Κ. Χατζηδάκης σε Μοσκοβισί: Πείτε μας τους όρους της συμφωνίας
03/07/2018 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κ. Χατζηδάκης σε Μοσκοβισί: Πείτε μας τους όρους της συμφωνίας

"Η μόνη στρατηγική είναι η ανάπτυξη, αυτή είναι η φιλοσοφία, κι εμείς με τη συμφωνία ξαναδίνουμε στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών ώστε να τελειώσει η ύφεση" ήταν το μήνυμα του Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής εκδήλωσης στη Βουλή προς τιμή του. Ο ίδιος επέμεινε ωστόσο να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να μη χαλαρώσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, καθώς, η ειδική συνεδρίαση της Βουλής ολοκληρώθηκε σε ατμόσφαιρα σχεδόν... χουλιγκανικής χαράς, με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να χειροκροτούν με ενθουσιασμό τον Πιέρ Μοσκοβισί και να "γιουχαΐζουν" τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη όταν καλούσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο να πει καθαρά τους όρους της συμφωνίας οι οποίοι δεσμεύουν την χώρα.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αναφορές που δημιούργησαν ερωτήματα σε αρκετούς βουλευτές της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι "υπάρχουν "μικρές αποκλείσεις στην ερμηνεία της συμφωνίας οι οποίες θα συζητηθούν σε δύο μέρες" (σ.σ. νοώντας την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία). Ενώ παράλληλα με τους ύμνους προσωπικά στον κ. Τσακαλώτο, τον "Ευκλείδη" όπως τον προσφώνησε, γιατί αποκατέστησε την εμπιστοσύνη του Eurogroup στην Ελλάδα, ο Πιερ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε πως η συμφωνία δεν είναι "τέταρτο μνημόνιο" και ότι η "τρόικα δεν θα ξανάρθει ποτέ ξανά στην Ελλάδα".

Όμως έκανε και μια έμμεση έκκληση, η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που ψήφισε. "Σας καλώ να είστε σώφρονες, στα δικά σας χέρια είναι το μέλλον της χώρας σας, εμείς δεν έχουμε φετίχ με την λιτότητα", υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο ίδιος προσπάθησε να πείσει πως το τοπίο από εδώ και στο εξής θα είναι "μια κανονικότητα όπως στην Γαλλία και την Γερμανία", ότι "δεν είναι τέταρτο Μνημόνιο" και πως η εποπτεία δεν θα είναι μέσω της τρόικας.

"Για να έχει η Ελλάδα επιστροφή στην κανονικότητα όπως η Γαλλία και η Γερμανία, θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τον προϋπολογισμό και να υιοθετήσει την διαδικασία Εποπτείας με το ευρωπαϊκό εξάμηνο", τόνισε. Στην συνέχεια ανακοίνωσε πως "θα προετοιμάσουμε μαζί με τον Ευκλείδη το σχέδιο Προϋπολογισμού", ενώ υπογράμμισε πως "θα έχουμε μεταμνημονιακή εποπτεία προσαρμοσμένη (στην Ελλάδα). Κι αυτό το κάνουμε για να ησυχάσουμε τις αγορές. Δεν είναι τέταρτο Μνημόνιο, δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα, δεν θα ξανάρθει η τρόικα εδώ", είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την "προσαρμοσμένη εποπτεία".

Κι ενώ το κλίμα ήταν κάτι σαν μεγάλη γιορτή με παρατεταμένο χειροκρότημα από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η ατμόσφαιρα μετατράπηκε σε... γήπεδο όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ πήρε τον λόγο και ζήτησε "προς πάσα κατεύθυνση" να γίνουν γνωστοί οι όροι της συμφωνίας εξόδου από το πρόγραμμα.

"Πρέπει να ξέρουμε πραγματικά τους όρους της συμφωνίας, να είναι καθαροί οι όροι για το πώς θα προχωρήσει η χώρα και το λέω προς πάσα κατεύθυνση", τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ οι οποίοι τον γιουχάιζαν από τα έδρανα, είπε "λυπάμαι που σας χάλασα την χαρά, έχετε τρόπους να την αποκτήσετε ξανά. Γιατί παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, παρά το ότι πράγματι, διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει δύσκολα μέτρα, η Ελλάδα παραμένει τελευταία ως προς την ανάπτυξη και οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι στο ένα τρίτο σε σύγκριση με το 2007, δηλαδή δύο χρόνια πριν πέσουμε στην κρίση. Χρειάζεται αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αυτή την προστιθέμενη αξία θα δώσει η Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ είναι η δύναμη που έρχεται, θέλουμε να κάνουμε μια πραγματική στροφή στην Ελλάδα, για να γίνει πραγματικά μια ευρωπαϊκή χώρα και όχι στα λόγια".

Το σχεδόν χουλιγκανικό κλίμα συνεχίστηκε με το Νίκο Μανιό να λέει στον Γ. Αμυρά πως λέει ψέματα, όταν ο βουλευτής εξηγούσε στον Πιέρ Μοσκοβισί πως "αυτοί που σας χειροκροτούν σήμερα το κάνουν γιατί χρησιμοποιήσαμε την σωστή ορολογία και είπατε πως δεν θα έχουμε ούτε τέταρτο Μνημόνιο, ενώ έκλεισε το τρίτο πρόγραμμα και δεν θα υπάρχει πια τρόικα. Οι ίδιοι θα σας αποδοκίμαζαν με την ίδια ένταση αν μιλούσατε αλλιώς".

Δευτερολογία Μοσκοβισί

Στη δευτερολογία του ο κ. Μοσκοβισί προσπάθησε να "αποφορτίσει" την τεταμένη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί, λέγοντας πως κατ' αρχήν όσες φορές έχει έρθει στην Ελλάδα κανείς ποτέ δεν τον έχει απωθήσει, ούτε έγινε αποδέκτης αρνητικής αντίδρασης στον δρόμο, τη Βουλή ή αλλού. Ενώ αίσθηση δημιούργησε η φράση του προς την πλευρά της αντιπολίτευσης "να χαίρεστε κι εσείς, η επιτυχία είναι για όλους".

"Μου αρέσουν οι αψιμαχίες, οι διαμάχες και οι αντιδράσεις, δείχνουν ότι υπάρχει διάλογος" είπε, και για να κατεβάσει τους τόνους μετά την κριτική του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, πρόσθεσε: "Εγώ είμαι ο πιο παλιός του Eurogroup τώρα που έφυγε ο Σόιμπλε. Είμαι από τον Μάιο του 2012. Και τότε είχε τεθεί το Grexit. Και εγώ έχω πολιτικές φιλίες και συμμαχίες, όμως πάνω απ’ όλα είμαι Ευρωπαίος, που αγαπά την Ελλάδα. Και συνεργάστηκα πολύ καλά με όλους τους Πρωθυπουργούς, όπως τον κ. Σαμαρά. Και με τους υπουργούς, όπως τον Γκίκα Χαρδούβελη και τώρα με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν μπορώ να πω το ίδιο. Αν ήτανε αυτός, δεν θα είχαμε μια καλή συνεργασία. Όποια, κι αν ήταν η πεποίθηση, δεξιά, κέντρο ή αριστερά, σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, γυρνάει καινούργια σελίδα και είναι δικιά σας η ευθύνη και η χαρά".

"Παρούσα στις αγορές η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου"

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η τοποθέτηση Μοσκοβισί για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

"Έχετε ένα διάλειμμα από υποχρεώσεις με τη συμφωνία του χρέους, είστε όλοι πατριώτες με τις διαφορές σας. Να έχετε εμπιστοσύνη στη χώρα και τη συμφωνία. Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις αγορές, να στείλουμε όλοι ένα μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης ως Ευρώπη".

Και συνεχίζοντας να απευθύνεται στην πλευρά της αντιπολίτευσης και της Ν.Δ., ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως "αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς όλη τη δουλειά που έκαναν οι διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, αλλά και χωρίς τη δική σας συμβολή το καλοκαίρι του 2015. Δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα χωρίς τη δικιά σας παρουσία το 2015, η επιτυχία δεν είναι μόνο ενός κόμματος, αυτό που συμβαίνει είναι μια επιτυχία που πρέπει όλοι να αναδείξουμε".

Δ.Τζανακόπουλος: Ο κ. Χατζηδάκης θύμωσε με την αλήθεια

Ο κ. Χατζηδάκης θύμωσε με την αλήθεια, ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για την πρόσκληση του αντιπροέδρου της Ν.Δ προς τον Π. Μοσκοβισί να πει τους όρους της συμφωνίας και το εάν ή όχι υπάρχει θέμα κατάργησης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, προκειμένου να κάνει η Ν.Δ τις απαραίτητες αναθεωρήσεις στο πρόγραμμά της.

Ο Δ. Τζανακόπουλος, στην εν λόγω δήλωσή του, είπε ότι "το πολιτικό αφήγημα και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ έχει κατεδαφιστεί", καθώς "ο κ. Μοσκοβισί είπε το αυτονόητο: Δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο, ότι η Ελλάδα πέτυχε μια πολύ θετική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία το καθιστά πλέον βιώσιμο".

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος, ανέφερε:

Παρακολουθήσαμε πριν από λίγη ώρα τον κ. Χατζηδάκη να θυμώνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Μοσκοβισί.
Ο κ. Χατζηδάκης όμως στην πραγματικότητα θύμωσε με την αλήθεια. Θύμωσε με το γεγονός ότι ο κ. Μοσκοβισί είπε το αυτονόητο:
• ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο,
• ότι η Ελλάδα πέτυχε μια πολύ θετική συμφωνία για το ελληνικό χρέος η οποία το καθιστά πλέον βιώσιμο.
Θύμωσε όμως και με το γεγονός
• ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δε θα γίνεται πλέον στη βάση των μέσων αλλά στη βάση των στόχων, ως προς τους οποίους θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πολιτική ευελιξία από τη μεριά της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ο κ. Χατζηδάκης, αντί να θυμώνει, θα πρέπει πλεόν να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το πολιτικό αφήγημα και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ έχει κατεδαφιστεί.
Kαι να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα.

Πηγή:capital.gr