Κ. Μητσοτάκης: Το οποίο πλεόνασμα πάνω από τους στόχους θα το κατευθύνουμε στη μείωση φόρων και εισφορών
05/10/2017 23:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κ. Μητσοτάκης: Το οποίο πλεόνασμα πάνω από τους στόχους θα το κατευθύνουμε στη μείωση φόρων και εισφορών

Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας έφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας αργά σήμερα το απόγευμα σε πάνελ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στη Βόρειο Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης, που όρισε την πολιτική αλλαγή ως το μέσο εκείνο που θα οδηγήσει τη χώρα προς το εμπρός, μίλησε για το γαλάζιο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση.

"Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους ξεκινώντας με τον ΕΝΦΙΑ και στόχο να τον μειώσουμε κατά 30% εντός δύο ετών και το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός διετίας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη μείωση εξοικονομώντας αντίστοιχες δαπάνες από ένα συμμάζεμα του Δημοσίου. Η χώρα χρειάζεται να διεκδικήσει και να πετύχει μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων προσφέροντας όμως και αυτή κάτι σε αντάλλαγμα. Αυτό που εγώ ονομάζω ρήτρα μεταρρυθμίσεων. Ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων από το 2018 και μετά. Μεταρρυθμίσεις δηλαδή που θα πηγαίνουν πέρα από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια γενναία φυγή προς τα μπρος. Είναι αναγκαία μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με ξεκάθαρη νομιμοποίηση να υλοποιήσει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, πολύ φοβάμαι ότι η ελληνική οικονομία θα σέρνεται και η όποια πρόοδος θα είναι αναιμική", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επεσήμανε πως η Ασφάλεια και η Δικαιοσύνη δεν είναι δεξιά, κεντρώα ή αριστερή πολιτική. "Το Κράτος έχει μια βασική, συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες του", διεμήνυσε και έδωσε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για την υπόθεση απελευθέρωσης του επιχειρηματία Λεμπιδάκη, σημειώνοντας πως όταν η ΕΛΑΣ αφεθεί ελεύθερη μπορεί κάνει τη δουλειά της με τρόπο αποτελεσματικό.

"Για εμάς τα ζητήματα ασφάλειας είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Οι πολίτες που δεν είναι ασφαλείς τελικά δεν είναι ελεύθεροι. Τα ζητήματα ασφάλειας έχουν και ένα έντονο ταξικό χαρακτήρα. Είναι κατ’ εξοχήν οι φτωχογειτονιές, οι περιοχές με τα περισσότερα προβλήματα που αισθάνονται πιο έντονα την ανασφάλεια", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εστιάζοντας σε φαινόμενα όπως ο δημόσιος τραμπουκισμός του καθηγητή, Άγγελου Συρίγου, επεσήμανε ότι "δεν θα γίνουν ανεκτά, καθώς είναι αποτέλεσμα κουλτούρας βίας και ανομίας που κυριάρχησε στα ελληνικά Πανεπιστήμια και υιοθετήθηκε από συγκεκριμένα κόμματα ως μηχανισμός αντίδρασης απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνονταν ως κατεστημένο".

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που διεμήνυσε πως το άσυλο στα Πανεπιστήμια θα αλλάξει, έτσι ώστε η Αστυνομία να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα όποτε τελείται κάποιο αδίκημα, στράφηκε με δριμύτητα κατά της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

"Δε μπορούμε να ξεχάσουμε εύκολα τη μεγάλη ζημιά που συντελέστηκε στην ελληνική οικονομία το Α’ εξάμηνο του 2015. Αυτή η ζημιά κοστολογείται περίπου 100 δις από τον κ. Ρέγκλιγκ και πολλούς διεθνείς αναλυτές. Και, βέβαια, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε ακόμα σε ένα αχρείαστο τρίτο Πρόγραμμα, επιβλήθηκαν 15 δις αθροιστικά καινούργια μέτρα και έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020 νέα μέτρα ύψους 5,2 δις ευρώ. Και όλα αυτά σε ένα διεθνές περιβάλλον, το οποίο είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό. Γνωρίζετε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και η Ελλάδα είναι ουραγός σε αυτή την εξέλιξη. Με άλλα λόγια, η απόσταση από την Ευρώπη αντί να μικραίνει μεγαλώνει. Και ο ρυθμός προσέλκυσης επενδύσεων είναι και σήμερα εξαιρετικά χαμηλός. Δεν γίνονται πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα", σημείωσε.

"Η ζωή δεν τελειώνει το 2018. Εάν ρωτήσετε την κυβέρνηση τι σας λέει για μετά το 2018; Δεν σας λέει τίποτε για το τι θα γίνει μετά. Εμείς έχουμε ένα ξεκάθαρο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τις μεγάλες αλλαγές στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Προτείνουμε, λοιπόν, ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό σχέδιο και λέμε στους Ευρωπαίος εταίρους μας ότι όσο εμείς υλοποιήσουμε αυτό τις μεταρρυθμίσεις τόσο εσείς να μειώνετε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έτσι, ώστε να μειώσουμε κι άλλο τους φόρους", σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση το οποίο πλεόνασμα πάνω από τους στόχους να το αξιοποιήσει για αύξηση κρατικών δαπανών, αλλά θα το κατευθύνει, σχεδόν εξολοκλήρου, στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

"Η συγκυβέρνηση μπορεί στα λόγια να μιλάει για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, στην πράξη όμως η Ελλάδα δεσμεύεται σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έναν ακόμη γύρο μειώσεων συντάξεων από το 2019 και ότι από το 2020, συμπολίτες μας, οι οποίοι κερδίζουν 500 ευρώ το μήνα για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος με τη μείωση του αφορολόγητου. Αυτό σημαίνουν τα μέτρα, τα οποία έχει ψηφίσει, σήμερα, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Άρα, όλη αυτή η συζήτηση για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, όπως την αντιλαμβάνονται οι πολίτες, είναι μια συζήτηση που δεν τους λέει απολύτως τίποτε", σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τοποθέτησε τον πρωτογενή τομέα πολύ ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

"Αυτή η κυβέρνηση υψώνει συνέχεια προσχώματα… Υπάρχουν καθυστερήσεις σε επενδύσεις όπως στο Ελληνικό και στις Σκουριές, όπου υπήρξαν στελέχη της κυβέρνησης που είπαν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα μιλά μια ενιαία γλώσσα και δεν θα είναι χωρισμένη σε φέουδα. Αυτή είναι, δυστυχώς, η εικόνα της κυβέρνησης σήμερα", επεσήμανε.

capital.gr