Κ. Μητσοτάκης: κ. Τσίπρα θα λογοδοτήσετε για τις συμπεριφορές σας
03/07/2017 14:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κ. Μητσοτάκης: κ. Τσίπρα θα λογοδοτήσετε για τις συμπεριφορές σας

Τρία μείζονα ζητήματα έθεσε επί τάπητος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και σχετίζεται με τις αποφάσεις του Eurogroup και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού τόνισε πως η συμφωνία του Λουξεμβούργου φέρει τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων και των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, τόνισε πως το όλο πλαίσιό της δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια μετά το τέλος αυτής της κυβέρνησης. Παράλληλα, διεμήνυσε πως ο κ. Τσίπρας απέτυχε παταγωδώς σε όλους τους στόχους που είχε θέσει, ενώ εστιάζοντας σε τρία καυτά θέματα, πέραν της αξιολόγησης και των συνεπειών της στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμύ "κατηγορώ” κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού για:

-Την υπόθεση Καμμένου. "Θέλω να επισημάνω την πολιτική σας ακρότητα. Είστε μια ομάδα εξουσίας παντός καιρού και περιστάσεων. Το ύφος και το ήθος, η ασχήμια της δημόσιας παρουσίας του κ. Καμμένου είναι σε γνώση όλων. Προφανώς ταυτίζεστε μαζί του. Ο κ. Καμμένος απολαμβάνει κάποιου είδους ακαταλόγιστο; Μπορεί ο κ. Καμμένος να υποτιμά τις πρακτικές και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Μπορεί να χρησιμοποιεί ελικόπτερα λες και είναι το παιχνίδι του; Μπορεί να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτης πρόκειται για εκτροπή που παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών. Μόνο που την καλύψατε εσείς και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Όποιος εμπλέκεται σε υποθέσεις πρέπει να δέχεται τις συνέπειες του νόμου, σε μία Δημοκρατία κ. Τσίπρα αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη. Σας ερωτώ κ. Τσίπρα. Σας είχε ενημερώσει ο κ. Καμμένος; Λάβατε γνώση όλων όσων συζητήθηκαν. Η εξουσία κ. Τσίπρα σας έχει φθείρει. Φαίνεται πως αποφεύγετε κάθε επαφή με την κοινωνία. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η εξουσία σας έχει διαφθείρει πολιτικά', τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. "Δεν είναι απλά πολιτικά ανεύθυνος. Οι επιθέσεις του στη Δικαιοσύνη είναι επικίνδυνη υπόθεση. Δε χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη...στοιχείωση όπως λέτε κι εσείς για να γνωρίζετε πως οι θεσμοί είναι επάνω από πρόσωπα”, σημείωσε.

-Τις κυβερνητικές επιδόσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής. "Ερχόμενοι στην κυβέρνηση είπατε πως θα φέρνατε την κάθαρση και μαζί τρία δισεκατομμύρια που θα είχατε εισπράξει από τις λίστες και το λαθρεμπόριο. Οι αριθμοί, όμως τα λένε όλα...Είστε πρωταθλητές στο να βάζετε φόρους, αλλά ουραγοί στην πάταξη της φοροδιαφυγής”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Τα έργα Τσίπρα μιλούν ήδη. Ένα είναι βέβαιο. Εμείς θα διαφυλάξουμε το δημοκρατικό κεκτημένο της πατρίδας μας. Θα την προστατεύσουμε από το λαϊκισμό και εσείς θα λογοδοτήσετε για αυτές τις συμπεριφορές σας”, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

-Η αποτυχία σας είναι καθολική.

Εστιάζοντας στα της οικονομίας και στις λεπτομέρειες της συμφωνίας συγκυβέρνησης-δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η αποτυχία του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είναι καθολική. "Στο τέλος του 2014, η χώρα έβγαινε από την κρίση. Είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το χρέος τότε το ΔΝΤ το θεωρούσε βιώσιμο. Είχαμε έκθεση βιωσιμότητας. Η χώρα είχε ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς. Συμπληρώσαμε δύο χρόνια capital controls. Βάλατε την οικονομία στο γύψο. Η χώρα έχει κατρακυλήσει. Ο κ. Ρέγκλινγκ σας είπε για τη ζημιά 100 δις το πρώτο εξάμηνο του 2015; Η πολιτική σας έχει δώσει το δικαίωμα σε κάποιους να ισχυρίζονται πως η χώρα δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική. Η ζημιά αφορά και στον τρόπο που παράγεται και κατανέμεται ο πλούτος. Η αύξηση των φόρων κάνει χειρότερες τις ζωές των πολιτών. Οι Έλληνες εργάζονται για το κράτος. Δουλεύουμε 203 ημέρες για να καλύπτουμε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται. Οι μισθοί μειώνονται. Κι αν οι μισθοί μειώνονται και οι φόροι αυξάνονται πώς να αντέξουν οι πολίτες; Ούτε Τα ΜΜΕ φταίνε, ούτε η αντιπολίτευση. Η πολιτική σας φταίει. Μιλάτε συνέχεια για αλλαγή σελίδας κ. Τσίπρα. Μιλάτε για νέες διεθνείς συμμαχίες, αλλά η διαπραγμάτευση έγινε χωρίς εσάς. Όταν έλυσαν τις μεταξύ τους διαφορές, σας είπαν "αυτό είναι”, πάρτε το. Η χώρα πηγαίνει καλύτερα, μόνο γιατί απέφυγε την καταστροφή”, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης, καλεί τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και δεν τους διώχνει, όπως έπραττε η Κουμουνδούρου. "Είστε ένα κόμμα με αγκυλώσεις, με υπουργούς συκοφάντες, με υβριστικό λόγο. Αποσιωπάτε πως αν υπάρχει ελπίδα, αυτό οφείλετε σε όλα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε. Εάν η χώρα στέκεται όρθια αυτό οφείλεται και στη στάση της αντιπολίτευσης. Χάρη στην υπεύθυνη στάση της αποφύγαμε τον εκτροχιασμό. Δείτε κ. Τσίπρα πώς αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα τις επενδύσεις, σε σχέση με αυτά που κάνατε εσείς το 2014. Εμείς σε αντίθεση με εσάς δε συκοφαντήσαμε. Δεν επενδύσαμε στην καταστροφή και στη ρήξη. Το καλοκαίρι του 2015 πως έμεινε η χώρα στο ευρώ; Εμείς καλούμε τους επενδυτές θα έρθουν στη χώρα. Κάποια στιγμή θα φύγετε και τότε η ελπίδα θα γυρίσει και η χώρα θα αναπτύξει το δυναμικό της”, επεσήμανε.

-Δριμύ "κατηγορώ”.

Οι τόνοι που επέλεξε να κρατήσει, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα οξείς για την οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. "Σύγκριση πραγματικότητας-Τσίπρα 5-0...Και αυτό δεν είναι κολακευτικό. Ποιοι ήταν οι στόχοι που είχατε θέσει; Να κλείσει η αξιολόγηση. Να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. Να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τη μείωση του κόστους δανεισμού. Να καταφέρει η οικονομία να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Να είμαστε σε θέση να αποκλιμακώσουμε το στόχο των πλεονασμάτων. Αποτύχατε. Δική σας αστοχία. Πότε έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση; Τον Φεβρουάριο 2016. Έκλεισε Ιούνιο 2017. 16 μήνες καθυστέρηση παρότι λέγατε ότι η καθυστέρηση προκαλεί ζημιά. Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι αν φθάσουμε Μάιο καήκαμε. Βάλατε τα εσωκομματικά προβλήματα πάνω από τα εθνικά... Μιλήσατε εκτενώς για τα αντίμετρα. Για τα μέτρα; Θυμάστε τι ψηφίσατε; Μείωση συντάξεων, αφορολόγητο, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων. Αύξηση εισφορών. Το ζήτημα του χρέους που κάνατε σημαία; Καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Επανάληψη των δεσμεύσεων του 2012. Υπάρχουν ορισμένα ψιλά γράμματα που προκαλούν ανησυχία. Οι ρυθμίσεις τελούν υπό την αίρεση επίτευξης στόχων. Οι επιμηκύνσεις και περίοδοι χάριτος χρησιμοποιείται η έκφραση από 0-15 χρόνια δηλαδή μπορεί να μην υπάρχουν ή να είναι μικρές”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

capital.gr