονός ότι "καταφέραμε να ανατρέψουμε το ρου της ιστορίας. Με την διαπραγμάτευση του Κραν Μοντανά, μπορέσαμε να προβάλλουμε μια θετική ατζέντα με τρία κύρια στοιχεία που υιοθετήθηκαν και από τον ΓΓ του ΟΗΕ: (α) Την αναγνώριση της Κανονικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ που δεν μπορεί να διατηρεί χαρακτηριστικά ημι-αποικίας. (β) Να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων που παρέχει τη δυνατότητα προφάσεων παρέμβασης και επέμβασης στην Κύπρο και (γ) να καταργηθεί η Συνθήκη της Συμμαχίας η οποία μπορεί να αντικατασταθεί από μια Συμφωνία φιλίας και ασφάλειας"

Τόνισε δε ότι μολονότι δεν φτάσαμε τελικά σε λύση "ασφαλώς δεν ήμασταν εμείς η αιτία" επισημαίνοντας: "Σε αυτή τη μάχη συμπορευτήκαμε με τον Γιαννάκη Κασουλίδη" τον οποίο χαρακτήρισε ως "έναν Νέστωρα της εξωτερικής πολιτικής".

Παράλληλα εξήρε τους πρώην διευθυντές του διπλωματικού του γραφείου την πρέσβη, σήμερα, της Ελλάδας στη Ρώμη Τασία Αθανασίου, και τον πρέσβη Θεόδωρο Πασσά.

Ιδιαίτερη μνεία επιφύλαξε για τον πρώην Βούλγαρο ομόλογό του, Ντάνιελ Μύτωφ χαρακτηρίζοντας ως "ισχυρή την συνεργασία τους: "Αποδείξαμε ότι το υπόδειγμα ειρήνης και συνεννόησης στην Ευρώπη ήταν οι δύο μας χώρες" υπογράμμισε.

Αναφορικά με το μακεδονικό ο Ν.Κοτζιάς είπε ότι "το να προωθείς λύσεις σε προβλήματα δεν είναι ευχάριστο σε όλους. Κάποιοι είναι πιστοί της ακινησίας. 'Αλλοι ζουν από τα προβλήματα και όχι από τις λύσεις"

Χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ ως "έναν σύγχρονο πολιτικό με αίσθηση του καθήκοντος", εξήγησε ότι προώθησαν από κοινού τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ανοίξανε μαζί το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία των Πρεσπών. "Είναι χαρακτηριστικό ότι κάναμε αυτά τα χρόνια χρήση όλων των εργαλείων που διαθέτει η εξωτερική πολιτική προκειμένου να πετύχουμε τη συνεννόηση στην περιοχή μας" είπε και ευχαρίστησε τον κ. Ντιμιτρόφ για τη συνεργασία: "Για το ότι βάλαμε τις χώρες μας σε τροχιά φιλίας και συνεργασίας".

"Στις Πρέσπες" επισήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών "ήταν εθνικό μας συμφέρον να τερματιστεί η διαμάχη για το ονοματολογικό. Να επιστρέψουμε σε έναν διευθυντικό ρόλο στην περιοχή. Να αποτρέψουμε την κατάληψη χώρου από την Τουρκία και την ενίσχυση δικτύων ισλαμικού φανατισμού. Να κόψουμε τον αλυτρωτισμό και να αποδεχτεί η γείτονα να αλλάξει το όνομά της, διεθνώς και στο εσωτερικό της".

Σχετικά με την Αλβανία ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε τον πρώην ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι ως "έναν εξαιρετικά ευφυή και δημιουργικό υπουργό εξωτερικών" μαζί με την διαπραγματευτική του ομάδα, ο οποίος "έφτασε μαζί μας στη λύση σχεδόν του συνόλου αυτών των ζητημάτων". Σημειώνοντας όμως ότι "η κρίση στο Συνταγματικό Δικαστήριο και οι θεσμοί σε Αλβανία και Ελλάδα που σκέφτονται με όρους βαθέως κράτους εμπόδισαν αυτή τη συμφωνία". Επ'αυτού σημείωσε ότι "ορισμένοι φαίνεται ως να μην επιθυμούν με τον επίσημο τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης της Ελλάδας με την Αλβανία. Κάναμε, όμως, σοβαρά βήματα στη συνεργασία μας" συμπλήρωσε.

Ο Ν. Κοτζιάς αναφερόμενος στην ΕΕ ανέδειξε την ανάγκη οράματος, εκδημοκρατισμού και κοινωνικής δικαιότητας. "Οφείλουμε" είπε "να συμβάλλουμε στο να κατανοηθεί ότι στον αυριανό κόσμο τα μικρομεσαία κράτη δεν θα μπορέσουν να έχουν το ρόλο που θα θέλαμε και θα υποταχτούν σε τρίτες δυνάμεις εάν δεν αναπτυχθεί τολμηρά μια ισχυρή, δημοκρατική ΕΕ και αναβαθμιστούν τα ίδια στο εσωτερικό της". Στο πλαίσιο αυτό απέρριψε "προθέσεις μερικών ισχυρών να καταργηθεί το βέτο στον τομέα της Ευρωπαϊκής 'Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής" τονίζοντας ότι "αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε". Παράλληλα ανέφερε την ανάγκη ενός ειδικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το μέλλον, για τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα, την ανακαίνιση, την αντιμετώπιση των ροών μετανάστευσης και για την εξωτερική πολιτική. "Χρειάζεται να αποκτήσει η ΕΕ μια ευρωπαϊκή πολιτική πρότυπο για τη μετανάστευση" πρόσθεσε.

Για την ελληνική διπλωματία ο πρώην ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη "όσο ποτέ, στρατηγικής σκέψης". "Ο κόσμος αλλάζει και είναι απρόβλεπτος" είπε εξηγώντας ότι "στα τέσσερα τελευταία χρόνια αναπτύξαμε με τέχνη και επιστήμη τις συνεργασίες μας στην περιοχή. Σήμερα, γνωρίζουμε καλύτερα και έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσουμε το μέλλον". Όμως, πρόσθεσε "πρέπει να σκεφτούμε και τι ρόλο θέλουμε να δώσουμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα". Υπό αυτό το πρίσμα να σκεφτούμε αν "θέλουμε να γίνουμε σημαντικός παίκτης σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, στην ίδια την ΕΕ και κατά προέκταση στη Δύση", αν θέλουμε "στρατηγικές σχέσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, σημαντική ανάπτυξη σχέσεων πριν από όλα με Λ.Δ. Κίνας και στη συνέχεια με Ινδία και όλη τη ΝΑ Ασία, ιδιαίτερα Ινδονησία και Βιετνάμ. Συγκρατώντας τις ειδικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, την Αυστραλία, Ν. Αφρική και χώρες της Λ. Αμερικής. Με όλους αυτούς πρέπει να αναπτύξουμε παραπέρα τις πολύπλευρές σχέσεις μας".

"Όμως" είπε "το ερώτημα παραμένει: τι το ιδιαίτερο μπορεί να κάνει η χώρα μας ώστε να έχει έναν ξεχωριστό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι" υπογραμμίζοντας ότι "η εξωτερική μας πολιτική έχει αξίες και αρχές. Με αυτές πρέπει να οδεύει στο μέλλον. Αυτές δεν είναι αξίες και αρχές κομματικής σκοπιμότητας ή προσωπικών συμφερόντων. Διαφέρει δε, από τυφλές κορώνες, διεθνισμού ή ακραίου εθνικισμού. Είναι αξίες και αρχές του μέτρου, της ιστορικής συνέχειας και της διασφάλισης του μέλλοντος".

Ν. Ντιμιτρόφ: Η διπλωματία μετράει και αυτό που κάναμε είναι η απόδειξη

Το έργο, το κύρος και την καλή συνεργασία εξήραν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας και Βουλγαρίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και Ντάνιελ Μυτώφ αντίστοιχα, κατά τις παρεμβάσεις τους στο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα "Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα" προς τιμή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ από την πλευρά του χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών ως "μία νίκη της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας" αλλά και "θρίαμβο του μέλλοντος" αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά και εξέφρασε τον σεβασμό και την φιλία του γι αυτόν. "Είσαι αναλυτής, διανοούμενος, και σύγχρονος πολιτικός και κάνεις τη διαφορά" είπε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στην Συμφωνία σημείωσε ότι τώρα γυρίζουμε νέα σελίδα που απαιτεί να ξεκινήσουμε από την αρχή για να γράψουμε το νέο κεφάλαιο, τονίζοντας ότι το διακύβευμα είναι κοινό και έχει να κάνει με το μέλλον πολιτών και νέων.

"Η διπλωματία μετράει. Και αυτό που κάναμε είναι η απόδειξη ότι την φτιάχνουμε εμείς την Ιστορία" είπε ο κ. Ντιμιτρόφ ο οποίος χαρακτήρισε ως "ρηχό εθνικισμό" την πολιτική του Γκρούεφσκι, τον οποίο η κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, αντικατέστησε με "οραματικό πατριωτισμό".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε στην ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των δύο κρατών κάνοντας μία αναδρομή στον δρόμο που είχε ανοίξει μία σοβαρή προσπάθεια από τις δύο κυβερνήσεις που είχαν διάθεση να λύσουν ένα δυσεπίλυτο ζήτημα.

Εστιάζοντας στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, είπε ότι για τους πολίτες της χώρας του, το ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η χώρα τους είναι εδώ και θα παραμείνει εντός των συνόρων της, επισημαίνοντας ότι "είναι πιά καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας". "Πρέπει εμείς να αλλάξουμε τα πράγματα χτίζοντας γέφυρες κατανόησης και φιλίες" πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να διαιωνίζονται οι διαφωνίες αλλά να προάγεται η περιφερειακή σταθερότητα, διαβλέποντας έναν και μοναδικό δρόμο, αυτόν της ΕΕ.

Ο. κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια, ως μία νησίδα εκτός ΕΕ η οποία όμως αποδείχθηκε πολύ σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. "Είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο σκάφος" είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στόχος από πλευράς της χώρας του δεν είναι μόνο να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά να γίνει ευρωπαϊκή.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε την σημασία της ενότητας και της συνεργασίας όλων στην ΕΕ στις σύγχρονες προκλήσεις, ώστε να μπορεί η ΕΕ να έχει φωνή και να ακούγεται παγκοσμίως παράλληλα με τις ΗΠΑ ή άλλες υπερδυνάμεις.

Ντ Μπουσάτι: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα στρατηγικό μήνυμα για όλη την ΕΕ

Ιδιαίτερο θαυμασμό για τον άνθρωπο, τον ακαδημαϊκό και τον πολιτικό Νίκο Κοτζιά εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι: "Πληροφορία, εμπειρία, σοφία, γνώση βρήκα στον Νίκο Κοτζιά και πάντα τον εκτιμούσα" είπε. Επισήμανε τις δύο εκδοχές για να αντιμετωπίσει κανείς τον γείτονά του, είτε αντιμέτωπος, είτε με προσπάθεια να ξεπεράσεις τις διαφορές μέσω της συνεργασίας, συγχαίροντας τους ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ αλλά και τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για την Συμφωνία των Πρεσπών που σφράγισε την ειρήνη και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις χώρες της ΕΕ, κυρίως αυτές που ακολουθούν έναν ψεύτικο εθνικισμό και ένα πρόγραμμα ακραίας συμπεριφοράς, αντί για συνεργασία.

Ο κ. Μπουσάτι επισήμανε ότι η Βαλκανική επιχειρεί να κινηθεί πιο κοντά στην ΕΕ μιλώντας για ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος, τόσο μεταξύ βορρά-Νότου, όσο και ΕΕ-Δ. Βαλκανίων. Αναφερόμενος στην χώρα του υπογράμμισε τον μεγάλο χρόνο αναμονής στην ενταξιακή της διαδικασία στην ΕΕ. "Πρέπει να βελτιώσουμε την αντοχή μας, πρέπει να τηρούμε τις αρχές του κράτους δικαίου και πρέπει να προωθήσουμε την περιφερειακή συνεργασία", εξήγησε τονίζοντας ότι "πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη αυτά τα τρία σημεία για να ανταποκριθούμε στη διεθνή πραγματικότητα".

Αναφερόμενος στις κοινές προσπάθειες με τον Νίκο Κοτζιά, που έβαλαν στην άκρη τα αρνητικά στοιχεία, ο πρώην ΥΠΕΞ της Αλβανίας ανέδειξε τη σημασία του πολιτικού διαλόγου που να διασφαλίζει, όμως η ποιότητα και η ακεραιότητά του.

"Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική ως σημείο αναφοράς, κυρίως όταν συζητούμε θέματα ιστορικής σημασίας" είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι "η υπέρβαση των προβλημάτων είναι προς όφελος όλων".

Κάνοντας μνεία στην Συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήρισε ως "ένα στρατηγικό μήνυμα για όλη την ΕΕ" σημειώνοντας όμως ότι με ή χωρίς την ΕΕ θα είμαστε πάντα γείτονες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι και "το πακέτο Ελλάδας-Αλβανίας θα οδηγηθεί σε επιτυχία γιατί αυτό είναι το μέλλον της δημοκρατίας και των παιδιών μας"

Ντ. Μυτώφ: Η γεωγραφία συνιστά μείζονα παράγοντα

Την οδό του διαλόγου ως κοινό στόχο ανέδειξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Βουλγαρίας Ντάνιελ Μύτωφ, μαζί με τη μεγάλη συμβολή του Νίκου Κοτζιά στην περιφερειακή σταθερότητα. "Έχουμε κοινές προκλήσεις και κοινές προσεγγίσεις που πρέπει να βελτιώσουμε" είπε τονίζοντας ότι "η γεωγραφία συνιστά μείζονα παράγοντα". Στο πλαίσιο αυτό μίλησε να την αναθεωρητική και επιθετική στάση τόσο της Τουρκίας όσο και της Ρωσίας την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε να οπλίσει τη διαφθορά.

Ο κ. Μύτωφ ανέδειξε τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας που θα δώσει, όπως είπε, πνοή ελευθερίας και αποδέσμευσης από το ρωσικό αέριο. Εστίασε επίσης στο μεταναστευτικό πρόβλημα επισημαίνοντας ότι αυτό έδειξε ότι ήταν ανέτοιμη η ΕΕ να το αντιμετωπίσει και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί μία μεγαλύτερη προσπάθεια επ’ αυτού. "Η Ευρωπαϊκή ήπειρος χρειάζεται κοινή μεταναστευτική πολιτική" σημείωσε εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τον σωστό ορισμό του ζητήματος θα υπάρξει και κοινή συναντίληψη. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ