Κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών
19/01/2019 18:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών

Στη Βουλή κατατέθηκε η κύρωση της τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών με την ΠΓΔΜ, όπως αυτές περιγράφονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (817/1993 και 845/1993), για τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και για την εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των μερών.

Επιβεβαιώνεται κατόπιν τούτου το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει χθες ο Ν. Βουτσης μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να μπει προς συζήτηση το απόγευμα της Δευτέρας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ώστε στη συνέχεια να εισέλθει στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Η εισαγωγή της στην Επιτροπή προκαλεί ήδη μεγάλη ένταση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, καθώς εγείρεται θέμα ερμηνείας του κανονισμού της Βουλής ως προς το εάν θα πρέπει να ψηφιστεί πρώτα από την Εξωτερικών και μετά να έρθει στην ολομέλεια. Ο ΠτΒ έχει ήδη διαμηνύσει σε όσους αντιδρούν (μεταξύ των οποίων και ο Π. Καμμένος που του έστειλε χτες σχετική επιστολή) ότι, η συμφωνία δεν χρειάζεται να συγκεντρώσει πλειοψηφία στην επιτροπή για να έρθει στην ολομέλεια. Όσοι αντιδρούν όμως, χαρακτηρίζουν λανθασμένη αυτή την ερμηνεία και υποστηρίζουν ότι η συμφωνία πρέπει πρώτα να υπερψηφιστεί κατά πλειοψηφία στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής και μετά να έρθει στην ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας έχει 55 μέλη. Ωστόσο, το πρόβλημα της πλειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών φαίνεται πως ξεπερνιέται με την απόφαση του Ποταμιού να ορίσει στη θέση στου Σπ. Δανέλλη τον Γ. Μαυρωτά. Έτσι, άνευ απροόπτου, αναμένεται η Συμφωνία να πάρει το πράσινο φως με 28 ψήφους "υπέρ" έναντι 27 "κατά" από την αντιπολίτευση.

Καμμένος σε Βούτση: Μην προχωρήσεις σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Υπενθυμίζεται πως με χθεσινή του επιστολή προς τον Νίκο Βούτση ο Π. Καμμένος προειδοποιεί ότι εάν η συμφωνία των Πρεσπών εισαχθεί προς κύρωση στην Ολομέλεια χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Επιτροπής, τότε αυτό θα συνιστά "συνταγματικό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα".

Μέσω της επιστολής, ο κ. Καμμένος καλεί τον κ. Βούτση να μην προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα έχει κάνει "νόθευση" και θα έχει παραβιάσει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο κ. Καμμένος επικαλούμενος συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς κοινοβουλευτικών αξιωματούχων ότι ο αριθμός των μελών των διαρκών Επιτροπών μπορούν να αυξηθούν και ότι Επιτροπές έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα καθώς στη Βουλή το νομοθετικό έργο ασκεί η Ολομέλεια.

Ως προς την αύξηση των μελών των διαρκών Επιτροπών ο ίδιος αντιλέγει ότι αυτή "απαγορεύεται" ρητά, εκτός όπως σημειώνει "από την περίπτωση όπου η αύξηση θα γινόταν για την αποκατάσταση της αναλογικής εκπροσώπησης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή της εκπροσώπησης μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έως τώρα δεν εκπροσωπείτο".

Ενώ, απορρίπτοντας την ερμηνεία περί "τάχα" όπως υπογραμμίζει "γνωμοδοτικού - συμβουλευτικού χαρακτήρα" των Επιτροπών, άρα κανενός εμποδίου για την εισαγωγής της Συμφωνίας προς κύρωση στην Ολομέλεια ακόμη και στην περίπτωση που αυτή απορριφθεί από την αρμόδια Επιτροπή, επιμένει ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής η αποδοχή νομοσχεδίου από την Επιτροπή είναι "αναγκαία προϋπόθεση" για την εισαγωγή του προς ψήφιση στην Ολομέλεια εκτός από την περίπτωση του Προϋπολογισμού και Απολογισμού του Κράτους και της Βουλής.

Τι προβλέπει η Συμφωνία.

Πηγή:capital.gr