Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
01/12/2018 18:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και νέο προεκλογικό σύνθημα από Τσίπρα: ΣΥΡΙΖΑ ή 4ο μνημόνιο και ΔΝΤ

Αμιγώς προεκλογικό περιεχόμενο και πολιτική ρητορική, είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξάλλου συνεδριάζει με ακριβώς αυτό το αντικείμενο: Την πορεία του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τις ευρωκάλπες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο αυτό, έθεσε νέο πολιτικό δίλημμα - για τις εκλογές του Οκτώβρη 2019 όπως είπε- το οποίο είναι: ΣΥΡΙΖΑ ή 4ο μνημόνιο και νέα άφιξη του ΔΝΤ.

Την "τιμητική" του ως εκ τούτου, στην πρωθυπουργική ομιλία είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ( βέλη πήραν έμμεσα και τον Γιάννη Στουρνάρα χωρίς να τον κατονομάσει).

Και τούτο, γιατί ο κ. Τσίπρας ταύτισε ευθέως τον πρόεδρο της Ν.Δ με "κύκλους" εντός και εκτός συνόρων που απεργάζονταν την υπογραφή 4ου μνημονίου τυπικά ( και δια της πρότασης για πιστοληπτική γραμμή) και τώρα, σύμφωνα με τη δική του ανάγνωση, που 4ο μνημόνιο δε συνήφθη, επιδιώκουν να το εφαρμόσουν οικειοθελώς, δια του προγράμματος της Ν.Δ.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας, έστειλε μήνυμα "αποφασιστικότητας" για την εφαρμογή του προσχεδίου Συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας - Εκκλησίας ( κοινώς και για την αλλαγή της μισθολογικής κατάστασης των Ιερέων) καθώς και για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ κάλεσε μαθητές και εκπαιδευτικούς, να μην επιτρέψουν στους "βάνδαλους της ιστορίας", τους συνεργάτες των ναζί, οι οποίοι "στο όνομα της Πατρίδας", επιχειρούν να σπείρουν νέο διχασμό και μισαλλοδοξία.

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ως αναμενόμενο, "σάλπισε" τη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων και μίλησε για δύσκολο και φιλόδοξο στοίχημα να μην μετατοπιστεί η ΕΕ στα ακροδεξιά.

Για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί πρώτων "100 ημερών" χωρίς μνημόνια, κραδαίνοντας με ικανοποίηση τα πρώτα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από το "πακέτο ΔΕΘ".

Σταχυολογώντας την ομιλία του κ. Τσίπρα, είπε για:

Κυβέρνηση:

*Ήρθε η ώρα της πολιτικής αντεπίθεσης

*Να δώσουμε καθοριστικό χτύπημα στη διαπλοκή

*Οι 100 μέρες δείχνουν τις προθέσεις μας. Ξεκινήσαμε ήδη δύσκολο απαιτητικό έργο για την αποκατάσταση των αδικιών


Συντάξεις


*Πετύχαμε την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων που θα επέφερε έναν άλλο κύκλο πίεσης σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Τα πετύχαμε αυτά με σχέδιο, σοβαρότητα και στρατηγική.

*Στο ζήτημα αυτό ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητα και κυνισμού και από Ν.Δ και από τα φιλικά σε αυτή ΜΜΕ. Με ρεπορτάζ και fake news που κατατρομοκρατούσαν τους συνταξιούχους.
Ακόμα και λίγες μέρες πριν έβγαζαν τίτλους ότι οι συντάξεις κόβονται για να αποδειχθεί ότι οι αποκλειστικές πληροφορίες των ΜΜΕ της διαπλοκής είναι μόνο αποκλειστικές μπούρδες.

*Είδαμε τον υποτίθεται σοβαρό αντιπρόεδρο της Ν.Δ μέσα στο κοινοβούλιο να ψέγει τον Επίτροπο επειδή τόλμησε να πει ότι μπορεί να μην μειωθούν οι συντάξεις. Και έφτασαν στο σημείο να λένε κομματάρχη τον Μοσκοβισί.
Και είδαμε τον Μητσοτάκη να ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητά της στις συντάξεις για να μην κάνει λέει δώρο στον λαϊκιστή Τσίπρα.

*Ακόμα και οι γερμανοί ομοϊδεάτες του τον αγνόησαν. Ακόμη και εκείνοι μπορούν να διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αξιόπιστος . ποιοι είναι αυτοί που έριξαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και ποιοι την βγάζουν από την κρίση. Ποιοι κατάφεραν να πετύχουν πλεονάσματα και στόχους και ποιοι έβαζαν μέτρα αλλά ποτέ δεν πετύχαιναν στόχους και χαντάκωναν στα συρτάρια τους τις λίστες της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής.

Προεκλογικά Διλήμματα

*Ο Κ. Μητσοτάκης δε μίλησε τυχαία για 4ο μνημόνιο. Δεν ήταν τακτική αστοχία. Ήταν στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων κύκλων εντός κι εκτός της χώρας για αυτό έχει ετοιμάσει το πρόγραμμά του ώστε να ανταποκρίνεται στο 4ο μνημόνιο.

*Τώρα που τους διαψεύσαμε με πάταγο τους έμειναν στα χέρια και τα μνημόνια και οι πιστοληπτικές γραμμές.
Ο ίδιος έχει κρατήσει το πρόγραμμά του χωρίς το άλλοθι της πίεσης των δανειστών.
Στον αντίποδα είναι η δική μας πολιτική. Αυτό που ονόμασα μνημόνιο με το λαό. Γιατί οι παρεμβάσεις που έγιναν αυτές τις πρώτες 100 μέρες είναι το δικό μας πρόγραμμα.
Προτεραιότητα για εμάς είναι οι άνεργοι, οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι. Σε αυτή τη βάση παίρνει μορφή το πολιτικό δίλημμα των εκλογών του Οκτώβρη του 2019.

*Η Ν.Δ δεσμεύεται αν εκλεγεί να εφαρμόσει την πολιτική του ΔΝΤ χωρίς να είναι στη χώρα το ΔΝΤ. Όπως συνέβη στην Αργεντινή με τον νεοφιλελεύθερο ηγέτη της που έφερε γρήγορα το ΔΝΤ.
Αυτοί απειλούν να μας οδηγήσουν σε αυτούς τους δρόμους.
Με τη Ν.Δ δε μας χωρίζει μόνο ιδεολογική, πολιτική και αξιακή άβυσσος αλλά και προγραμματική.

*Εμείς προχωράμε με συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξηση του κατώτατου μισθού. Η Ν.Δ υπόσχεται επαναφορά του αντεργατικού πλαισίου του 2012.
Εμείς ψηφίσαμε μεγάλη μείωση για τα λαϊκά στρώματα του ΕΝΦΙΑ. Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη είναι να περάσει στους Δήμους. Σημαίνει οι πλούσιοι Δήμοι θα μπορούν να κάνουν μειώσεις και οι φτωχοί Δήμοι θα μπορούν να κάνουν αυξήσεις.
Εμείς με το νόμο Κατρούγκαλου σώσαμε τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά έχουμε τη δυνατότητα για μικρές έστω αυξήσεις για πρώτη φορά στις συντάξεις. Ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται το ασφαλιστικό πρόγραμμα Πινοσέτ που θα οδηγήσει σε διάλυση του ασφαλιστικού δημόσιου συστήματος.

*Ο κ. Μητσοτάκης είναι το alter ego του Ποουλ Τόμσεν. Ψηφίζεις ΝΔ και σου έρχεται πακέτο και το ΔΝΤ.

Εκκλησία

*Κάναμε ένα πρώτο ιστορικό βήμα με τον κ. Ιερώνυμο. Ξέραμε τα προσκόμματα που θα εμφανιστούν αλλά θέλω να στείλω ένα μήνυμα: Δεν θα κάνουμε πίσω.

*Θα εξαντλήσουμε τον διάλογο. Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στον εξορθολογισμό

Συμφωνία Πρεσπών- Καταλήψεις

*Ιστορική συμφωνία, ηττώνται κατά κράτος οι εθνικισμοί.
Είμαστε υπερήφανοι και αποφασισμένοι να το ολοκληρώσουμε.
Οι ακραίες φωνές που πολεμούν τη συμφωνία, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της Συμφωνίας. Δεν μιλώ για όσους έχουν ενστάσεις αλλά για όσους ωρύονται.
Θέλουν την Ελλάδα φοβικό κομπάρσο.

*Το αντιπολιτευτικό μένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε καπάκι και βγήκε δυσοσμία και ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις. Δυνάμεις που τρέφονται μόνο από τον διχασμό. Είναι εντυπωσιακό πώς αυτοί οι περιθωριακοί και οι ακραίοι γίνονται mainstream και με τη βοήθεια της Ν.Δ.

*Βλέπουμε διαφόρους γραφικούς να μας λένε ότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες
Προσπαθούν να παντρέψουν τον Μέγα Αλέξανδρο με τον Χίτλερ. Αν δεν ήταν επικίνδυνο θα ήταν γραφικό.

*Μας ανησυχεί ότι πέραν από τους γραφικούς υπάρχουν κι άλλοι που πάνε να πάρουν διαζύγιο από τον ορθό λόγο.
Κεντροδεξιά στην Ελλάδα φαίνεται να μην έχει φορέα τη Ν.Δ. Γιατί στη Ν.Δ κυρίαρχη είναι η ρητορική του ΛΑΟΣ.
Υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ που πολιτεύονται μόνο με τυφλό αντισυριζμό.

*Τα ανακλαστικά του λαού δεν θα επιτρέψουν τέτοια πισωγυρίσματα.
Αυτό που κρίνεται για την χώρα είναι αν η Ελλάδα θα είναι χώρα σύγχρονη, ανοιχτή, ευρωπαϊκή ή θα γυρίσει 50 χρόνια πίσω. Και κρίσιμος παράγοντας είναι η νέα γενιά. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα να μολύνονται τα σχολεία μας από την ακροδεξιά. Είναι φαινόμενο υπαρκτό και ανησυχητικό.

*Η δική μας Αριστερά δε θα κουνήσει το δάχτυλο σε κάθε δεκαεξάρη. Δεν θα τον χαρακτηρίσουμε και δεν θα τον ταυτίσουμε με μια εγκληματική συμμορία. Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα της πατρίδας μας στους βάνδαλους της ιστορίας.
Θα τους καλέσουμε όμως να μελετήσουν την ιστορία της πατρίδας μας. Και να παρακινήσουμε τους εκπαιδευτικούς να πουν στα παιδιά μας ποιοι είναι αυτοί που στο όνομα της Πατρίδας συνεργάστηκαν με τον κατακτητή , έκαναν κρανίου τόπο τη χώρα και ξεπούλησαν την Κύπρο.

*Να παρακινήσουμε τα παιδιά και τους δασκάλους να κάνουν την ιστορία πυξίδα για το μέλλον. Αυτοί που πουλάνε πατριωτισμό και αγάπη για τη χώρα είναι αυτοί που έγραψαν τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του τόπου.

Ευρωεκλογές

*Η μάχη απέναντι στην ακροδεξιά είναι πανευρωπαϊκή υπόθεση.

*Κάποιοι θεωρούσαν το brexit ρηξικέλευθη επιλογή και δείτε ποιος χάνει. Δεν υπάρχει soft brexit αλλά σκληρό και αβέβαιο για την εργατική τάξη στην Αγγλία.

*Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε προοδευτική κατεύθυνση.

*Βρισκόμαστε σε ιστορικό μεταίχμιο και η ευθύνη είναι βαριά. Η Αριστερά οφείλει να ενώσει δυνάμεις με την ευρωσοσιαλδημοκρατία, τους οικολόγους πράσινους αλλά κυρίως με τα εκατομμύρια των Πολιτών που πιστεύουν σε μια ειρηνική Ευρώπη.

*Το εγχείρημα είναι δύσκολο και φιλόδοξο. Αλλά πιστεύω ότι για κάθε Λεπέν υπάρχει και ένας Κόστα. Για κάθε Λίγκα του Βορρά υπάρχει και ένας ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοδιοικητικές

*Να πρωτοστατήσουμε στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών

*Έχουμε πολύ σημαντική παρακαταθήκη: Τις συλλογικότητές μας στις μεγάλες πόλεις.

*Νικητές δεν θα είναι τα τζάκια και οι Πορφυρογέννητοι που μας λένε ότι οι πόλεις τους ανήκουν.

ΝΔ σε Τσίπρα: 100 να 'ναι οι μέρες τους στην κυβέρνηση

Για μια ιστορική πρωτιά του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η ΝΔ, με αφορμή την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί ποτέ στο παρελθόν κανείς πρωθυπουργός δεν ζήτησε από τους πολίτες να ξεχάσουν τα πεπραγμένα της θητείας του και να εστιάσουν στις τελευταίες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση, "ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται προφανώς πως κάθε φορά που μιλά για τις δήθεν 100 μέρες εκτός μνημονίων, οι 'Έλληνες εύχονται 100 να ‘ναι οι μέρες της κυβέρνησής του. Το πολύ…".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής:

"Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας πρωθυπουργός ζητά από τους πολίτες να θυμούνται μόνο τις τελευταίες 100 μέρες του και να ξεχάσουν τις 1306 που προηγήθηκαν.
 
Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα οι Έλληνες θυμούνται και τα ψέματα που είπε για να πάρει την εξουσία και την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στη χώρα και τους πολίτες εδώ και 4 χρόνια.
 
Ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται προφανώς πως κάθε φορά που μιλά για τις δήθεν 100 μέρες εκτός μνημονίων, οι 'Έλληνες εύχονται 100 να ‘ναι οι μέρες της κυβέρνησής του. Το πολύ…".

Πηγή:capital.gr