Κεραμέως: «Θετικό γεγονός», αλλά όχι επιστροφή στην κανονικότητα, η έξοδος στις αγορές
06/03/2019 13:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κεραμέως: «Θετικό γεγονός», αλλά όχι επιστροφή στην κανονικότητα, η έξοδος στις αγορές

«Θετικό γεγονός» που δεν σημαίνει, ωστόσο, «επιστροφή στην κανονικότητα» χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές η τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας (υποψήφια στη Β' Αθηνών, βόρειου τομέα) Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM.

«Είναι ένα θετικό γεγονός. Το λέω ξεκάθαρα, γιατί εμείς δεν είμαστε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που όταν ήταν στην αντιπολίτευση απειλούσε τους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους, αν επενδύσουν στη χώρα μας. Εμείς δεν ακολουθούμε αυτή τη στάση. Είναι ένα θετικό νέο, δεν είναι ιδανικό. Μακάρι να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να δανειστεί με ακόμα χαμηλότερα επιτόκια. Θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο, είναι αρκετά υψηλότερο από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Σε κάθε περίπτωση, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, αυτό προφανώς δεν σημαίνει και επιστροφή στην κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως, επισημαίνοντας πως «η πραγματικότητα, η καθημερινότητα δείχνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα και γι' αυτή πρέπει να αγωνιστούμε».

«Είναι θετικό το ότι η χώρα βγαίνει στις αγορές, θα μπορούσε το ομόλογο να είναι και σ' ένα χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό νέο για τη χώρα μας κι εμείς θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να πείσουμε επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας, παρότι είμαστε αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Σχετικά με την αναμενόμενη ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία είπε: «Μένει να δούμε τις παραμέτρους. Εμείς έχουμε μιλήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για ένα πρόγραμμα πολλαπλών δόσεων για να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, που είναι πάρα πολύ αυξημένες εξαιτίας του ότι αυτή η κυβέρνηση επέλεξε ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής βασισμένο στη φορολογία και όχι στην περικοπή δαπανών».

Ερωτηθείσα εάν η Νέα Δημοκρατία έχει αναγάγει την ευρωκάλπη σε μία εθνική πολιτική αναμέτρηση, η κ. Κεραμέως απάντησε: «Για εμάς, η εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι κρισιμότατη γιατί εκεί θα κριθεί η στάση των πολιτών απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει προκαλέσει τεράστια ζημία, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε θεσμικούς τομείς, όπως είναι η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, η δικαιοσύνη και τα εθνικά θέματα. Είναι η πρώτη κάλπη που στήνεται σε επίπεδο επικράτειας και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο προσλαμβάνει και μία ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή η εκλογική αναμέτρηση».

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελθείσες προσλήψεις στον χώρο της Παιδείας, η κ. Κεραμέως είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει σε ξεκάθαρη προτεραιότητα οι προσλήψεις στην Παιδεία να ξεκινήσουν ειδικά από τον χώρο της ειδικής αγωγής. «Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό το σύστημα προσλήψεων να επιβραβεύει την προϋπηρεσία των ανθρώπων και δη των αναπληρωτών αλλά και να δίνει ευκαιρίες και σε νεοεισερχόμενους. Μένει να δούμε τις λεπτομέρειες της προκήρυξης», σημείωσε η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας.

Για το θέμα της επέκτασης της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε επιπλέον 114 δήμους για το σχολικό έτος 2019-2020, η κ. Κεραμέως είπε ότι η Νέα Δημοκρατία, ήδη από την εποχή υπουργίας της Μαριέττας Γιαννάκου, έχει ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από τα 4 έτη. «Η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο, αλλά έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο, γιατί πάρα πολλοί δήμοι, ειδικά στις περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δεν έχουν ούτε τις υποδομές, ούτε το ανθρώπινο δυναμικό για να το εφαρμόσουν αυτό. Εγώ μιλάω καθημερινά με δημάρχους που είναι σε απόγνωση», παρατήρησε.

Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη συγχώνευση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, η κ. Κεραμέως ανέφερε: «Η κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα, προς άγραν ψήφων έχει επιδοθεί σε μία επιχειρούμενη αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Καταργεί τα ΤΕΙ της χώρας, τα κάνει εν μία νυκτί πανεπιστήμια και τα κάνει όλα αυτά χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αξιολόγηση των ιδρυμάτων αυτών [...] Εμείς έχουμε σταθεί απέναντι σε όλη αυτή την επιχειρούμενη αναδιάταξη, ακριβώς επειδή γίνεται άναρχα, χωρίς κριτήρια, με καθαρά ψηφοθηρικά κριτήρια. Όσον αφορά το ΕΑΠ, είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο της χώρας, του οποίου όλα τα προγράμματα είναι εξ αποστάσεως, είναι ένα ίδρυμα που έχει σημαντική πορεία και επιτελεί διαφορετικό σκοπό και λειτουργία από τα άλλα ιδρύματα. Το να πας να συγχωνεύσεις αυτό με τεχνολογικά ιδρύματα, τα οποία έχουν τελείως διαφορετική αποστολή και λειτουργία, εμάς μας βρίσκει αντίθετους. Όπως μας βρίσκει αντίθετους και η επιχειρούμενη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει μόνο μεταπτυχιακά προγράμματα και μόνο στα αγγλικά και προσελκύει σημαντικό αριθμό και επίσης ένα μικρό ίδρυμα, το οποίο έχει μόλις 500 φοιτητές, ο υπουργός προβλέπει ότι αυτοί οι 500 φοιτητές, το πανεπιστήμιο αυτό θα απορροφήσει του 40.000 φοιτητές των ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας, που προβλέπεται να συγχωνευτούν με το Διεθνές Πανεπιστήμιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ