Κ. Μητσοτάκης: Εγκαλούμε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία
11/01/2018 20:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κ. Μητσοτάκης: Εγκαλούμε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία

Κρατώντας σε πρώτο πλάνο το καίριο αποτύπωμα πως η επίλυση της διαφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια δε μπορεί να αφορά μόνο στην ονομασία της γειτονικής χώρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να στείλει νέα μηνύματα προς τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την κυβέρνηση της πΓΔΜ, ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του σε Πιερία και Πέλλα.

Με την οριοθέτηση των "κόκκινων γραμμών" της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει ήδη λάβει σάρκα και οστά, κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να διαμηνύσει, εκ νέου, στη συγκυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη στάση της οδού Πειραιώς. Παράλληλα, πιάνοντας το νήμα από την παρέμβασή του στο τετ α τετ με τους τομεάρχες, όταν και τόνισε πως δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο οικοσύστημα Κουμουνδούρου-κόμματος Καμμένου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εγκάλεσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία. "Δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και δεν επιδιώκει να ενώσει τον ελληνικό λαό. Στην αντίστοιχη περίπτωση, το 2007 – 2008, υπήρχε τακτικότατη ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων από την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, από την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Ακούω ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα", ήταν η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.

Για μία ακόμα φορά, στη διάρκεια των τελευταίων εικοσιτετραώρων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέδειξε ότι η προάσπιση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου στο σύνολό του, η προάσπιση της εθνικής γραμμής, όπως αυτή αποκρυσταλλώθηκε από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, είναι ο ελάχιστος παρονομαστής, που πρέπει να ξεπεράσει το οικοσύστημα του Μεγάρου Μαξίμου.

"Η Νέα Δημοκρατία, όταν χειρίστηκε το θέμα αυτό, το χειρίστηκε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Και όταν ο Κώστας Καραμανλής πήγε στο Βουκουρέστι το 2008 με το επιτελείο του, οι πιέσεις που δεχόμασταν τότε να αφήσουμε τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα του ονόματος ήταν τεράστιες. Και όμως εμείς προβάλαμε μια στιβαρή θέση και το αποτρέψαμε αυτό. Και η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας. Και από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο", σημείωσε. Για να εστιάσει στις τρεις απαράβατες προϋποθέσεις ως προς την επίλυση της διαφοράς μας με την πΓΔΜ.

"Δεν είναι μόνο το όνομα, το όνομα είναι από το τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Για αυτό και η όποια λύση θα δοθεί, θα δοθεί και στα τρία αυτά επίπεδα", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με το λόγο του να φτάνει μέχρι την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων που πραγματοποίησε στην κομβική για την επόμενη σελίδα στρατηγικής της "γαλάζιας" παράταξης περιοδεία του στη Μακεδονία, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προ των μεγάλων ευθυνών τους, επισημαίνοντας πως αυτοί διαπραγματεύονται επάνω σε ένα τόσο μείζον εθνικό ζήτημα.

"Είμαστε αυτοί, οι οποίοι θα τηρήσουμε μία εθνικά υπερήφανη και αξιοπρεπή στάση. Και θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του Βουκουρεστίου και την εθνική γραμμή, όπως χαράχθηκε τότε από τον Κώστα Καραμανλή. Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι για πάντα το κόμμα της εθνικής ευθύνης. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής μέσα από μικροπολιτικό σκηνικό και δεν χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για να αποκομίσουμε κομματικά οφέλη. Ξέρουμε ποια είναι τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Τα έχουμε υπηρετήσει. Έχουμε καταθέσει τα δικά μας διαπιστευτήρια στο ζήτημα αυτό", ανέφερε. Έκρουσε, δε, καμπανάκι προς το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά στη στάση της οδού Πειραιώς.

"Μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον. Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε", είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

capital.gr