Κ. Μητσοτάκης: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης
18/02/2016 19:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κ. Μητσοτάκης: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης

Το προσφυγικό και οι εσωτερικές εξελίξεις συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Η συνάντηση γνωριμίας, έγινε σε καλό κλίμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την πάγια θέση του για το προσφυγικό στην καγκελάριο, η οποία από την πλευρά της είπε ότι είναι θετικό για την χώρα ότι δεν ασκείται αντιπολίτευση στο ζήτημα αυτό. Η κ. Μέρκελ συμφωνεί με την ελληνική θέση κατά του κλεισίματος των συνόρων. Όπως σχολίαζε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται, καθώς τα συμφέροντά τους στο προσφυγικό συγκλίνουν. Η κ. Μέρκελ συμφώνησε με την ελληνική θέση -κατά του κλεισίματος των βορείων συνόρων- και στην διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, όταν υπήρξε αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Ράινχολτ Μιτερλένερ. Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανακοπούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και γι αυτό θα πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση σε καμία περίπτωση και εξήγησε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορεί να μεταφερθεί η συνοριακή γραμμή της Ευρώπης -που τώρα είναι στο Αιγαίο όπως και της Ελλάδας, στην ΠΓΔΜ». Επιπλέον είπε εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, τότε απλώς θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι για να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στα εσωτερικά ζητήματα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την θέση του κατά του ασφαλιστικής πρότασης της κυβέρνησης. Επιπλέον είπε ότι δεν δέχεται να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες -στα εύκολα η κυβέρνηση να προχωρά μόνη της, όπως στο παράλληλο πρόγραμμα- και στα δύσκολα να βασίζεται στα άλλα κόμματα.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η κατάσταση αυτή όμως υπερβαίνει τη δυνατότητα μίας χώρας να την αντιμετωπίσει. Πρέπει να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι η ώρα να παίξουμε παιχνίδια και να ρίξουμε ευθύνες. Η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα έχει συνάντηση και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. Επίσης θα δει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Στη Σύνοδο του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει τις θέσεις του για το προσφυγικό που κινούνται στο τρίπτυχο:

- η Ελλάδα έστω και μετά από καθυστερήσεις κάνει πια ό,τι μπορεί και φέρνει αποτελέσματα,

- η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί κυρίως στην εγκατάσταση των προσφύγων,

- η Τουρκία είναι το κλειδί του προβλήματος, αφού μπορεί να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές και οφείλει να αντιμετωπίσει τους παράνομους διακινητές.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία, στη συνάντηση Μητσοτάκη-Βέμπερ, στο περιθώριο του ΕΛΚ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Ο κ. Βέμπερ μόλις είχε επιστρέψει από την Τουρκία και η συζήτηση περιστράφηκε στις εξελίξεις στη γείτονα και τον ρόλο της στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμερίζεται την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΕΛΚ για την κατάσταση στην Τουρκία, μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα και το ενδεχόμενο να επηρεάσει την συμπεριφορά της στα ανατολικά της σύνορα, αλλά και στο προσφυγικό.

Μέσα από το πρίσμα των εξελίξεων στην Τουρκία, το προσφυγικό αναβαθμίστηκε στην σημερινή ατζέντα του ΕΛΚ που περισσότερο ήταν επικεντρωμένη στο Brexit.

Πηγή:e-typos.com