Ισορροπίες... μέχρι να ελέγξει το κόμμα
09/04/2016 17:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισορροπίες... μέχρι να ελέγξει το κόμμα

Την ώρα που η κυβέρνηση κλυδωνίζεται από μια σειρά γκάφες που οδηγούν σε πλήρη ακινησία, στη Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι ζουν με το άγχος της διατήρησης των εσωτερικών ισορροπιών για να μη... σκάσειστην αυλή τους θέμα που θα προκαλέσει εσωστρέφεια και θα ακυρώσει την προσπάθεια του κόμματος να ξανασταθεί στα... πόδια του.

Για κρίσιμα θέματα που θεωρητικώς έστω έχουν ανοίξει στον δημόσιο διάλογο στη Ν.Δ. υπάρχει ένα μωσαϊκό θέσεων και απόψεων που συχνά κινούνται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει, καθώς καταγράφεται ποικιλία απόψεων που, αν έπρεπε να συμφωνήσουν τώρα σε κοινή γραμμή, θα υπήρχε σύγκρουση και αδιέξοδο. Για να αποφύγουν τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις ως την οριστική διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού προγράμματος που προχωράει, αλλά όχι όμως με τη συμμετοχή πολλών στελεχών της Ν.Δ. αλλά άκουσον-άκουσον τη συνδρομή της εταιρείας Mc Kinsey, έχουν συμφωνήσει να αποφεύγουν τις δημόσιες αναμετρήσεις και να μένουν σε ό,τι συζητούν στις εσωτερικές συσκέψεις.

Μέχρι το συνέδριο πολλοί θα τηρήσουν τον όρκο της σιωπής και θα έχουν τα … μαχαίρια στα θηκάρια τους, αλλά μετά ετοιμάζονται βολές, ενώ στο παρασκήνιο γίνεται χαμός για τις αλλαγές που ετοιμάζει η ηγετική ομάδα και την επιχείρηση πλήρους ελέγχου του κόμματος.

Βέβαια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πανσπερμία απόψεων δεν θεωρείται πρόβλημα. Αντιθέτως, πιστεύει ότι αυτό είναι σημάδι της πολυσυλλεκτικότητας του κόμματος και αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή έκφραση των τάσεων που υπάρχουν έτσι και αλλιώς στην ελληνική κοινωνία.

«Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» φαίνεται πως είναι η λογική του προέδρου της Ν.Δ. που θυμάται τον Μάο, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος σε αυτή την επιλογή που λέει ότι «κάποιος πρέπει να συνθέσει το μπουκέτο προτού τα... λουλούδια μαραθούν».

Στο δίλημμα «σκληρή ή μαλακή αντιπολίτευση», η Ν.Δ. δίνει ένα θολό μήνυμα, καθώς τη μια στιγμή είναι επιθετική προς τη συγκυβέρνηση και την άλλη επιλέγει το σκληρό ροκ, ενώ κάποιες στιγμές θυμίζει… Μεξικάνο που ετοιμάζεται για τη μεσημεριανή σιέστα, αφού το κόμμα κεντρικά καθυστερεί σε πολλά θέματα να αντιδράσει άμεσα.

Οι στενοί συνομιλητές του προέδρου υποστηρίζουν ότι «ο Κυριάκος θέλει να κλιμακώσει σταδιακά την επίθεσή του στην κυβέρνηση όχι μόνο για να γίνεται πιστευτός αλλά κυρίως για να μπορεί να οικοδομήσει στέρεες βάσεις για την επόμενη ημέρα που θα γίνει πρωθυπουργός».

Στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής κινούνται αρκετά στελέχη και βουλευτές που τώρα λένε κάνουμε πόλεμο στην κυβέρνηση και δεν ανοίγουμε εμείς μέτωπα στην κοινωνία. Υπάρχει και ο αντίλογος ότι «πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως αυριανή κυβέρνηση και όχι απλώς ως αντιπολίτευση».

Στο θέμα της ανασυγκρότησης του κόμματος πολλά κομματικά στελέχη που συνασπίζονται, δίνοντας την αίσθηση της συμμαχίας ετερόκλητων δυνάμεων, αντιδρούν στις επιλογές της ηγεσίας όπως αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω διαρροών και ετοιμάζουν αντεπίθεση ενόψει του συνεδρίου.

M.A.