Κ. Μητσοτάκης: Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών
13/09/2017 21:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κ. Μητσοτάκης: Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών

"Να δώσουμε στα παιδιά μας πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική αγωγή σε επίπεδο βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών αλλά και σε επίπεδο νηπιαγωγείων για να μην δημιουργούμε ανισότητες που θα κυνηγούν τα παιδιά για όλη τους τη ζωή".

Αυτό ήταν το μήνυμα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συζήτηση που είχε σήμερα με νέες μητέρες, στις οποίες και μετέφερε την απόλυτη δέσμευσή του ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού.

"Μέχρι τα έξι έτη μας λένε οι επιστήμονες ότι διαμορφώνονται οι βασικές συνάψεις του εγκεφάλου. Και εάν δεν υπάρχουν οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά θα ξεκινήσουν το σχολείο μειονεκτικά. Θα είναι η ζωή, για αυτά τα παιδιά, μονίμως ένας αγώνας δρόμου για να καλύψουν το χαμένο έδαφος…Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς, αλλά, κατά κανόνα, ακούω πολύ καλά λόγια. Η τοπική κοινωνία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και βοηθάει πολύ", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας ως προτεραιότητα το ζήτημα των προδιαγραφών.

"Δεν πιστεύω, σε καμία περίπτωση, σε μια αγορά, η οποία είναι αυτορυθμιζόμενη και αφορά στην προστασία των πιο ευαίσθητων μελών μιας κοινωνίας, όπως είναι τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο ελεγκτικό, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι οι προδιαγραφές που μπαίνουν τηρούνται από όλους. Και πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτές τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αποκλίσεις", σημείωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστιάζοντας στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού των παιδικών σταθμών, ανέφερε: "Πολλές από τις συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου. Και εδώ γεννιέται το παράδοξο να έχουμε εμπιστευτεί το μέλλον των παιδιών μας σε εργαζόμενες και εργαζόμενους – κυρίως νέες κοπέλες – που είναι σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας. Εκεί, λοιπόν, που θα έπρεπε να έχουμε τακτικό προσωπικό δεν έχουμε. Και, εκεί, που ενδεχομένως δεν θα χρειαζόταν να έχουμε τακτικό προσωπικό στο Δημόσιο, έχουμε".

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "μείζον ζήτημα τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν στη μητρότητα", εκφράζοντας, παράλληλα, το θαυμασμό του "στην εργαζόμενη Ελληνίδα μάνα" που σε δύσκολες συνθήκες, όπως οι σημερινές, δίνει κάθε μέρα μάχη για να μεγαλώσει το παιδί της.

"Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στους δασκάλους και τους καθηγητές, στο πλαίσιο βασικών κατευθύνσεων, ώστε να μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι βιβλία που θα διδάσκουν στα παιδιά", επεσήμανε, ενώ αναφορικά με τα ζητήματα της εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε "μεγάλο κεφάλαιο" τη δια βίου μάθηση, έδωσε έμφαση στην ανάγκη μετεξέλιξης των πολιτών και στην απόκτηση "νέων δεξιοτήτων", που θα τους επιτρέπουν "να δουλέψουν σε ένα αντικείμενο, το οποίο δεν έχουν σπουδάσει".

capital.gr