Η Ρένα βγήκε... οφσάιντ με το Ελληνικό
08/06/2016 15:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ρένα βγήκε... οφσάιντ με το Ελληνικό

Για να μη νομίζουν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ξεχνάμε εύκολα, να τους θυμίσουμε και κάτι επίσης σημαντικό σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Ελληνικού. Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου βρίσκεται στη θέση αυτή διότι, πέραν την «ανώμαλης» στήριξης που της παρείχαν συγκεκριμένα κέντρα, είχε κάνει σημαία την ακύρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό. Άραγε που χάθηκε από χθες; Γιατί τόση αφωνία η λαλίστατη κυρία Ρένα αλλά και ο «Ταλιμπάν» αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμέρος που «έσκουζαν» προεκλογικά για την επένδυση;

Η κ. Δούρου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς κάποιοι εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό και απέκτησαν αξιώματα που δεν αξίζουν. Άνθρωποι που στηρίχθηκαν στον άκρατο λαϊκισμό, στο ψέμα, στην υποκρισία, στη δήθεν αριστερή ευαισθησία. Μόλις έπιασαν την καρέκλες εξαφανίστηκαν από τον κόσμο και τώρα δεν έχουν μούτρα να τους αντικρίσουν.

Ας θυμηθούμε τι έλεγε η Ρένα Δούρου ως υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής:

«Ζούμε πρωτόγνωρους καιρούς. Καιρούς οικονομικής κρίσης που έχει μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας. Καιρούς που η εξουσία επιλέγει να αλλάξει ακόμη και το νόημα των λέξεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της. Καιρούς κατά τους οποίους το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών, βαφτίζεται, ξεδιάντροπα, «αξιοποίηση». «Αξιοποίηση του Ελληνικού».

Αυτές τις τρεις λέξεις παπαγαλίζουν οι του κυβερνητικού στρατοπέδου, επιχειρώντας να παρουσιάσουν ως μονόδρομο μια περίπτωση που από μόνη της συμπυκνώνει τον τρόπο άσκησης εξουσίας εκ μέρους του σαμαροβενιζελισμού. Προς όφελος ημέτερων οικονομικών συμφερόντων και με όρους αδιαφάνειας και μυστικότητας. Μακριά από τον δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο. Η δικομματική κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις με τεράστιο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τα τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Η περίπτωση του Ελληνικού δεν είναι τυχαία. Είναι κορυφαία.

Όχι μόνο γιατί ξεπουλιέται έναντι πινακίου φακής, στην πραγματικότητα δωρίζεται, αυτό που ονομάζεται «το καλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Ευρώπης», ή, όπως το είχαν χαρακτηρίσει τρεις πρωθυπουργοί, το «μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης», το οποίο όμως δεν υλοποίησαν ποτέ. Αλλά και γιατί οι συνθήκες, υπό τις οποίες επιχειρείται αυτό το ξεπούλημα, είναι νομικά έωλες. Γιατί ο διαγωνισμός υποβολής προσφορών στερείται νομιμότητας. Και εξηγούμαι. Προχθές οι εφημερίδες ανέφεραν ότι πλέον στον διαγωνισμό για το Ελληνικό παρέμενε, εν γνώσει του ΤΑΙΠΕΔ, μόνο… μία προσφορά! Αυτή συγκεκριμένου ελληνικού ομίλου.

Και τούτο γιατί η μεν ισραηλινή εταιρία δήλωσε ότι αποσύρεται, η δε βρετανική ζήτησε επιπλέον παράταση τεσσάρων μηνών για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών!!! Τούτο φαίνεται ότι ήταν γνωστό στους χειριστές των διαπραγματεύσεων από μήνες. Καθώς η μία εταιρεία ήταν υπό πτώχευση από ενάμιση χρόνο, η δε άλλη δεν έδινε σημάδια επικοινωνίας από τριμήνου! Και όμως απεκρύβη από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο «διέρρεε» έως μόλις προχθές ότι υπάρχουν τρεις διαγωνιζόμενοι. Με άλλα λόγια ο διαγωνισμός διεξάγεται με έναν διαγωνιζόμενο. Με μία προσφορά. Δεν πρόκειται πλέον περί διαγωνισμού. Ή ακριβέστερα πρόκειται περί… άγονου διαγωνισμού.

Σήμερα, με το πρόσχημα της «ανάπτυξης», η κυβέρνηση και το μακρύ της χέρι, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» από το να διαπράξουν ένα οικονομικό σκάνδαλο, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, ένα πολεοδομικό τερατούργημα. Ένα οικονομικό σκάνδαλο.Γιατί ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν, όπως όλα δείχνουν, έναντι πινακίου φακής, δηλαδή έναντι μόλις 500 εκατομμυρίων, μια έκταση που μόλις πριν από τρία χρόνια, αξιολογούνταν από το υπουργείο Οικονομικών, στο 2008, σε 5 δις και σήμερα, σύμφωνα με εκτίμηση του 2013, την οποία κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό στα συρτάρια του το ΤΑΙΠΕΔ, σε 1.27 δις… Το οποίο δε τίμημα θα καταβληθεί σε βάθος χρόνου, το 74% σε βάθος 15ετίας. Αυτό το εξευτελιστικό τίμημα αντιβαίνει ακόμη και στο καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ, όπου αναφέρεται ότι «αποκλειστική αποστολή του Ταμείου είναι να μεγιστοποιήσει την αξία που θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο η αξιοποίηση ή/και η πώληση των στοιχείων του ενεργητικού του».

«Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Γιατί κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζονται να τσιμεντοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού, χωρίς καν να διασφαλίζεται ότι τα 2.000 στρέμματα πρασίνου που προβλέπονται, θα γίνουν δημόσιο Πάρκο υψηλού πρασίνου. Το πώς θα διαμορφωθεί αυτό το Πάρκο, το αφήνουν στις διαθέσεις των επενδυτών. Εκείνο όμως που είναι σαφές είναι ότι θα εκμεταλλεύονται το Ελληνικό και την παραλία του Αγίου Κοσμά, για τα επόμενα… 99 χρόνια! Και τέλος, ένα πολεοδομικό τερατούργημα, το οποίο, με όρους πλήρους αδιαφάνειας, εξυπηρετεί τη λογική της εκχώρησης δημόσιας περιουσίας με όρους ξεπουλήματος και τσιμεντοποίησης.

«Αλλά η πρόκληση της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ δεν σταματά εδώ. Παράλληλα – και αυτό είναι πολύ κρίσιμο -, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να δέσουν τα χέρια της επερχόμενης κυβέρνησης».

Και καταλήγει:

Η Περιφέρεια Αττικής, με την κατάλληλη πολιτική βούληση, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα, μπορεί να προωθήσει την πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Την δημιουργία Μητροπολιτικού, δημόσιου και κοινόχρηστου, Πάρκου, πράσινου, άθλησης και πολιτισμού στο Ελληνικό. Πόλου έλξης, ανοικτού κι εύκολα προσβάσιμου για τους Αθηναίους αλλά και για τουρίστες.

Μια λύση «αναγκαία, εφικτή και φθηνή».Μια πρόταση υλοποιήσιμη μέσω της επανάχρησης του τεράστιου αριθμού κτιρίων και της αξιοποίησης των υπαρχουσών λειτουργιών και χρήσεων. Χρήσεων ήπιων, ελκυστικών, ανταποδοτικών, συμβατών με το πάρκο που ξέρουμε ότι καλύπτουν τη βιωσιμότητα του, όπως προτείνει η μελέτη των Δήμων και του ΕΜΠ.

Με το Δημόσιο κεντρικό μοχλό. Και την Περιφέρεια Αττικής αρωγό. Για την ανάσα των κατοίκων της Αττικής. Για την ανάσα των νέων γενιών. Για την αξιοπρέπεια του τόπου. Για το σήμερα των αναγκών της κοινωνίας, Ας γίνει το Ελληνικό το σάλπισμα του αύριο.