Η στρατηγική Μητσοτάκη στον δρόμο προς τη ΔΕΘ
11/07/2018 13:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η στρατηγική Μητσοτάκη στον δρόμο προς τη ΔΕΘ

Έτοιμη να φέρει και πάλι στο προσκήνιο την πρότασή της για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι η Νέα Δημοκρατία. Εγκαλώντας τη συγκυβέρνηση ότι επιχειρεί να… στρίψει δια των επιτροπών επάνω σε ένα κομβικό ζήτημα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει σήμερα τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον "Κλεισθένη", θέτοντας τους ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητους Έλληνες προ των ευθυνών τους.

"Η πρότασή μας δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα κατά τόπους προξενεία και στις πρεσβείες της χώρας. Και για να μην υπάρχει καμία τεχνική δυσκολία, προτείνεται να ψηφίζουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος, δηλαδή όχι βουλευτές και να προστίθενται οι ψήφοι τους στο συνολικό ποσοστό των κομμάτων στην Επικράτεια. Η πρόταση είναι συγκεκριμένη, ρεαλιστική και δεν χρειάζεται περισσότερο από 1,5 μήνα προετοιμασίας. Άρα, δεν υπάρχει καμία τεχνική δυσκολία στην εφαρμογή της. Δυσκολία έχει μόνον η κυβέρνηση, καθώς φοβάται μάλλον να κριθούν τα έργα της από τους Έλληνες που έφυγαν από την χώρα. Ισχυρισμοί για δυσκολίες είναι προφάσεις εν αμαρτίαις", τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της οδού Πειραιώς, τη στιγμή που η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της "γαλάζιας" παράταξης, Σοφία Ζαχαράκη, σημείωσε ότι το οικοσύστημα Κουμουνδούρου-κόμματος Καμμένου δεν έχει καμία δικαιολογία να απορρίψει την πρόταση.

"Προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν αυτήν τη συζήτηση, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι, ειδικώς οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν στα χρόνια της κρίσης, θέλουν, και δικαίως να έχουν λόγο για το μέλλον της πατρίδας μας. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι δεν κρύβουν την επιθυμία τους να επιστρέψουν", ανέφερε, σε πρωινή της δήλωση, η κ. Ζαχαράκη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναμένεται να παρέμβει στη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, θα αποκρυσταλλώσει τη θέση του κόμματος όσον αφορά στο σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας.

"Το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών είναι πάγια πρότασή μας. Και μάλιστα υποστηρίζεται διαχρονικά και σθεναρά και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε μιλήσει για την ανάγκη της κατάτμησης ήδη από το 2004 όταν ήταν νέος βουλευτής. Εμείς θέλουμε να κατατμηθεί η Β΄ Αθηνών και η περιφέρεια Αττικής και ταυτόχρονα να αποκτήσουν άμεσα, σε αυτές τις εκλογές, δυνατότητα ψήφου από τον τόπο της διαμονής τους οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιήσει το αυτονόητο αίτημά, θα δει τι θα συμβεί με τη δική του πρόταση τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Μέχρι τότε ωστόσο οφείλει να απαντήσει γιατί αρνείται ακόμη και να συζητήσει τη χορήγηση δυνατότητας στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους", επισημαίνουν στην οδό Πειραιώς.

Σε μέτωπο οικονομίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαινίασε χθες τον κύκλο των επαφών του με τους φορείς, με το βλέμμα στραμμένο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους προέδρους 42 επιμελητηρίων της χώρας και τοποθέτησε στην προμετωπίδα των δεσμεύσεών του την παρουσίαση μίας τολμηρής και οριστικής ρύθμισης για το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, με κεντρικό στόχο να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες τους που ασφυκτιούν από χρέη.

Παράλληλα, κράτησε εμφατικά σε κεντρικό πλάνο τη δραστική μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα, συμφωνώντας ότι "το άθροισμα της επιβάρυνσης φόρων και εισφορών είναι σήμερα μη διαχειρίσιμο για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες", καθώς και την άμεση επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ώστε η Ελλάδα να μην χάσει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

"Η πραγματικότητα από τις τραγικές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου είναι αρκετά ζοφερή και αδικεί τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πιστεύω ότι σήμερα αδημονούν για μία άλλη πολιτική. Μία άλλη πολιτική, την οποία κατεξοχήν μπορεί να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία. Μία πολιτική, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την απλοποίηση του διοικητικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρείτε, την τόνωση της ρευστότητας. Έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση στα κεφάλαια, τα οποία χρειάζεστε, για να μπορείτε αύριο να αναπτυχθείτε. Και πιστεύω ακράδαντα ότι καταλύτης για αυτήν τη μεγάλη αλλαγή, την οποία οραματιζόμαστε, είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Οι εκλογές σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη για τον τόπο έτσι ώστε να μην βουλιάξουμε σε ένα καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή:capital.gr