Κώστας Τσιάρας: Η οικονομία και η κοινωνία θα υποδεχθούν με ανακούφιση τις εκλογές
13/05/2018 12:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κώστας Τσιάρας: Η οικονομία και η κοινωνία θα υποδεχθούν με ανακούφιση τις εκλογές

«Η κ. Μάρκου ως εισηγήτρια της ΝΔ διατύπωσε με σαφήνεια τις απόψεις του κόμματος και εξέφρασε τους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί από πολλούς βουλευτές για το άρθρο 8» υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, και ερωτηθείς για «το αν υπάρχει θέμα για την κ. Μάρκου στη ΝΔ» σημείωσε ότι «ως βουλευτής ψήφισε κατά συνείδηση για το επίμαχο άρθρο» καθώς δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Κατά τα λοιπά, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει την άποψη ότι «η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα αναζητήσει διέξοδο σωτηρίας στις κάλπες» και ερωτηθείς για το «αν οι τυχόν πρόωρες εκλογές βλάψουν την οικονομία» απαντά ότι «η οικονομία και η κοινωνία θα υποδεχθούν την προκήρυξη εκλογών με ανακούφιση» γιατί όπως εκτιμά «θα ξεκαθαρίσει με αδιαμφισβήτητο τρόπο το πολιτικό τοπίο».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις, ο κ. Τσιάρας δηλώνει ότι «όσοι λένε ότι μπορεί να μην κοπούν οι συντάξεις, ας το πουν και στον κ. Τσακαλώτο που αναγνωρίζει, δημοσίως, πόσο σκληρή θα είναι η επιτήρηση για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της κυβέρνησης για κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ δηλώνει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί, σε ανύποπτο χρόνο, υπέρ του ανασχεδιασμού των μεγάλων περιφερειών», ωστόσο σημειώνει ότι αυτό «θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, μαζί με την κατάργηση του εκλογικού νόμου για την απλή αναλογική, αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές». «Στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών η ΝΔ δεν θα επιτρέψει τη νόθευση του πολιτικού ανταγωνισμού στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες», προσθέτει.

Επίσης, ο Κώστας Τσιάρας δεν δείχνει καθόλου ανήσυχος στην προοπτική ίδρυσης κομμάτων από πρώην στελέχη της ΝΔ και σημειώνει ότι «μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα λύσει τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να πορευτεί την επόμενη μέρα».

Αναφορικά με τη διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο, ο κ. Τσιάρας δηλώνει ότι «είναι εκ των ων ουκ άνευ, αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση για ένα αποτελεσματικό Δημόσιο» ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ούτε θα εκδιωχθούν οι συμβασιούχοι με τη ΝΔ», αλλά διευκρινίζει ότι «θα ξηλωθεί το κομματικό κράτος που επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Τέλος, σχολιάζοντας τα εθνικά θέματα, ο κ. Τσιάρας υποστηρίζει ότι «για τη ΝΔ, η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών στα σπίτια τους και τις οικογένειές τους είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας» και για το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, σημειώνει ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις» καθώς, όπως λέει, «οι κατά καιρούς δηλώσεις των κκ Ζάεφ και Ντιμιτρόφ απέδειξαν τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι οποίες δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση όσων έχει θέσει η ΝΔ από την αρχή για την εκκίνηση μιας σοβαρής συζήτησης».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερ. Κύριε Τσιάρα, να ξεκινήσω από ένα θέμα που δημιουργήθηκε την εβδομάδα που πέρασε και αφορούσε στην απόφαση της κ. Μάρκου να εισηγηθεί την καταψήφιση του άρθρου για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, και τελικά να υπερψηφίσει τη ρύθμιση. Υπάρχει θέμα για την κ. Μάρκου στη Νέα Δημοκρατία;

Απ. Στην ομιλία της στη Βουλή, η εισηγήτρια της ΝΔ διατύπωσε με σαφήνεια τις απόψεις του κόμματος, και εξέφρασε με ενάργεια τους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί για το άρθρο 8 από πολλούς βουλευτές. Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, όμως, δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για το επίμαχο άρθρο. Ως εκ τούτου, και η κ. Μάρκου, ως βουλευτής, ψήφισε κατά συνείδηση.

Ερ. Κύριε Τσιάρα, προ ημερών, σε δημόσια τοποθέτησή σας, προβλέψατε εκλογές το φθινόπωρο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2019. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι εκλογές θα γίνουν ένα χρόνο πριν τα σχέδια της κυβέρνησης;

Απ. Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο συγκυβερνήτης του πρωθυπουργού, ο κ. Καμμένος, δήλωσε πως αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ανόητη και ότι οι εκλογές πρέπει να διενεργηθούν πριν υποχρεωθούν να λάβουν τα μέτρα στα οποία έχουν δεσμευτεί έναντι των δανειστών. Υπονόησε έτσι ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει πάση θυσία το βαρύ πολιτικό κόστος που επισείει η νέα περικοπή συντάξεων από 1/1/2019. Είναι προφανές, επομένως ότι αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση θα αναζητήσει διέξοδο σωτηρίας στις κάλπες. Οι κάλπες, όμως, θα αποδειχτούν το οριστικό Βατερλώ τόσο για τον κ. Τσίπρα όσο και για τον Καμμένο.

Ερ. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς (ΕΒΕΑ κ.λπ.) απαντούν στην εκλογολογία και κυρίως στα κόμματα που ζητούν εκλογές ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την οικονομία. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Απ. Οι αγορές και οι επενδυτές αναζητούν ένα σταθερό μακροοικονομικό, επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον, που αδυνατεί να εξασφαλίσει αυτή η κυβέρνηση. Μην έχετε αμφιβολία ότι η οικονομία και η κοινωνία θα υποδεχτούν την προκήρυξη των εκλογών με ανακούφιση. Γιατί θα ξεκαθαρίσει με αδιαμφισβήτητο τρόπο το πολιτικό τοπίο, και θα δημιουργήσει νέες προσδοκίες για οριστική αποκατάσταση της κανονικότητας από μια κυβέρνηση που στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική οικονομία. Μια κυβέρνηση που θα καταφέρει να προσελκύσει νέες παραγωγικές επενδύσεις, ικανές να μεταφραστούν σε χιλιάδες άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

Ερ. Επειδή ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν όσοι στοιχηματίζουν για εκλογές το 2018 είναι το κόψιμο των συντάξεων είστε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να τις κόψει εκ νέου;

Απ. Όσοι λένε ότι μπορεί να μην κοπούν οι συντάξεις, ας το πουν στον κ. Τσακαλώτο που αναγνωρίζει δημοσίως πόσο σκληρή θα είναι η επιτήρηση για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο. Υποχρεώσεις που αφορούν τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας του 4ου άτυπου μνημονίου που έχει ήδη υπογράψει ο κ. Τσίπρας. Μετά τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση δεν θα είναι αντιμέτωπη μόνο με τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε, αλλά και με τις πολύ σκληρές και αδυσώπητες αγορές, οι οποίες θα κληθούν να αναχρηματοδοτήσουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας μας. Ας μην τρέφει αυταπάτες ο πρωθυπουργός. Οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν αφήνουν περιθώρια για μικροπολιτική διαχείριση της οικονομίας στην οποία ο κ. Τσίπρας, έχει ιδιαίτερη έφεση. Ο μόνος τρόπος να αποφύγει ο κ. Τσίπρας τη σύγκρουση με τις επιλογές του, είναι η στροφή προς τις κάλπες.

Ερ. Βεβαίως να υπογραμμίσω ότι ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο ευρωβουλευτής Κούλογλου επανέφερε το θέμα της επιστροφής της 13ης σύνταξης. Η προοπτική αυτή με την πιθανότητα να μην κοπούν άμεσα οι συντάξεις δυσκολεύει τη ΝΔ;

Απ. Η παροχολογία και οι προσπάθειες των κυβερνητικών στελεχών να οικοδομήσουν ευκαιριακές συμμαχίες στο παρά πέντε των εκλογών προσκρούουν στο κακό τους προηγούμενο: στην αθέτηση κάθε υπόσχεσης που αφειδώς δόθηκε πριν από τις εκλογές του 2015. Μόλις το φθινόπωρο του 2015 υποσχέθηκαν την εφαρμογή του κοινωνικού προγράμματος της Θεσσαλονίκης Νο2 και στη συνέχεια έφεραν το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, που είναι ο απόλυτος συνδυασμός φορομπηχτικής και εισφορομπηχτικής πολιτικής. Τώρα που γνωρίζουν ότι ο χρόνος τους στην εξουσία τελειώνει, ότι δεν θα είναι εκείνοι η επόμενη κυβέρνηση, τους είναι ακόμη πιο εύκολο να λένε ψέματα και να υπαινίσσονται ευχάριστες υποσχέσεις για ακόμα μια φορά. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Γιατί από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος έχουν δομηθεί τόσο ισχυρές και στέρεες συμμαχίες με τους πολίτες που δεν μπορούν να τις κλονίσουν έωλες υποσχέσεις. Οι πολίτες ζητούν την καθαρή αλήθεια. Αυτήν την αλήθεια λέμε στους Έλληνες, οι οποίοι ανεπιφύλακτα πλέον αποδέχονται το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας ως το μόνο αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση και την αποκατάσταση της κανονικότητας.

Ερ. Κύριε Τσιάρα, τι στάση θα κρατήσει η ΝΔ στην πρόταση της κυβέρνησης για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, με δεδομένο ότι στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ;

Απ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φαραωνικού τύπου εκλογικές περιφέρειες συντηρούν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των πολιτών και των εκπροσώπων τους στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Και δικαίως ή αδίκως καλλιεργούνται υπόνοιες που καταρρακώνουν την αξιοπιστία των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ταχθεί σε ανύποπτο πολιτικό χρόνο υπέρ του ανασχεδιασμού των μεγάλων περιφερειών. Αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, μαζί με την κατάργηση του εκλογικού νόμου για την απλή αναλογική, αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές. Στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει τη νόθευση του πολιτικού ανταγωνισμού στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Ερ. Σας ανησυχούν οι πληροφορίες για ίδρυση κομμάτων από πρώην στελέχη της ΝΔ;

Απ. Καθόλου.

Ερ. Αλήθεια κύριε Τσιάρα, τι πιστεύετε ότι είναι χρήσιμο για τη χώρα την επομένη των εκλογών. Μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας;

Απ. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα λύσει τα χέρια του επόμενου πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να μπορέσει να πορευτεί στην επόμενη μέρα της πατρίδας μας με πυξίδα τις ξεκάθαρες προτεραιότητές του. Βεβαίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις με τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού, ευρωπαϊκού τόξου, που θα ήταν ευχής έργον να μεταφραστούν σε μία καθαρή διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πέρα από τα όρια της Νέας Δημοκρατίας.

Ερ. To Κίνημα Αλλαγής είναι φυσικό σας εταίρος;

Απ. Ο μοναδικός φυσικός σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η κοινωνία. Φυσικοί σύμμαχοι της ΝΔ είναι οι πολίτες, οι οποίοι καθημερινά συνασπίζονται γύρω από το πρόσωπο του προέδρου μας ως την μοναδική ελπίδα να βγούμε από τη βαθιά οικονομική και θεσμική κρίση των τελευταίων ετών. Προφανώς με το Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν όροι που ευνοούν την σύγκλιση, αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, την επομένη των εκλογών, κάθε πολιτικός οργανισμός θα κληθεί να αυτοπροσδιοριστεί είτε ως μέρος του προβλήματος, είτε ως μέρος της λύσης.

Ερ. Πώς χαρακτηρίζεται τη στάση της ΑΔΕΔΥ που καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να μποϊκοτάρουν την διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο, με δεδομένο ότι η ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ της αξιολόγησης;

Απ. Δεν έχει καμία αξία να μπω σε μια αντιπαράθεση με την ΑΔΕΔΥ πάνω σε ένα θέμα για το οποίο η ίδια η κοινωνία έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Αντιλαμβάνομαι τις ανάγκες του συνδικαλισμού που πρέπει να ικανοποιήσει ένα συγκεκριμένο, στενό ακροατήριο του. Όμως, αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση για ένα αποτελεσματικό Δημόσιο που ανταποκρίνεται στην αίσθηση του φορολογουμένου ότι τα χρήματά του πρέπει να πιάνουν τόπο, η αξιολόγηση είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ερ. Η ΝΔ διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύεται ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Η παραπάνω δέσμευση ισχύει και για τους συμβασιούχους;

Απ. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνουν. Ούτε θα εκδιωχθούν οι συμβασιούχοι που αποτελούν οργανικό στοιχείο της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Αλλά το κομματικό κράτος που επιχείρησε να στήσει στις πλάτες των φορολογουμένων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα ξηλωθεί. Αυτό είναι βέβαιο.

Ερ. Να περάσουμε και στα εθνικά θέματα και να σας ρωτήσω: Σας φοβίζει η επιθετικότητα της Τουρκίας, και τι προβλέπετε για την εξέλιξη της υπόθεσης με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης;

Απ. Η τουρκική πλευρά ακολουθεί διαχρονικά μια ανιστόρητη προσέγγιση προκειμένου να ικανοποιήσει την πολιτική αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλου. Μέχρι πρόσφατα ο τουρκικός αναθεωρητισμός, δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες πέρα από την εσωτερική κατανάλωση.

Δυστυχώς, η επιπολαιότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής την παρέσυρε σε μια ελλιπή και πρόχειρη προετοιμασία του ταξιδιού Ερντογάν στην Αθήνα. Ένα ταξίδι που αποδείχτηκε θρυαλλίδα εξελίξεων για την εκτόξευση των τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες κατέληξαν στη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό. Σε όλα αυτά τα γεγονότα, η ελληνική πλευρά αποδείχτηκε αμήχανη και έχασε το momentum των πρώτων κρίσιμων στιγμών, με αποτέλεσμα για δύο και πλέον μήνες να κρατούνται σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας της Τουρκίας οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Από τη δική μας πλευρά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα όπου και αν βρέθηκε σε διεθνές επίπεδο. Από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες μέχρι το Κατάρ. Και έχει ξεκαθαρίσει ότι για εμάς η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών στα σπίτια τους και τις οικογένειές τους είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Ερ. Αναφορικά με το άλλο εθνικό θέμα με την ΠΓΔΜ, μετά και τη χθεσινή συνάντηση Νίμιτς-Κοτζιά-Ντιμιτρόφ πιστεύετε ότι θα αποδώσουν οι πιέσεις που ασκούνται στη γειτονική χώρα για επίλυση του ονοματολογικού προκειμένου να εισαχθούν στο ΝΑΤΟ;

Απ. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανοίξει ένα ακανθώδες ζήτημα με μικροπολιτική σκοπιμότητα και χειρίστηκε ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα του στραμμένο στο εσωτερικό. Χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες συγκλίσεις μέσα στην ίδια του την κυβέρνηση, μοιραία οδηγήθηκε να αναλάβει τον άχαρο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ανάμεσα στους υπουργούς του, τον κ. Κοτζιά και τον κ. Καμμένο. Αντίθετα, η ΝΔ από την πρώτη στιγμή επέδειξε υπεύθυνη στάση και επισήμανε όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το θολό τοπίο μέσα στο οποίο η ελληνική πλευρά προσερχόταν στις διαπραγματεύσεις με τη γείτονα. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε. Οι κατά καιρούς δηλώσεις των κ.κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ απέδειξαν τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στον κυβερνητικό συνασπισμό των Σκοπίων. Ισορροπίες που προφανώς δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση όσων προταγμάτων έχει θέσει η ΝΔ από την αρχή για την εκκίνηση μιας σοβαρής συζήτησης πάνω στο ονοματολογικό, δηλαδή την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, και την εξάλειψη οποιουδήποτε αλυτρωτισμού. Υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ