Κ. Μητσοτάκης: Η χάραξη μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής είναι απόλυτη προτεραιότητα
13/07/2017 23:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κ. Μητσοτάκης: Η χάραξη μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής είναι απόλυτη προτεραιότητα

Απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη χάραξη μιας μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στο Ίλιον και συναντήθηκε με πολίτες και οργανώσεις με θέμα το περιβάλλον και την περιβαλλοντική πολιτική.

"Στο πλαίσιο της κατάρτισης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας έχουμε επιλέξει να κάνουμε μια σειρά από διαδραστικές συζητήσεις για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες με ανθρώπους, φορείς, οργανώσεις και ειδικούς που πιστεύουμε ότι έχουν να προσφέρει κάτι στη δημόσια συζήτηση που θέλουμε να αναπτύξουμε. Πάντα θεωρούσα ότι το περιβάλλον είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Μια μοναδική ευκαιρία να χαράξουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που θα εκμεταλλεύεται τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως Ελλάδα σε τομείς όπως η βιοποικιλότητα και όχι μόνο. Η Ελλάδα είναι ένας μαγικός τόπος, ένας πανέμορφος τόπος. Σχεδόν όλα τα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, απορρέουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από την ομορφιά και τον περιβαλλοντικό πλούτο της Ελλάδας", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της οικονομίας χαμηλού άνθρακα, της ανάπτυξης του χωροταξικού σχεδιασμού με προστασία του περιβάλλοντος, του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και της προστασίας των δασών.

Εστιάζοντας στο ζήτημα του λιγνίτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός πήγε στην Κοζάνη και δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα.

"Η ταμπακιέρα αφορά το μέλλον της Δ.Ε.Η. και τη μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική της χώρας, η οποία – λυπάμαι που το λέω – δυστυχώς δεν υφίσταται. Θέλουμε να πετύχουμε μια σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη. Αυτή είναι επιβεβλημένη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Απόλυτη πρώτη προτεραιότητα μιας καινούργιας Κυβέρνησης είναι η χάραξη από μια ομάδα ειδικών μιας μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα θέτει συγκεκριμένους στόχους με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Η απεξάρτηση από το λιγνίτη συνδέεται σε ένα βαθμό και με την ίδια την τύχη της Δ.Ε.Η. Η Δ.Ε.Η. αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση. Συνδέεται με το γεγονός ότι έχει ανείσπρακτες οφειλές που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια. Χάνει μερίδιο αγοράς και ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένη να απαλλαγεί και από ένα παραγωγικό δυναμικό βάση μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ζητούμενο τον τρόπο που θα δρομολογηθεί η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η. σε ιδιώτες καθώς και τον τρόπο που θα πρέπει αυτές οι μονάδες να αναβαθμιστούν για να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. "Η εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτίρια είναι απόλυτη προτεραιότητα. Τα χρήματα από το καινούργιο πρόγραμμα "Εξοικονομώ” δεν επαρκούν για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων. Πρέπει να εντοπίσουμε και άλλους πόρους. Άλλες χώρες το έχουν κάνει. Για παράδειγμα, η Γαλλία συγκέντρωσε πόρους από το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ και προχώρησε σε μια τολμηρή πρωτοβουλία στην αναβάθμιση του κτιριακού της δυναμικού. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε και στην Ελλάδα. Ενδεχομένως θα πρέπει να δοθούν και φορολογικά κίνητρα", είπε και μιλώντας για το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών ξεκαθάρισε ότι το κόστος πρόληψης είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους κατάσβεσης και αποκατάστασης. "Δεν έχουμε ως τώρα προχωρήσει – παρότι βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο – στις απαραίτητες μισθώσεις εναερίων μέσων για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

capital.gr