Η Κομισιόν αδειάζει Κοντονή για Εσθονία: Το συνέδριο είμαστε εμείς
23/08/2017 20:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κομισιόν αδειάζει Κοντονή για Εσθονία: Το συνέδριο είμαστε εμείς

Σαφές μήνυμα για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών έστειλε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν,ΦρανςΤίμερμανς. Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Τίμερμανς δήλωσεότι η "Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων" αντιπροσωπεύει τις κοινές αξίες της Ευρώπης και τωνκρατών-μελώντης έστειλε σήμεραοαντιπρόεδρος της Κομισιόν,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να υιοθετεί έτσι πλήρως τη θεματική του συνεδρίου της εσθονικής προεδρίας. "Η ευρωπαϊκή συνεργασία, ο πατριωτισμός και οι αξίες μας, μας κάνουν αυτό πού είμαστε. Ας απορρίψουμε τον ακραίο εθνικισμό που μας αποδυναμώνει όλους. Αυτό είναι η ΕΕ" επισημαίνει στο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.


Frans Timmermans @TimmermansEU

European cooperation, patriotism & our values make us who we are. Let's reject extreme nationalism which weakens us all. #ThisIsTheEU

"Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών, της συνεργασίας και του πατριωτισμού. Να ποιοι είμαστε" τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, "ο πραγματικός πατριώτης είναι υπερήφανος για το έθνος του/της, χρειάζεται την ενότητα, τη συνεργασία, βλέπει τη δύναμη που υπάρχει στο συμβιβασμό και το διάλογο".


Frans Timmermans @TimmermansEU

A true patriot is proud of his/her nation, needs unity, openness, cooperation, sees the strength found in compromise & debate. #ThisIsTheEU

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει: "Τι πρεσβεύει η Ένωση; Ας διαβάσω το Άρθρο 2 της Συνθήκης.

"Η Ένωση έχει ιδρυθεί πάνω στις αξίες του σεβασμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη-μέλη σε μια κοινωνία που ο πλουραλισμός, η ισονομία, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών επικρατούν".

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέδωσε την Τρίτη δήλωση προς υποστήριξη του Έλληνα υπουργού, κατηγορώντας την Εσθονία ότι πολιτικοποιεί την προεδρία της ΕΕ και προσθέτοντας ότι η διάσκεψη που θα διεξαχθεί στο Ταλίν είναι "προσβολή στην ευρωπαϊκή ιστορική μνήμη".

Διάσκεψη με χαρακτήρα διαμάχης

Σε εξέλιξη, με συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, πλην του Έλληνα, Σταύρου Κοντονή, βρίσκονται οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Εσθονία, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού, σύμφωνα με το protothema.gr.

Η διάσκεψη έχει λάβει τον χαρακτήρα μίας διαμάχης, καθώς ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την πρόσκληση και, με γραπτή επιστολή στον Εσθονό ομόλογό του, επέκρινε την πρωτοβουλία της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Urmas Reinsalu, υποσχέθηκε να απαντήσει γραπτώς στον Έλληνα συνάδελφό του, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης.

"Θα απαντήσω γραπτώς στον συνάδελφό μου" δήλωσε ο Reinsalu σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το σημαντικό έργο της αποσαφήνισης και της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης".

"Παραδόξως, αυτή η επιστολή θα δώσει επίσης μία πολύ σαφή αιτιολόγηση για το ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας και αναγκαίες για το μέλλον μας, καθώς και για τα εκατομμύρια των θυμάτων" προσέθεσε ο Reinsalu.

Kαταδίκη όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων

Τόσο ο Reinsalu όσο και ο πρόεδρος της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης (PEMC) Goran Lindblad, που συμμετείχε επίσης στη συνέντευξη Τύπου, τόνισαν τη σημασία της καταδίκης όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων, σύμφωνα με το protothema.gr.

"Θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι ένα πολιτικό, αλλά ένα βασισμένο στις αξίες και νομικό ζήτημα. Η βάση αυτού είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η οποία είναι αδιαίρετη" ανέφερε ο υπουργός.

"Δεν είναι απαραίτητο να συγκρίνουμε ή να εξισώνουμε διαφορετικά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Δεν υπάρχει ανάγκη. Πρέπει απλώς να δούμε τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους. Δεν είναι σημαντικό για τους ανθρώπους τι είδους ιδεολογία είναι ο λόγος που σκοτώνονται" δήλωσε από την πλευρά του ο Lindblad.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η κομμουνιστική ιδεολογία από μόνη της ήταν κακή, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Και τα δύο κείμενα -το "Mein Kampf "του Χίτλερ και του Καρλ Μαρξ- περιλαμβάνουν την ιδέα της χρήσης του τρόμου, προκειμένου οι δικτατορίες να παραμένουν στην εξουσία".

"Οι κομμουνιστές βρίσκονται στην κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες κυβερνήσεις. Εάν υπήρχαν περισσότερες, θα σκέφτονταν διαφορετικά. Ελπίζω λοιπόν να τους απαντήσετε σταθερά" είπε ο Lindblad στον Reinsalu.

Εσθονή βουλευτής στηρίζει την απόφαση Κοντονή να μην μετάσχει στο συνέδριο

Επιστολή στήριξης για την απόφασή του να μην μετάσχει στο συνέδριο στην Εσθονία σχετικά με τα "εγκλήματα κομμουνισμού και ναζισμού", έλαβε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, από την Εσθονή βουλευτή κα. Oudekki Loone.

Η κα. Loone είναι μέλος του κεντρώου κόμματος της Εσθονίας, του μεγαλύτερου από τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, στο οποίο ανήκει και ο Εσθονός πρωθυπουργός.

Στο κείμενο αναφέρεται:

"Αξιότιμε Υπουργέ Σταύρο Κοντονή,

Θέλω να εκφράσω την αληθινή ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μου για την απόφασή σας και την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μη συμμετάσχει στο αποτρόπαιο συνέδριο με θέμα "Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα". Η αιτιολόγηση της απόφασής σας ήταν απλά τέλεια!

Δυστυχώς, τέτοιου είδους προσπάθειες σιωπηρής δικαιολόγησης του ναζιστικού καθεστώτος και της ναζιστικής ιδεολογίας είναι έντονα παρούσες στη σημερινή πολιτική ζωή της Εσθονίας. Η δική μου απόφαση να γιορτάσω την 9η Μαΐου ως ημέρα νίκης για τις συμμαχικές δυνάμεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκάλεσε οργή σε πολλούς δημοσιογράφους και πολιτικούς. Προκάλεσε όμως και ένα κύμα υποστήριξης. Επομένως, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι η Εσθονία δεν είναι μία χώρα ναζί και ότι εδώ, όπως και οπουδήποτε αλλού, οι ναζί και οι συμπαθούντες αυτούς είναι μια μειοψηφία.

Η απόφασή σας υπενθύμισε τις αληθινές ευρωπαϊκές αξίες και έδωσε δύναμη σε όλους όσους ανησυχούν για την αύξηση του κλίματος ψυχρού πολέμου, σε όλους όσους δεν ξεχνούν την ιστορία και που γνωρίζουν ότι ο σοσιαλισμός και η ελευθερία μπορούν όχι μόνο να συνδυαστούν, αλλά ότι ο σοσιαλισμός είναι απαραίτητος για την ελευθερία.

Το συνέδριο αυτό είναι μία ντροπή, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξει μέλλον όταν δεν θα οργανώνονται πλέον εκδηλώσεις σαν και αυτήν. Εσείς απλώς βοηθήσατε αυτό το μέλλον να έρθει λίγο νωρίτερα.

Με εκτίμηση,

Oudekki Loone
Μέλος του Εσθονικού Κοινοβουλίου
Μέλος της Επιτροπής Άμυνας
Μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων"

Πηγή:capital.gr