Καταθέσεις «μαμούθ» 2,1 εκατ. ευρώ από τον Γιώργο Σταθάκη
11/05/2016 14:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταθέσεις «μαμούθ» 2,1 εκατ. ευρώ από τον Γιώργο Σταθάκη

Καταθέσεις ύψους 2.178.161,01 ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδος και της Κύπρου διαθέτει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Το κεντρικό πρόσωπο δηλαδή μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη που απασχόλησε την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες στη Βουλήτο τελευταίο διάστημα. Βάσει του προηγουμένου πόθεν έσχες του, οι καταθέσεις του κ. Σταθάκη ήταν 451.061 ευρώ άρα εμφανίζονται (σ.σ. προφανώς με τη σχετική διόρθωση του χαμένου του εκατομμυρίου) αυξημένες κατά 1,7 εκατ. ευρώ από το ένα έτος στο άλλο.


Ο κ. Σταθάκης μάλιστα έχει και μια ακόμα ενδιαφέρουσα αλλαγή. Εμφανίζεται μεταξύ 2011 και 2012 να έχει εγκαταλείψει το δολάριο (είχε καταθέσεις 201.329 δολαρίων) και να γύρισε όλα του τα χρήματα σε ευρώ καθώς παρουσιάζει στο τελευταίο του πόθεν έσχες μόλις 0,13 δολάρια καταθέσεις στην Alpha Bank. Κι αυτά ενώ το κόμμα του διατράνωνε πως «το ευρώ δεν είναι φετίχ» και φλέρταρε προεκλογικά δήθεν με φυγή από το νόμισμα.

Ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο πρέπει να διερευνηθεί είναι και το ότι ποσό 1.050.000 ευρώ καθώς κι άλλα 70.394,91 ευρώ φέρεται ο υπουργός να τα έχει σε τράπεζα της Κύπρου. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως πολλοί συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια των απανωτών εθνικών εκλογών του Μαϊου και Ιουνιου του 2012 λόγω του υψηλού ρίσκου της χώρας είχαν επιλέξει την Κύπρο κι άλλες χώρες για να «φυγαδεύσουν» καταθετικά τα χρήματα τους πολλές φορές μέσω βοηθειών, προτροπών και συμβουλών που τους παρείχαν ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το ερώτημα λοιπόν είναι πότε κατατέθηκαν τα χρήματα αυτά στην Κύπρο κι αν αποτελούν αποτέλεσμα γνώσης της πολιτικής συγκυρίας που θα διαμορφωνόταν.

Εκτός των άλλων, ο πολυπράγμων οικονομικά κι επενδυτικά υπουργός, φαίνεται να πούλησε τις ομολογίες του στην JP Morgan αν και διατηρεί χαρτοφυλάκια αξίας 436.187 ευρώ (τιμή κτήσης) και355.022,14 ευρώ σε σημερινή αποτίμηση σε Morgan Stanley, Alpha Blue Chips, Hellenc Seaways και Blackrock Global. Ενδιαφέρον τέλος έχει η αγορά ομολογιών από αναδυόμενες οικονομίες που έκανε ο υπουργός κατέχοντας χαρτοφυλάκια κι ομολογίες των SISE BRIC FUND και ALPHA BRIC. Να θυμίσουμε πως μεγάλο μέρος της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καιτις οποίες σε μεγάλο μέρος ο κ. Σταθάκης είχε εισηγηθεί ως μέλος του κλειστού επιτελείου οικονομικών του κόμματος, βασιζόταν στις προσεγγίσεις για "δανεικά" από οικονομιες όπως η ρωσική ή η Κινεζική. Πολιτικές όμως που απέτυχαν.protothema.gr