Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο
30/01/2018 20:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο τοποθέτησε στις πρώτες θέσεις των νομοσχεδίων, που θα φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε σήμερα το Πανεπιστήμιο Αθηνών και συζήτησε με τον πρύτανη και τους αναπληρωτές του το ζήτημα της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους. "Δυστυχώς, κάθε μέρα πλέον, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αλλά και οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς καταστάσεις λόγω της γενικευμένης ανομίας που επικρατεί. Από μικροκλοπές και διαρρήξεις μέχρι περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, όπως το πρόσφατο μαχαίρωμα φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Όλοι πια έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει - λόγω της ιδεοληψίας της - να προστατέψει την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και ο νόμος Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ, που επανέφερε με εντελώς ασύδοτο τρόπο το άσυλο, μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε άνδρα ανομίας", έγραψε ο πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας, σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή η ντροπιαστική, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση δε μπορεί άλλο να συνεχισθεί, επισημαίνοντας πως άπαντες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

"Όταν λέω όλοι, εννοώ και τις πανεπιστημιακές αρχές. Η ανομία δεν αντιμετωπίζεται ούτε δια της ανοχής, ούτε πόσο μάλλον της σιωπής. Χρειάζονται άμεσες δράσεις και η Ν.Δ. θα αναλάβει και θα στηρίξει σύντομα πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η κυβέρνηση έχει αποδείξει και την ατολμία και την ανικανότητά της να πατάξει την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια. Σε ό,τι με αφορά θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Ένας από τους πρώτους νόμους της Ν.Δ. θα είναι η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη σχετικά με την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων. Σε όλα τα πανεπιστήμια στον κόσμο εφαρμόζεται ο ποινικός κώδικας. Αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα με την αυτονόητη διασφάλιση της ελευθερίας της άποψης. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει άσυλο και όχι η σημερινή κατάντια που επέτρεψε η κυβέρνηση μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε άσυλο εγκληματιών", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

capital.gr