«Η Θεσσαλονίκη θα γίνει πρωτεύουσα»: Προεκλογική φιέστα Τσίπρα στα εγκαίνια του Μετρό χωρίς… συρμούς
29/12/2018 16:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η Θεσσαλονίκη θα γίνει πρωτεύουσα»: Προεκλογική φιέστα Τσίπρα στα εγκαίνια του Μετρό χωρίς… συρμούς

«Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται από συμπρωτεύουσα, από φτωχό συγγενή, από τη φτωχομάνα που κάνει τα καλύτερα παιδιά, σε μια πόλη σύγχρονη, ευρωπαϊκή. Σε μια πρωτεύουσα των Βαλκανίων» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του σταθμού «Συντριβάνι» του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ωστόσο… ξέχασε να πει πως το Μετρό θα λειτουργήσει το 2020 και δεν υπάρχουν ακόμα συρμοί!

«Η πόλη με τη βαριά ιστορία πρέπει να αποκτήσει τις υποδομές για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και προανήγγειλε πως «εντός εντός του 2019 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επέκταση του Μετρό στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, που παραδοσιακά οι κυβερνήσεις ξεχνούσαν».

«Τα έργα δώσουν πνοή στο λαϊκό κομμάτι της πόλης. Στόχος μας το μετρό να εκτείνεται από το αεροδρόμιο ως τις δυτικές συνοικίες, ο προαστιακός να συνδέει τις περιφερειακές περιοχές και τα υπόλοιπα μέσα να μεταφέρουν τους πολίτες στα μέσα σταθερής τροχιάς» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως μελετάται η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στον Θερμαϊκό.

«Είμαστε περήφανοι που ολοκληρώθηκαν οι σταθμοί, κυρίως όμως είμαστε περήφανοι γιατί ολοκληρώνουμε ένα ολιστικό σχέδιο για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ολοκληρώνουμε υποδομές που δίνουν τη δυνατότητα να γίνει η Θεσσαλονίκη εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων».

«Η Θεσσαλονίκη θα έρθει πιο κοντά με την πρωτεύουσα με το συμβατικό τρένο να συνδέει τις πόλεις σε τέσσερις ώρες. Συνεπώς πολλοί θα προτιμούν το τρένο και όχι το αεροπλάνο» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε έργα:

  • Σύνδεση Θεσσαλονίκης-Ειδομένης
  • Διασύνδεση λιμανιών Βόρειας Ελλάδας με Εύξεινο Πόντο
  • Ανάπλαση στη Μενεμένη
  • Ολοκληρώνονται οι μελέτες του Προαστιακού προς Έδεσσα

«Γνωρίζω τα προβλήματα της πόλης από τη δύσκολη και ελλειπή λειτουργία του ΟΑΣΘ. Όμως το 2016 παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη ιδιωτική επιχείρηση. Προχωράμε σε άμεσα μέτρα για τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων που δεν καλύπτονται μέχρι να λειτουργήσει το Μετρό. Τον Φεβρουάριο ενεργοποιείται ο οργανισμός διαχείρισης όλων των αστικών συγκοινωνιών της πόλης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε πως θα αγοραστούν νέα λεωφορεία.

«Το 2020 η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη. Μας αφορά η πόλη, το μέλλον της Μακεδονίας και έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και εφαρμόσιμο. Στόχος να παλέψουμε με τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Η χρονιά που έρχεται το 2019 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τη Θεσσαλονίκη, το Μετρό θα ανήκει στους πολίτες της πόλης. Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν για να αποκτήσει η πόλη αυτή την υποδομή. Σε όλους εκείνους που κάτω από τη γη κατάφεραν να φτιάξουν αυτή την υπέροχη υποδομή που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από αυτή της Αθήνας, μη σας πω πως είναι καλύτερη. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει κυλιόμενες σκάλες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει το… ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, ή μάλλον έναν… σταθμό χωρίς ΜΕΤΡΟ, με συναυλία και με την παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα. Στην ουσία εγκαινιάζει… κυλιόμενες σκάλες» αναφέρει ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση στον σταθμό Σιντριβανίου.

«Είναι τα ίδια εγκαίνια με εκείνα της … γρήγορης σιδηροδρομικής σύνδεσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που έφεραν ένα τραίνο από την Ιταλία στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης για να το δείχνουν για μία εβδομάδα. Όπως … έφυγε το τραίνο αλλά παρέμεινε η ίδια σιδηροδρομική σύνδεση, έτσι και σήμερα που θα ξαναφύγει ο κος Τσίπρας, θα παραμείνει η Θεσσαλονίκη με άθλιες αστικές συγκοινωνίες, με σαραβαλιασμένα λεωφορεία, με μποτιλιαρισμένους δρόμους, με κατεστραμμένους εμπόρους και με κλειστά μαγαζιά στο εμπορικό κέντρο. Και φυσικά χωρίς ΜΕΤΡΟ» προσθέτει η Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ.

Παράλληλα κάνει λόγο για «λαϊκισμό στο μεγαλείο του» και τονίζει ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης «θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται και από πάνω να νιώθουν σαν να τους κοροϊδεύουν. Σαν να μην έχουν αξιοπρέπεια, να τους συμπεριφέρονται σαν ιθαγενείς, άλλοτε για να θαυμάσουν το βαγόνι, άλλοτε για να κατέβουν την κυλιόμενη σκάλα και να … φανταστούν ότι πάνε με το ΜΕΤΡΟ».

Διαμαρτυρία για τη Μακεδονία

Διαμαρτυρία για τη Μακεδονία πραγματοποίησε ομάδα ατόμων, έξω από το Διοικητήριο τη Θεσσαλονίκη, κοντά στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου βρέθηκε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν ότι ο πρωθυπουργός είναι ανεπιθύμητος στην πόλη και τον κατηγορούν για προδοσία.

Αντιδράσεις αστυνομικών για τα κομμένα ρεπό

Την έντονη αντίδραση τους εκφράζουν αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως τονίζουν ανακοίνωση τους «κόβονται» τα ρεπό τους λόγω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Αστυνομικών, τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της πως, «έχουμε δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα συναδέλφων που εκφράζουν την αγανάκτηση τους για το ότι διοικητές τους κόβουν τις ημερήσιες αναπαύσεις λόγω μέτρων των εγκαινίων ενός σταθμού μετρό. Τι και αν οι συνάδελφοι μας γιορτινές ημέρες είχαν κανονίσει να περάσουν στιγμές με τις οικογένειες τους, η ΓΑΔΘ φρόντισε να τους υπενθυμίσει ότι κανείς δεν τους υπολογίζει και δεν τους σέβεται».

Όπως αναφέρουν στην ίδια ανακοίνωση, «η επίσκεψη και συμμετοχή του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια δεν αποτελεί δικαιολογία για την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων εκατοντάδων αστυνομικών. Είμαστε σίγουροι ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να βγουν και χωρίς κομμένα ρεπό, αρκεί κάποιοι να σκέφτονταν το προσωπικό και όχι τις κρίσεις του Ιανουαρίου».

Προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα: Ιδρύεται νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη

Την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Τμήματα σε 6 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη) ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα προκύψει από τη συνέργεια τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του μέχρι τώρα Διεθνούς Πανεπιστημίου, και όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα είναι κατ΄εξοχήν εξωστρεφές Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που, βασιζόμενο στο σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί από το ανθρώπινο δυναμικό του στα τέσσερα Ιδρύματα τα οποία το συγκροτούν, θα καλύπτει μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, συνδεδεμένων τόσο με το διεθνές γίγνεσθαι όσο όμως και με τις τοπικές αλλά και περιφερειακές εξειδικεύσεις».

«Ένα νέο μεγάλο Πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι θα πλαισιωθεί από ερευνητικά Ινστιτούτα βασικής έρευνας στις επιστήμες όπου δοκιμάζονται στην πράξη καινοτόμες παραγωγικές τεχνικές. Είναι ένα εγχείρημα που δίνει μια ακόμα ευκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα και τη βοηθάει να ενταχθεί στη νέα εποχή που χαράσσει η κυβέρνηση για τα ελληνικά Πανεπιστήμια προκειμένου να γίνουν ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός κόμβος στο εκπαιδευτικό χάρτη της Ευρώπης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Αγγελόπουλος και εκπρόσωποι των διοικήσεων των τεσσάρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα συμπράξουν για την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Πριν τη σύσκεψη παιδιά από τον Σύλλογο Συνδρόμου Down είπαν τα κάλαντα στον πρωθυπουργό.

Πηγή: eleftherostypos.gr