Κ. Μητσοτάκης: Κ. Τσίπρα, κάντε εκλογές, για να αποφασίσει για το μέλλον του ο λαός
09/06/2017 20:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κ. Μητσοτάκης: Κ. Τσίπρα, κάντε εκλογές, για να αποφασίσει για το μέλλον του ο λαός

Το…γάντι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ιεραρχήσει τις ευθύνες του και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον του ο ελληνικός λαός πέταξε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Όσα μέτρα λιτότητας και να πάρετε η χώρα, όσα προαπαιτούμενα και να ψηφίσετε, ο λαός δε σταματά να πληρώνει τα δυόμιση χρόνια παραμονής σας στην εξουσία. Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι ζούμε σε συνθήκες διαρκούς πολιτικής ήττας. Λες και μας ενδιαφέρει η δική σας πολιτική ήττα. Αφού έχετε ηττηθεί παραδώστε την εξουσία. Κάντε εκλογές, για να αποφασίσει ο λαός. Μέχρι τις εκλογές της Γερμανίας δε θα υπάρχει απόφαση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Τις τελευταίες ημέρες εντείνεται το αίσθημα πως η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει εξαντληθεί. Χάθηκε ένας ολόκληρος χειμώνας. Δώστε λύση, για να σταματήσει η διάλυση. Μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει μία κυβέρνηση ικανή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Η χώρα χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση που μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος. Αλλά και μία κυβέρνηση που θα ξαναβάλει την Ελλάδα στην ανάπτυξη και στη σωστή θέση στη γεωπολιτική εικόνα. Καλώ τον κ. Τσίπρα να ιεραρχήσει τις ευθύνες που αναλογούν στο αξίωμά του", τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Ολομέλεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του κυβερνητικού οικοδομήματος, το οποίο και εγκάλεσε για διαρκή περιφρόνηση του Κοινοβουλίου. "Η συμπολίτευση περιφρονεί τη Βουλή των Ελλήνων. Σας τα είπαμε, όταν έπρεπε. Τίποτα δε μπορεί να σταματήσει μία κυβέρνηση που δε δείχνει τον παραμικρό σεβασμό στο Κοινοβούλιο και στη Δημοκρατία. Αναρωτιέμαι εάν είναι ακριβές πως σας ζητήθηκαν πρόσθετα προαπαιτούμενα. Όπως υποτίθεται πως είχε κλείσει το ζήτημα του χρέους και η ποσοτική χαλάρωση. Φυσικά, τροπολογίες έχετε φέρει τέτοιες πολλές φορές. Αλλά, να εισάγεται δημοσιονομικού χαρακτήρα τροπολογίες σε κύρωση για τα ψάρια, αυτό δεν το έχετε ξανακάνει. Πέρα από την κακοποίηση των θεσμών υπάρχει και το στοιχείο του γελοίου. Προσβάλετε τη νοημοσύνη των πολιτών…", σημείωσε. "Η κοινωνία σας βλέπει κ. Τσακαλώτο, όσο κι αν είπατε πως βλέπει Survivor. Είπατε στους βουλευτές σας ότι θα ψήφιζαν τα μέτρα, για να πάρετε τη συμφωνία για το χρέος. Και τώρα τους φέρνετε πάλι εδώ. Η αξιολόγηση ανοιγοκλείνει. Τα προαπαιτούμενα γράφονται και διορθώνονται συνεχώς. Παίρνετε όσα σας δίνουν και κάνετε όσα σας ζητούν. Στη διαπραγμάτευση απλά παρίστασθε. Με κριτήρια που συμφέρουν άλλες χώρες…", συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού ανέφερε πως η αποτυχία της κυβέρνησης περιγράφεται από τα λόγια του κ. Τσίπρα, υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός είχε ορίσει τρεις στόχους. Κλείσιμο αξιολόγησης. Ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Ρύθμιση του χρέους. "Χάσατε και τους τρεις στόχους και μαζί χάνει και η χώρα. Βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση. Δε χρειάζονται νούμερα γιατί οι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στο φόβο και στη φτώχεια. Η ποσοτική χαλάρωση και αυτή απομακρύνεται. Έπρεπε να είχαμε μπει από το 2015 και θα είχαμε μπει εάν δε μεσολαβούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο ζήτημα του χρέους αποκαλύπτεται όλος ο οπορτουνισμός της κυβέρνησης. Η ίδια συμφώνησε πως οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν μετά το τέλος του προγράμματος κι αν είναι απαραίτητο. Σηκώσατε το θέμα του χρέους ως άλλοθι στους βουλευτές σας, για να ψηφίσουν τα μέτρα…", τόνισε.

Σφυροκόπημα χωρίς τέλος από αντιπολίτευση για τα προαπαιτούμενα

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η αντιπολίτευση κατά της κυβερνητικής επιλογής να φέρει με τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τα ψάρια "ουρές" των προαπαιτούμενων, τα οποία ψηφίστηκαν τελικά με την "ανέπαφη" πλειοψηφία των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. κατά ψήφισαν 84 βουλευτές, επί 237 παρόντων αφού από την διαδικασία είχαν αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του ΚΚΕ.

"Η άλλη επιλογή μας θα ήταν Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου" είπε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει χρόνος για να γίνει συζήτηση επί της πιο ουσιαστικής τροπολογίας, αυτής που "παγώνει" τις συντάξεις εως το 2022.

Με εκφράσεις όπως "εξευτελιστική διαδικασία", είναι "ταπείνωση για το κοινοβούλιο", όλα τα κόμματα τάχθηκαν κατά της διαδικασίας, ενώ η κυβέρνηση επιστράτευσε τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής για να σηκώσει το βάρος της κοινοβουλευτικής επιλογής.

Τόσο ο κ. Βούτσης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης έκαναν έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην βάλουν εμπόδιο στην διαδικασία.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, δώστε μου την δύναμη να πάω με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα στο Eurogroup ώστε να μην αφήσουμε περιθώριο εκεί ορισμένοι να μην αφήσουν να εξελιχτεί η συζήτηση για το χρέος.

Ο ίδιος μίλησε για "κακούς νόμους, όπως αυτούς που φέρνατε εσείς" και για συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη και τους 4 θεσμούς που είναι ενάντια σε εμάς, όπως ήταν και σε εσάς.

"Σας καλώ να προχωρήσουμε στην διαδικασία γιατί δεν υπήρχαν οι δυνατότητες να το πάμε την Δευτέρα", είπε από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τα "πυρά" της αντιπολίτευσης.

Πηγή:capital.gr