Η «ΔΕΘ του Μητσοτάκη»
25/08/2017 10:46
Του Προμηθέα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «ΔΕΘ του Μητσοτάκη»

Tα χαρτιά του μελλοντικού πρωθυπουργού θα επιχειρήσει να ανοίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα γαλάζια στελέχη προετοιμάζονται καθημερινά με πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η φετινή ΔΕΘ είναι επί της ουσίας η «ΔΕΘ του Μητσοτάκη», παρά η «ΔΕΘ του Τσίπρα».

Όσο και αν προσπαθήσει ο πρωθυπουργός να στρέψει επάνω του τα επικοινωνιακά φώτα – είτε με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τα οφέλη που ελπίζει να καρπωθεί από την επίσκεψή του στη χώρα μας, είτε με τα νομοσχέδια που φέρνει στη βουλή πριν αναχωρήσει για τη συμπρωτεύουσα για να δείξει ότι η κυβέρνηση παράγει έργο – αυτά δεν είναι από μόνα τους ικανά για να αλλάξουν την κατάσταση στην κοινωνία. Η κούραση είναι εμφανής, η αγωνία για το αύριο έκδηλη και η φοροκαταιγίδα έχει γίνει βραχνάς για εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενους.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα ότι τα δύσκολα πέρασαν, δεν πρόκειται να πείσει. Ακόμη και η δέσμη παρεμβάσεων που αναμένεται να εξαγγείλει από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ για κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν αρκεί για να αλλάξει την αρνητική ψυχολογία των ψηφοφόρων, απέναντι στις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα που δεν υλοποιήθηκαν από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κι έπειτα. Άλλωστε, το καλάθι... παροχών αυτή τη φορά θα είναι πιο... λιτό, αναγκαστικά.

Στην Πειραιώς έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες την προσπάθεια αποδόμησης του πρωθυπουργού, θυμίζοντας τα ψέματα του Α. Τσίπρα και την ανικανότητά του να διαχειριστεί την καθημερινότητα, γυρνώντας το διάλογο δεκαετίες πίσω πετώντας... πυροτεχνήματα σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Στις θεματικές εκδηλώσεις και στις εξορμήσεις που προγραμματίζονται εν όψει της παρουσίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, ο στόχος είναι να ξαναθυμηθούν, να κρίνουν και να συγκρίνουν οι πολίτες, καθώς το τροπάριο ότι φταίνε οι προηγούμενοι έχει αρχίσει να κουράζει πλέον και ο κόσμος χρειάζεται ρεαλιστικές λύσεις και προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει στην ομιλία του το όραμά του για την μετά - ΣΥΡΙΖΑ Ελλάδα και θα προσπαθήσει να στρέψει τη συζήτηση στην καθημερινότητα, στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νοικοκυριό τόσο στην οικονομία, όσο και στην παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια. Ταυτόχρονα όμως, θα επιχειρήσει να εμπνεύσει ελπίδα και αισιοδοξία, παρουσιάζοντας εφικτές και λελογισμένες λύσεις στα καίρια ζητήματα που απασχολούν όλους τους πολίτες. Η επιστροφή στην κανονικότητα και στην ομαλότητα, στην τάξη και την εμπιστοσύνη αναμένεται να είναι ένας από τους πυλώνες της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Ιουλίου ο Κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από όλους τους τομεάρχες του κόμματος να ετοιμάσουν εισηγήσεις με τα κύρια θέματα που βάζουν στο τραπέζι οι παραγωγικές τάξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έτσι, η συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους φορέων στις 4 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, δεν θα είναι.... εθιμοτυπική αλλά θα είναι καλά προετοιμασμένος και ενημερωμένος για όλα τα ζητήματα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του.

Ανάλογη συζήτηση έγινε κατ’ ιδίαν και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στο Μοσχάτο για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, αν και οι πληροφορίες θέλουν στην ατζέντα των δύο ανδρών να βρέθηκαν και τα εσωκομματικά, αποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο καλύτερο σημείο.

Τις τελευταίες πινελιές της επίσκεψης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ επιμελείται προσωπικά ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις εντός και εκτός Θεσσαλονίκης που θα προλειάνουν το έδαφος. Τομεάρχες, βουλευτές και στελέχη θα εξορμήσουν στην περιφέρεια, σε μονάδες και σε κοινωνικές δομές στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια επιχείρηση εξωστρέφειας, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και όχι σε μια προσπάθεια επικοινωνιακών σόου που επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου.