Κόντρα σε υψηλούς τόνους για τη Δικαιοσύνη στη Βουλή
01/06/2018 14:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κόντρα σε υψηλούς τόνους για τη Δικαιοσύνη στη Βουλή

Οξύτατη κόντρα με ανταλλαγή λεκτικών πυρών σημειώθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα: "Συστηματική υπονόμευση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση και μεθοδευμένη επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησής της".

Το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα μετά την τοποθέτηση του υπουργού ΔικαιοσύνηςΣταύρου Κοντονή, ο οποίος κατηγόρησε την ΔΗΣΥ πως η επερώτησή της είναι αντιγραφή επίκαιρης ερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα της Δικαιοσύνης. "Είστε ένα ιδιότυπο κόμμα της Κεντροαριστεράς που σύρεται πίσω από τη ΝΔ ακόμα και σε τέτοια ζητήματα. Τέτοια ταύτιση απόψεων δεν έχω ξαναδεί στη Βουλή. Είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάτε για τις εξελίξεις στην Ισπανία όταν π.χ. ο Γκονζάλεθ είχε την άποψη της συνεργασίας με τη Δεξιά, κάτι που είναι φανερό ότι γίνεται και σήμερα με το ΚΙΝΑΛ" είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

"Είστε Ακροδεξιοί" απάντησε σηκώνοντας το γάντι της αντιπαράθεσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος. "Είστε Ακροδεξιοί με τη λογική της άκρας δεξιάς, αφού δεν σέβεστε την διάκριση των εξουσιών. Και ξεκαθαρίζω: κατά τα έργα σας, όχι κατά τα λόγια σας. Είστε στο τέλος, έχετε χάσει τον πολιτικό σας χρόνο, η εξουσία γλιστράει από τα χέρια σας".

Στα αμιγώς δικαστικά ο κ. Λοβέρδος αμφισβήτησε τη μείωση υποθέσεων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία την οποία παρουσίασε νωρίτερα ο κ. Κοντονής ως "εμβληματικό πρόγραμμα επιτάχυνσης δικαιοσύνης" λέγοντας πως δεν ισχύει αυτό. Ενώ επιφυλάχθηκε να φέρει στοιχεία για να αποδείξει τον ισχυρισμό του.
Όπως υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι σε εξέλιξη ένα "μεγάλο και εμβληματικό πρόγραμμα επιτάχυνσης δικαιοσύνης. Στα διοικητικά Πρωτοδικεία υπήρχαν 310.000 εκκρεμείς υποθέσεις ενώ αυτή την ώρα, μετά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο αριθμός έχει πέσει στις 199.000, δηλαδή κατά 35%. Ούτε εγώ δεν το περίμενα. Είναι εντυπωσιακό. Κι αντί να επαινεθεί το επίτευγμα μας κατηγορείτε ότι παρεμβαίνουμε στην Δικαιοσύνη".

Ο κ. Κοντονής απέρριψε τις κατηγορίες των επερωτώντων βουλευτών της ΔΗΣΗ για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη κάνοντας σειρά ερωτήσεων ενώ την ίδια στιγμή ανέφερε περιπτώσεις, "παρεμβάσεων στην δικαιοσύνη από παλαιότερες κυβερνήσεις".

"Είναι παρέμβαση το να επιλέξει ο Πρωθυπουργός την σύμβουλό του για θέματα Δικαιοσύνης; Είναι παρέμβαση η επιλογή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που λαμπρύνει το έργο της Δικαιοσύνης από την θέση της; Μας κατηγορείτε ότι κάναμε βουτιά για να τοποθετήσουμε δικαστές στα Ανώτατα Δικαστήρια. Εσείς που κυβερνήσατε τόσα χρόνια γιατί δεν το αλλάξατε να κάνετε προαγωγές μόνο βάσει της αρχαιότητας; Δεν είναι παρέμβαση κύριοι, είναι υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής".

Και κατηγόρησε τη ΔΗΣΥ ότι δεν κάνει "μια ουσιαστική συζήτηση αλλά με φθηνά επιχειρήματα κάνετε φθηνή αντιπολίτευση".

capital.gr